想生BB

跳至

首頁
101102103...107

尾頁

大宅

回覆 yanhasfaith6 的帖子

我植入的胚胎是3AB,但聽其他朋友講grading同著床唔一定有關係

洋房

dodocat 發表於 19-3-22 18:56
請問有冇人知在愛群打ivig要預多小錢同用幾多時間?

大約台幣$6500 一樽,按照你體重而決定你打幾多樽。我49kg ,打咗8樽。
我分兩日喺診所打

複式洋房

2019新春慶豚圓

Mrslam0319 發表於 19-3-25 00:06
大約台幣$6500 一樽,按照你體重而決定你打幾多樽。我49kg ,打咗8樽。
我分兩日喺診所打
...

謝謝你的資訊!

別墅

2019新春慶豚圓 2019勳章

回覆樓主:

初哥傻傻一問,有無人知如果想㨂愛群ivf,第一步其實係先email聯絡佢地?我見佢地官網可以直接book日期時間見醫生?定自己直接買張機票飛過去搵佢地?

弱弱一問,唔好介意

大宅

babylover53 發表於 19-3-28 15:22
初哥傻傻一問,有無人知如果想㨂愛群ivf,第一步其實係先email聯絡佢地?我見佢地官網可以直接book日期時間 ...

上網預約又得,email 又得,因為初診,姑娘點都要提你要帶咩嘢文件

就算你特登飛去搵佢地,佢都唔可以即日比你睇。

別墅

yhyeung 發表於 19-3-28 15:28
上網預約又得,email 又得,因為初診,姑娘點都要提你要帶咩嘢文件

就算你特登飛去搵佢地,佢都唔可以即 ...

明白,我就係唔想特登飛一次過去好似登記咁,因為我知道一定唔可以即刻開針

想再問問,聽到好多jm都係m到第一日就通知果邊,報m期,即刻就買張機票飛過去?其實係咪通常第一次都係咁?

黎m即刻買機票,好趕喎

別墅

babylover53 發表於 19-3-28 15:22
初哥傻傻一問,有無人知如果想㨂愛群ivf,第一步其實係先email聯絡佢地?我見佢地官網可以直接book日期時間 ...

你可以上網預約佢會有得俾你揀日子同埋時間
如果滿左佢就會冇得揀

大宅

babylover53 發表於 19-3-28 15:34
明白,我就係唔想特登飛一次過去好似登記咁,因為我知道一定唔可以即刻開針

想再問問,聽到好多jm都係m到 ...

其實我未試過咁樣,係咪肯定jm 係幫襯愛群?

印象中愛群好多人,網上預約都好full, 乜可以咁即興walk in 架咩,反而我想知bor!!

我自己初診就咁飛去拎針,周期到喺hk 開針咋!

別墅

yhyeung 發表於 19-3-28 15:36
其實我未試過咁樣,係咪肯定jm 係幫襯愛群?

印象中愛群好多人,網上預約都好full, 乜可以咁即興walk in ...

我又唔係好肯定果位jm係咪愛群,咁啫係你係先聯絡好愛群,第一次飛去就已經係拎針藥,之後周期到,就香港自己開針?

別墅

yhyeung 發表於 19-3-20 15:13
grade 唔靚架,6CB。但無計,我一直d 卵嘛嘛咋。

其實我有一個pass 了pgs 之後, 再抽了次卵,一黎我都想 ...

Sis我想請教下你day 3 grading係點架?
我岩收到email day 3

12B*2顆、10B*1顆、8B*1顆、6C*1顆、4B*2顆、3B*2顆→實驗室將繼續觀察及培養

唔係好明點解有10以上好擔心。。我見大家都係單位數

大宅

minihys 發表於 19-3-28 15:40
Sis我想請教下你day 3 grading係點架?
我岩收到email day 3

唔係呀,幾好呀
第一個係cell number
第二個係grade number, A 最好D 最差
cell 越多越好

大宅

babylover53 發表於 19-3-28 15:39
我又唔係好肯定果位jm係咪愛群,咁啫係你係先聯絡好愛群,第一次飛去就已經係拎針藥,之後周期到,就香港 ...

係呀!

或者你可email 愛群係咪有得m 一來,就即刻飛去見醫師

我自己未試過咁做。 係呀,我周期到,喺hk 開,email 同佢地聯絡

別墅

yhyeung 發表於 19-3-28 15:51
係呀!

