跳至
[2006年] 崇真幼稚園

首頁

尾頁

別墅

考左崇真媽咪, 想問吓interview係問咩, 同埋係唔係有張嘢比媽咪填, 題目係咩呢? 星期三到Nathan考啦!
高宏bb在2005年12月30日出世

大宅

我個仔報國際班, 以group interview 形式約6位小朋友,
有位外籍老師好似上堂咁問小朋友顏色, number, 同故事書中嘅物件, 另外有一位普通話老師問媽媽問題!
同場再有一位外籍老師同普通話老師比分.....個interview約10-15分鐘!

至於張問卷只是mc題, 好簡單, 唔駛擔心!

原文章由 NATHAN 於 08-11-24 17:13 發表
考左崇真媽咪, 想問吓interview係問咩, 同埋係唔係有張嘢比媽咪填, 題目係咩呢? 星期三到Nathan考啦!

大宅

思仔考的時候係外藉老師問我問題的

tammy104
你知道結果未?

大宅

上星期收到信, 收咗天諾國際班, 明天要交$550留位費...

原文章由 思仔 於 08-11-25 13:16 發表
思仔考的時候係外藉老師問我問題的

tammy104
你知道結果未?

大宅

思仔都已經交了國際班的留位費,佢地會做同學嗎?

大宅

我依家仲心大心細, 因為仲等緊其他, 你呢選定未呀?
其實祟真我唔太了解, 只知有國際班同學卷, 又有小學同中學,
思媽你又點解揀佢呀?

原文章由 思仔 於 08-11-25 23:12 發表
思仔都已經交了國際班的留位費,佢地會做同學嗎?

大宅

其實我自少就住在崇真對面,所以一開始就打算比思仔讀此校,

我覺得崇真的兩文三語環境好好,校舍又大,不過聽人講行政方

面比較混亂,而且口碑不錯,最重要是它的國際班有學卷,

所以我同思仔只報了崇真一間幼稚園,見到都好多人考,都擔心

考不到,但知道收左思仔後,因為是我的首選,所以我沒有再同佢報

其他學校了,以免心大心細...

大宅

原文章由 tammy104 於 08-11-26 09:55 發表
我依家仲心大心細, 因為仲等緊其他, 你呢選定未呀?
其實祟真我唔太了解, 只知有國際班同學卷, 又有小學同中學,
思媽你又點解揀佢呀?

but to the primary is not straight through, the kinder students only have priority to take the interview to primary first. I just think if after 3 yrs studying in Tsun Tsin kinder & finally not accept by its primary, then we may not take this kinder la!

大宅

原文章由 思仔 於 08-11-26 14:06 發表
其實我自少就住在崇真對面,所以一開始就打算比思仔讀此校,

我覺得崇真的兩文三語環境好好,校舍又大,不過聽人講行政方

面比較混亂,而且口碑不錯,最重要是它的國際班有學卷,

所以我同思仔只報了崇真一間幼稚園,見到 ...

is 思仔 took the main or int'l stream? am or pm class?

I called the school & they told me the int'l stream only got pm class & no am.

大宅

思仔讀下午國際班,國際班只得下午,主流班才有上下午

原文章由 cleverbb 於 08-11-27 00:36 發表

is 思仔 took the main or int'l stream? am or pm class?

I called the school & they told me the int'l stream only got pm class & no am.

別墅

好開心啊! 收左信讀下午主流班! 其實我覺得崇真比起我住嗰區D幼稚園好, 所以去一試, 不過我老公話唔主張小朋友咁遠返学, 來回大約要2小時車程, 我就覺得小朋友會好快習慣, 各位 mami有咩意見呢?

男爵府

原文章由 NATHAN 於 08-12-9 16:17 發表
好開心啊! 收左信讀下午主流班! 其實我覺得崇真比起我住嗰區D幼稚園好, 所以去一試, 不過我老公話唔主張小朋友咁遠返学, 來回大約要2小時車程, 我就覺得小朋友會好快習慣, 各位 mami有咩意見呢? ...

我諗我都是同你同一日interview,我都住得幾遠!!你住邊頭呀?我住西貢(我揀D幼稚園全部都唔係自已果頭)~~我都覺有少少遠!!不過冇辦法為了想讀間好少少,係呢!!你有冇去交留位費呀!!我9果日去交了~~

別墅

我冇交呀! 我住元朗, 你車程要唔要1個鐘呀?

男爵府

原文章由 NATHAN 於 08-12-11 10:36 發表
我冇交呀! 我住元朗, 你車程要唔要1個鐘呀?

我諗我車程唔需要1鐘,我諗7,8字掛~~
你係咪覺得遠所以冇交留位費呀!!我之前交了一間留位費,現在第二間~~

首頁

尾頁

跳至