想生BB

跳至

首頁

尾頁

別墅

cindyhung716 發表於 18-6-12 13:50
回覆 kulusa 的帖子

咁要不要再回診?之後要不要吊ivig ?你回香港若有什麼問題可找孫錫鴻醫生,他們會同 ...

我現在每三天打一次黃體素,肝素針就每日都要架,依家19號返去孫醫生度驗hcg/p4,我擔心黃體素唔夠,醫生開咗好多粒黃體素補充劑俾我,尋日搭完飛機返香港可能太攰,不過依兩三日都覺得子宮位有啲扯住扯住,唔知係唔係佢着床感覺呢,而家每一朝都嘗試下點樣樣打肝素會打得好啲,再係咁落去成個肚瘀晒都唔知點繼續打。
不過孫啲診金都幾貴,不過冇辦法啦佢應該有愛群最齊嘅藥

別墅

我19號也去孫醫生度。你打肝素時,最緊要一拔針就㩒實佢五分鐘,so far我只是瘀了一次,其他都是一個紅點。會不會你「連住舊肉」來打針時太用力?我之前打破卵針就是怕疼me得舊肉好大力所以瘀曬。長效油針我也是三天打一次,一共打七支。加油呀!真是瘀的試下用熱毛巾敷下(只是瘀的位置小小敷下好了的不要太大範圍,怕宮縮)。你咁快要去孫醫生度嘅?冇特別問題嗎?加油!積極些,bb也同你一起努力的!

別墅

cindyhung716 發表於 18-6-14 16:43

我19號也去孫醫生度。你打肝素時,最緊要一拔針就㩒實佢五分鐘,so far我只是瘀了一次 ...

我冇問,但係佢叫我19號去驗血囉。

別墅

個肚有!?、扯是子宮在擴張為bb作準備,翁醫師有沒有比buscopan 你食,它是令器官放鬆。你貿留意腹痛的感覺1至10分有幾疼,到時可回報比翁醫師知,看看是正常子宮擴張定係有問題

別墅

cindyhung716 發表於 18-6-14 16:48

個肚有!?、扯是子宮在擴張為bb作準備,翁醫師有沒有比buscopan 你食,它是令器官放鬆 ...

明白謝謝

洋房

回覆樓主

我都系搵翁醫生ivf,而家7週.祝大家好孕

洋房

cindyhung716 發表於 18-6-14 16:43

我19號也去孫醫生度。你打肝素時,最緊要一拔針就㩒實佢五分鐘,so far我只是瘀了一次 ...

打肝素系有少少技巧.慢慢推針打入去!

複式洋房

akifong 發表於 18-6-15 22:54
打肝素系有少少技巧.慢慢推針打入去!

我都每日打肝素,隔日打一支油針100mg 短效,肝素痛到爆。

另外,想問問最近有沒有JM 到愛群可以幫忙帶針藥回港,請pm 萬分感激

別墅

kulusa 發表於 18-6-15 16:37
明白謝謝

佢冇比嗰隻藥我,因為我有啲類型嘅止痛藥敏感,唔知係唔係咁所以佢冇比我呢,今朝大概六七點鐘我個子宮極痛六七級左三4秒,跟住今朝發覺去廁所張紙巾有一點點血好淺好淺色有白色嘅黏液狀,我send咗過去俾愛群睇佢話冇可能係之前嗰啲塞藥遺留落嚟嘅揸咗而家排出嚟喎,但係其實12號之後我已經冇用因為我敏感有啲痕,跟住而家晏晝就唔見佢再有,上網睇又話可能係着床出血

別墅

翁醫師有沒有給你短效油針來看門口?你若見到鮮紅,不要用電郵先馬上打電話比他們問,記得影低出血的情況,之後再發相比愛群。他們通常會叫你馬上打短效油針
你明天見孫醫師時記得同他說這情況,若翁醫師沒有給你短效油針,你叫孫醫師開比你(記得比埋支針你)比你看門口,孫醫師會見你有出血(就算是粉紅)或是有肚疼都會叫打短效油針的

別墅

For your ref
https://www.jktree.com/baby/article/9bba.html

入面好多不同文章關於懷孕初期要注意的事項

別墅

cindyhung716 發表於 18-6-18 08:22

翁醫師有沒有給你短效油針來看門口?你若見到鮮紅,不要用電郵先馬上打電話比他們問, ...

我有影到張相俾愛群睇啊,佢話依啲唔係大問題,佢話唔係鮮紅色同埋勁肚痛就得,好呀多謝你嘅提醒我聽日同孫醫生講下先,尋日反而成日都冇扯住痛,到夜晚十一二又開始返,愛群嗰邊冇比到短效油針,佢淨係有比到三日打一次既油針我,你真係好犀利呀知道晒啲知識,真係多謝你

別墅

你記得同孫醫師說比定油針你系怕夜晚或診所冇開門時以防不時之需。記得拿針筒,若萬一不記得藥房也有得賣。

複式洋房

kulusa 發表於 18-6-14 14:41
我現在每三天打一次黃體素,肝素針就每日都要架,依家19號返去孫醫生度驗hcg/p4,我擔心黃體素唔夠,醫生開 ...

45度打入去,無咁痛,咁瘀,你上YouTube打肝素英文,有教學打針
try 下

複式洋房

leeleemrs 發表於 18-5-2 16:52
我第一次放胎失敗
M來後飛左去見愛群陳院長,佢比左水藥藥方我返香港執藥食七日,再加兩星期藥粉,然後每 ...

想問免疫系統高,有咩要戒口

複式洋房

yuki9509 發表於 18-6-19 08:29

45度打入去,無咁痛,咁瘀,你上YouTube打肝素英文,有教 ...

本人6月6号植入,而家4week4
,心情好緊張呀

複式洋房

secretbase1302 發表於 18-1-19 16:18
想問大家初診時驗血後, 愛群會唔會主動SEND返D驗血報告比我地? 如果會, 大約要幾耐? THANKS~~ ...

我自己影低相

別墅

回覆 yuki9509 的帖子

跟愛群建議植入後介口紙牛奶、反式脂肪、紅肉、麵粉食品、芝士、煎炸食物

複式洋房

cindyhung716 發表於 18-6-19 09:52
回覆 yuki9509 的帖子

跟愛群建議植入後介口紙牛奶、反式脂肪、紅肉、麵粉食品、芝士、煎炸食物

謝謝呀

大宅

想請教一下大家, 7月中會用人工週期放胎, 愛群話我到時植入前一天先幫我抽血驗E2 & P4, 但我怕到時飛左過去, 先話我今個月唔適合放胎咪大件事~
為安全起見, 請問我係咪應該飛台灣前, 係香港抽血驗左好D? 只驗E2 & P4就可以? 請問指數點樣先適合放胎呢? 謝謝~

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