或者你可email 愛群係咪有得m 一來,就即刻飛去見醫師

明白啦!感謝你

別墅

yhyeung 發表於 19-3-28 15:48
唔係呀,幾好呀
第一個係cell number
第二個係grade number, A 最好D 最差

咁都安心啲,咁你覺得有無需要留低d day3?有啲怕day 5無咩剩(emoji)

大宅

minihys 發表於 19-3-28 16:03
咁都安心啲,咁你覺得有無需要留低d day3?有啲怕day 5無咩剩(emoji)

你多胚可考慮呀

別墅

想問問大家植入後有無繼續番工?
因為做飲食,十分忙
想就一就啲日子先植入
後日回台灣抽卵
係咪要決定埋幾月做植入?
翁建議我抽完抖一抖先放

大宅

Junehui626 發表於 19-3-29 11:28
想問問大家植入後有無繼續番工?
因為做飲食,十分忙
想就一就啲日子先植入

上次殖入無,但我番到中環人多車多好緊張,而車程亦很遠,覺得好攰。所以今次諗住都係放假。

其實幾時殖入你可慢慢決定,無關係的。

洋房

回覆 babylover53 的帖子

睇你初診目的是什麼, 想先聽意見定立即拎藥返香港

因為好多人, 必須先網上預約。

初診先證記, 然後護士會要你填一份身體狀況報告, 主要問你地兩公婆不孕及檢查記錄, 例如幾時來M, 有無食過排卵業, 先生有咩不孕毛病
姑娘會再問下你今次想睇咩, 主要等醫生盡快了解你情況。

然後等叫號碼, 如果你見個號碼太耐, 係可以落街行下, 然後上網睇返叫到幾號(看診進度調查)

以下愛群給我EMAIL 的內容:

感謝您的來信諮詢,以下為愛群初診與試管嬰兒療程資訊,

包含需攜帶的証件、文件、初診費用預估及國外人入療程相關訊息,提供您參考 ~

一、初次來診注意事項

1. 愛群為預約制,開放一個月前預約。請以太太」的資料做預約

10月開放網路預約,請至以下網址:

https://service.ihmed.com.tw/Reservation/Announcement

報到時間不等於看診時間因每位客戶看診時間長短不同,看診順序依據看診號碼。

2. 攜帶文件(正本)夫妻ID護照結婚證書

另外,可攜帶曾做過的相關檢查報告( 若沒有無需特別預備 ),

台灣法規規定IVF受精與放胎,需有夫妻6個月效期內的梅毒、愛滋報告,

建議有確定要入療程的話,初診當天夫妻一併抽血檢驗梅毒、愛滋。

(
來診前不用提前檢驗梅毒愛滋喔~)

3. 報到地點:愛群西醫2樓櫃檯。

愛群婦產科診所地址:10658台北市大安區信義路三段1782

捷運大安站3號出口。

4. 初診來診建議時間

(1) 配合月經來診:希望來診直接開始療程,請預約月經Day2或Day3來診。

(
月經晚上六點以後來,隔天才算Day1)

(2) 不配合月經來診:於醫師門診時間來台看診決定適合療程,先攜帶藥物及針劑回國:

建議可以先來看診,攜帶藥物回國,等月經來。月經第二天,在您的國家抽血&照超聲波檢驗,並當天將報告mail給我們,等候醫師看過報告後當天回覆您是否可以開針用藥。

提醒:電郵傳報告追蹤卵泡生長狀況,請依照療程單指示的日期回傳報告(照片須清晰可辨識),

並於以下時段回傳報告給我們,以便請醫師評估是否可以開始療程。

*週一至週五(平日):請於晚上7點前提供報告。

*週六(假日):請於下午3點前提供報告。

5. 初診費用(台幣現金收費,不提供刷卡或手機付款)

建議預備約台幣5千~1萬元(包含可能抽血、超聲波檢測費),依檢驗項目而不同。

"有計劃帶排卵針藥回國":建議預備初診檢驗費台幣5千~1萬元+ 排卵針藥約台幣3~5萬元

6. 可自備保冷袋:若有計畫帶針藥,可預備保冷袋(大小約20*20*25 cm):

