自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

我覺得領養唐狗既人先係真心想領養, 見啲人領養啲名種狗, 似係想唔洗錢買先去領養唔好意思咁樣諗可能好mean

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 DHA勳章

回覆樓主:

水晶宮

回覆樓主:

其實都係大家嘅緣份。

被遺棄嘅品種狗都需要人收養。

珍珠宮

回覆樓主:

好多名種狗都比人遺棄,比d無良商人當做生狗機器,利用完就困係環境惡劣既狗場內等死,義工救佢地出黎搵人領養,領養人都係幫助咗一條生命,點解要覺得領養唐狗先係真領養呢?

Letitgo    發表於 16-10-25 16:55
wcpcelia    發表於 16-10-25 16:44

水晶宮

2018復活節勳章

回覆樓主:

方中信

侯爵府

其實年紀大、有缺陷嘅狗,無論係咪名種,都好難俾人領養。
所以願意領養的人,我都真心欣賞。

ttjl7    發表於 16-10-25 19:02

侯爵府

Lorican 發表於 16-10-25 15:47
好多名種狗都比人遺棄,比d無良商人當做生狗機器,利用完就困係環境惡劣既狗場內等死,義工救佢地出黎搵人 ...
我諗樓主嘅意思係唐狗相對地比較難有人收養啫。凡係領養者都值得尊敬。

ferrari2007    發表於 16-10-26 00:20

珍珠宮

nyfng 發表於 16-10-25 16:05
我諗樓主嘅意思係唐狗相對地比較難有人收養啫。凡係領養者都值得尊敬。

香港其實都好多人鍾意唐狗,又乖又忠心,如果我屋企有地方都會領養。
但唔可以話領養名種狗既領養人係慳錢囉,要慳錢根本唔會養狗添啦。

侯爵府

所有領養者我都好敬佩!!
係post到傾下好啦,不接受加好友同打招呼謝謝!

珍珠宮

當年喺街執左隻唐狗,養左15年到佢百年歸老,佢地真係好有性、好乖,如果我再養都會考慮唐狗

水晶宮

fishfish121 發表於 16-10-25 15:39
我覺得領養唐狗既人先係真心想領養, 見啲人領養啲名種狗, 似係想唔洗錢買先去領養唔好意思咁樣諗可 ...
其實唐狗/雜狗一般較名種狗健康少病痛。越純種越大機會有遺傳病。

TiMeToBeD    發表於 16-10-26 10:39

侯爵府

Lorican 發表於 16-10-25 16:14
香港其實都好多人鍾意唐狗,又乖又忠心,如果我屋企有地方都會領養。
但唔可以話領養名種狗既領養人係慳錢 ...
不過無可否認係有極極少數人會有果種諗法(唔使洗錢搵隻名種狗返屋企),見久不久有人出post想揾名種bb狗收養就知啦。
但係就唔應該因為呢極少數人想歪咗,就抺殺左一眾領養者嘅善心囉。
同埋有時領養人會對某一品種有特別嘅感情,例如(之前)可能養開貴婦,見到有(相似)貴婦等待收養,都會特別容易動情。

或者樓主遇到果啲極少數人,所以有感而發,但就以概偏全。

大宅

回覆:好欣賞領養唐狗既人

其實樓主講中一部份人,我見過有D人想領養,要求品種,要求歲數,要求顏色等等!問佢咁多要求點解唔買呢?馬上為自己套上光環話支持領養!其實只係支持名種有質素而唔洗錢送比佢嘅領養而好多唐狗其實好乖,好值得大家愛護收留成為家中一份子

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

回覆:fishfish121 的帖子

大宅

我由細到大都成日接觸唐狗所以好鍾意
如果有條件一定會領養

水晶宮

最關心BB問題熱投勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

我領養是一隻黑色唐狗,因為佢係唐狗,加埋係黑色,根本無人會要。我記得spca義工話,叫我考慮佢,因為黑色狗係好多中國人心中係「唔幸運」,佢地好多時係無人要。

到今晚今日出街,仲有人話佢樣衰,又惡會咬人,不過我唔會理佢,我家狗狗不知幾乖,食好住好,簡直係我地掌上明珠呀

支持領養,支持領養唐唐。

cmh2012    發表於 16-10-26 07:58

男爵府

八婆仔@ 發表於 16-10-25 16:47
我領養是一隻黑色唐狗,因為佢係唐狗,加埋係黑色,根本無人會要。我記得spca義工話,叫我考慮佢,因為黑色 ...

男爵府

cheung2000 發表於 16-10-25 16:27
當年喺街執左隻唐狗,養左15年到佢百年歸老,佢地真係好有性、好乖,如果我再養都會考慮唐狗 ...

me too.有機會養我都首選唐狗,依家唔可以養,唯有養住唐貓先

男爵府

八婆仔@ 發表於 16-10-25 16:47
我領養是一隻黑色唐狗,因為佢係唐狗,加埋係黑色,根本無人會要。我記得spca義工話,叫我考慮佢,因為黑色 ...

放心,亦有相傳,黑狗特別避邪的

首頁

尾頁

跳至