自由講場

跳至

首頁
23456...9

尾頁

寶石宮

回覆:日日返工遲到2-5分鐘,咁唔係遲到😨

睇下自己乜崗位

子爵府

KiNnK 發表於 16-10-24 23:17
原來大家對返工準時咁無所謂

因為都冇得準時放工

伯爵府

畀面勳章

遲就遲架啦,一分鐘係遲,十五分鐘都係遲!
當然,睇工作性質啦,前一晚ot 到4am 又唔係咁講,相反,份工收六點,五點九準備收工熄電腦去廁所果啲工就唔係咁好囉。

珍珠宮

KiNnK 發表於 16-10-24 22:49
日日返工遲到2-5分鐘,好聲好氣提示下,事主話咁唔係遲到,叫我唔好咁計較

你係我, ...

不會啦…勁打小報告feel....已出言相勸,唔會再理,你同丫head講,丫head可能覺得你小家添呀!而且佢遲到又阻唔到你,何必多事呢!

子爵府

好媽媽勳章

有個下屬住公司附近都每天遲15-20分鐘,公司每月有報告部門總管各同事考勤,既然亞頭都唔出聲,我呢d更加唔會開口啦!

公爵府

回覆樓主:

嚴以律己,寬以待人
你自己做到唔遲到好好,但走去投訴同事,十分厚多士,想睇到同事收warning letter或被炒好開心?

翡翠宮

KiNnK 發表於 16-10-24 22:49
日日返工遲到2-5分鐘,好聲好氣提示下,事主話咁唔係遲到,叫我唔好咁計較

你係我, ...
我司同事朝朝遲一個鐘咁大nose.同事出聲仲要串同事:係咪老闆講.所以樓主你出聲係衰人和醜人黎架.高層/老闆唔出聲.同事講乜鬼吖.我司果位巴閉同事係老闆過話過都係咁.根本就算佢住係公司隔離都係遲.d 格係咁.

複式洋房

回覆樓主:

2-5 分鐘可能係塞車呢。 我覺得可以接受。

子爵府

遲5分鐘都要打人小報告,樓主你都好睇唔開喎

公爵府

2024年龍年勳章 2021可愛聖誕B勳章 熱血勳章

同事好言相向, 佢唔聽都冇佢辨法, 你哋上級冇任何反應咩?曾經有上司同我講過, 工作時間返9:00既意思係9:00已經開始工作

公爵府

vivibabyvivi 發表於 16-10-24 23:11
出糧出少幾蚊俾佢得唔得丫

wcpcelia    發表於 16-10-25 09:06

禁止訪問

珍珠宮

Office 好多線眼,一定有人知,吾使自己出口咁笨,樓上講得岩,office 幾點返工,就算遲一分鐘都糸遲,呢個系原則,日日遲,點解吾早D出門口?

珍珠宮

回覆樓主:

如果唔影響到我,佢遲10分鐘我都唔會理。不過遲2-5分鐘都唔算太過分,除非又遲到又早走啦

子爵府

遲一分鐘都係遲, 睇完依個post, 終於明白點解約人, 十次有9次都要等。

伯爵府

MommyPanel勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 BB防敏心得分享勳章 瞓得好勳章 食得好勳章 美好大世界2017勳章 Xmas吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 陪月勳章

算少啦,我公司有人日日遲40分鐘,仲要返到至食早餐。可能有D人話我放工遲走補返,我覺得係你自己做吾晒D工作,遲走好應該,吾好講到好正常,仲有,公司係9am-6pm需要你,過左6PM根本吾需要你,你自己留耐左仲浪費公司資源,如果人人遲到,定個返工時間把鬼咩

伯爵府

返工要打卡,我永遠有早無遲

珊瑚宮

畀面勳章

aliensss2008 發表於 16-10-24 22:52
除非你係人事部
或者上司
或者佢遲會影響到你工作

完全同意。

我以前老闆好憎人遲到,因為佢毎日八點半就返到公司,有時甚至八點返到開 breakfast meeting.

其中有個 manager 每日都遲到十至十五分鐘,我老闆曾經叫秘書溫馨提示佢,但態度依舊。

最後有一朝我老闆喺 open office 半講笑同個 manager 講,點解你可以 keep 住毎日遲到十至十五分鐘而唔可以早到十至十五分鐘呢?

自始之後,呢位 manager 就冇再遲到。

大宅

熱血勳章

KiNnK 發表於 16-10-24 23:17
原來大家對返工準時咁無所謂

我有所謂,我自己返工大部分時間係起碼早半個鐘。但呢個世代,唔大影響到嘅就等相關處理嘅部門岀聲啦。。。

當然,你都可以有自由去反映嘅。
我個囡囡7月24日出世啦~ 24/7 : 3.58kg, 49cm 25/8 : 4.93kg, 57cm 30/8 : 5.25kg 25/10 : 7.58kg, 61.5cm 17/11 : 7.85kg, 66cm 20/12 : 8.6kg 2/2 : 10kg, 70cm 2/16 : 9.485kg, 70.5cm 7/5 : 11kg, 80cm 3/11 : 12kg, 85cm 29/4 : 13.5kg, 85cm

珊瑚宮

畀面勳章

kishibabe 發表於 16-10-25 08:40
返工要打卡,我永遠有早無遲

X 2

我以前要返工嘅日子,永遠都係早十五至二十分鐘返到 office.

首頁
23456...9

尾頁

跳至