因排卵針劑多需要冷藏,診所也有提供租借服務。因無法急速雪凍冰種,冰種建議租借喔~

7.愛群不孕症專科醫師團隊

翁紹評醫師:試管嬰兒、重複性試管失敗、高齡不孕症

吳劭穎醫師:試管嬰兒、胚胎植入前遺傳診斷(PGD•PGS)、基因醫學及遺傳諮詢

沈孟勳醫師(女):人工受孕、試管嬰兒、冷凍卵子、多囊性卵巢、高階婦產科手術

馬佩君醫師(女):試管嬰兒、胚胎植入遺傳諮詢、子宮內膜異位症、卵巢早期衰竭

門診時間連結:http://www.ihmed.com.tw/schedule.php?l=0

西醫

門診

Mon

Tue

Wed

Thu

Fri

Sat

09:30~

12:30

Dr.

Dr.

Dr.

Dr.

Dr.

Dr.

Dr.

Dr.

Dr.

Dr.

Dr.

Dr.

14:30~

17:30

Dr.

Dr.

Dr.

Dr.

Dr.

Dr.

Dr.

Dr.

Dr.

Dr.

12:30~16:00

18:00~

21:00

Dr.

Dr.

Dr.

Dr.

Dr.

Dr.

8.IVF費用試管嬰兒療程(台幣現金收費,不提供刷卡或手機付款):約台幣15萬元左右 (不含PGS )。因每個人的用藥、取卵數與使用的實驗室技術不同,若因個人狀況需要免疫用藥或增加技術提高成功率,費用可能會提到到台幣25~30萬,甚至台幣30~40萬,需要您來台看診,由醫師評估及與您討論療程計畫,與醫師討論後會比較清楚喔~

補充:PGS (胚胎著床前染色體篩檢)為檢驗胚胎染色體數目與結構是否異常的技術。

提醒:攜帶超過台幣十萬元現金,要記得事先申報喔~

入境台灣相關申報規定:https://www.taoyuan-airport.com/chinese/custom

9.先生來台灣時間

(1)初診:一同了解療程。(建議非必須)

(2)取卵手術當日(最好新鮮精、卵受精),若先生取卵日無法來台請"提前預約"凍精。

提醒:取精前需排空一次,並禁慾3~5天到取精日。

二、愛群試管嬰兒療程此為預估行程,屆時會依據您療程狀況作調整喔~

法長留台灣的海外客戶: 可採分段式來台灣三次:

(1)
第一次(停留1-2天,不需配合月經時間):先來診與醫師討論評估,並先拿取藥物及針劑回國。

依醫師療程單指示,月經期第二天於您的國家追蹤抽血及超聲波數據,回報我們。

(2)
第二次(停留2~3天):約經期第12或 14天來台照超聲波做最終確認,大約於第

14~16
天取卵;取卵手術當天同時取得先生新鮮精子。若取卵日先生無法來台需預約凍精。

(若月經第12或14天仍於您的國家追蹤卵泡,可能隔天需立即來台。)

(3)
第三次(停留3~5天):胚胎植入時再來台,植入前後需回診抽血檢查,植入時間需與醫師討論。

診所交通資訊:http://www.ihmed.com.tw/national_medical.php?siteid=5&l=0

三、來診前建議來診前,請您與先生維持健康生活作息不要熬夜(至少12點前就寢)

吃天然的食物(避免加工食品),培養運動習慣,多曬太陽,避免菸酒,為提升精卵品質做準備。

J
IHMED
感謝您的耐心閱讀
J

別墅

icecocoa 發表於 16-10-24 20:13
之前的台灣愛群ivf分享區好似已經停止左(估計係因為訊息超額),希望之前係「台灣愛群ivf分享區」的jm可以 ...

今日應該收到愛群day 5 report,但到依家都未收到,我4點幾有email過佢地但無人覆,深信佢地已放工,聽日仲要假期,即係要等星期一,真係好漫長呀⋯⋯
同埋有時問佢地野都要隔一日先收到回覆,可能下次有咩急事都係打電話問好啲

大宅

minihys 發表於 19-3-30 18:19
今日應該收到愛群day 5 report,但到依家都未收到,我4點幾有email過佢地但無人覆,深信佢地已放工,聽日仲 ...

佢地星期六做到好夜,也許夜d 有
如果你day 5 有胚胎要決定pgs 唔pgs, 也許可打電話給他們問一問~~

首頁
101102103...107

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