母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

別墅

我有兩個小朋友,大既5歲,細既未滿月。 兩個都係食母乳既,第一胎,全母乳直至產假完,放完產假就開始半奶粉狀態。直到5個月大,一次病,食既藥吾可以餵,要停。就結束了。不過半奶粉既狀態下,大女引發濕疹
到第二胎,我做左全職媽媽,又再再次面臨挑戰,係醫院仔仔出世第二日無尿痾,出院繼續,黃疸又高。出世兩星期隔日來回醫院,又抽血。真係好心痛。不過仍然好堅持,老公雖然心痛個仔,但係無話過我,佢都支持同認同母乳好。 人奶b b 要係14日追返個體重,追返仲重左100g ,但係黃疸繼續高企288
心都灰埋,明明食得好,點解仲甘高。
不過姑娘讚b b 重得好好,呢個好大鼓舞。
一星期之後返醫院覆診,仔仔黃疸開始跌緊,由288,到用機度167真係鬆口氣。體重仲升左600g 醫生又讚,感覺真係好正。 最重要係黃疸開始跌吾洗抽血,心情真係鬆開。
而呢兩日,我開始泵出來,因為準備來緊一湊2,又要帶返學,放學。 做家務、煮飯......用樽餵會方便。不過其實好多野洗。真係好鬼累,買齊曬hand free bra ,同多一set 奶泵。 就吾洗下下洗。 不過埋身真係好方便,拎高就食。
不過泵出來,都係得3.5-4安,大慨我泵7-8次半夜個轉都照泵,但係個仔會九次次得甘少又好像吾夠, 不過我吾怕補奶粉既
有無媽媽可以分享一下? 其實都有人講過埋身方便,

大宅

埋身真係方便好多
我放工放假全埋身

別墅

joyce_yanli 發表於 16-10-29 17:43
埋身真係方便好多
我放工放假全埋身

但係吾用樽餵,有時轉頭就醒,又要食過,想做家務都難

子爵府

大廚勳章 睛靈勳章 畀面勳章

etyuet 發表於 16-10-29 08:19
我有兩個小朋友,大既5歲,細既未滿月。 兩個都係食母乳既,第一胎,全母乳直至產假完,放完產假就開始半奶 ...

點解唔直接埋身?
講真一拿高件衫就餵得
係邊餵都得,揹住餵仲可以邊行邊有奶食,攰/半夜仲可以訓住餵
我自己都係一湊二,大3歲幾,細10個半月,我第二胎一直全埋身,每次埋身都有親近感覺,增進我地關係,尤其越大會做d好搞笑動作,會中意奶奶,見到奶奶會嘰嘰笑,會同奶奶揮手,食食下奶對眼剷上黎望住我,好搞笑!!
講真,泵+ 用樽餵,要洗好多野,又要蒸,咁唔係搞到更加多野做? 仲有未計每次都要坐暖支奶比bb飲喎! 用樽無親餵咁衛生,可能會搞到bb肚屙添!!
埋身嘅奶最新鮮,即造即飲! bb啜你又會增奶,bb可以自己控制食幾多,幾時餓!埋身比用樽小肚風,減低嘔奶情況! 乳頭亦可作安慰之效,增加bb安全感
埋身係比媽媽可以偷懶嘅,我第二胎從來都唔使半夜起身開奶/暖奶,尤其天氣開始凍,好易著涼呀!
如果埋到身餵一定埋身餵!!!
慳好多工夫呀!! 家務煮飯湊b已經夠多野做,仲要洗樽蒸樽,累上加累呀!!!
加油!!

子爵府

etyuet 發表於 16-10-29 18:06
但係吾用樽餵,有時轉頭就醒,又要食過,想做家務都難

開初係難d,我頭一個用機乎係換片餵奶換片餵奶,但等bb再大d,佢就會無食得咁密,我自己盡量唔急嘅家務唔做住,日頭煮簡單飯(飯煲一煲過),晚飯就等老公回家幫手睇住b,我去煮飯
買送,我頭3個月都係sd message叫老公收工順便買翻黎,當然尿片,棉花球,果d都係佢買,佢收工/假日主要照顧個大,我就照顧細嘅,我忙嘅就佢照顧兩個,d衫儲到星期六先洗,bb衫手洗,假日我b訓我就訓覺休息(無家務做時),老公帶呀仔出去玩,小朋友學校係附近嗎? 如果係嘅,就唔太難搞!!
3個月好快過,加油呀!!!

別墅

Yanlovesnaz 發表於 16-10-30 05:38

開初係難d,我頭一個用機乎係換片餵奶換片餵奶,但等b ...

多謝你既分享,其實都知埋身好方便,出街就最方便了
今次我都係打算餵得幾耐得幾耐,睇下自己可以點啦

別墅

Yanlovesnaz 發表於 16-10-30 05:38

開初係難d,我頭一個用機乎係換片餵奶換片餵奶,但等b ...

另外,最頭痛係帶返學放學,用揹帶應該用邊隻? 方便餵奶?

子爵府

etyuet 發表於 16-10-30 07:13
另外,最頭痛係帶返學放學,用揹帶應該用邊隻? 方便餵奶?

我自己用sling,邊行邊餵都得,我係超市買住野餵我老公都唔知,你練習多d,好好快上左手,抱住b邊行邊餵都無人睇到!! 我試過,老公都唔知!!! 加油呀!!
後期呀女6個月,我就用hipseat,呀女坐住食奶

別墅

Yanlovesnaz 發表於 16-10-30 17:26
我自己用sling,邊行邊餵都得,我係超市買住野餵我老公都唔知,你練習多d,好好快上左手,抱住b邊行邊餵都 ...

係邊度可以買?

子爵府

etyuet 發表於 16-10-30 18:01
係邊度可以買?

我自己果條係人地比我嘅
你可以去吉之島,一田果d睇下!!

子爵府

etyuet 發表於 16-10-30 18:01
係邊度可以買?

我見二手果邊都有人放
你打baby sling 就揾到
圖就係同我用嘅一樣

別墅

Yanlovesnaz 發表於 16-10-30 20:21
我見二手果邊都有人放
你打baby sling 就揾到
圖就係同我用嘅一樣

Thx

男爵府

etyuet 發表於 16-10-29 08:19
我有兩個小朋友,大既5歲,細既未滿月。 兩個都係食母乳既,第一胎,全母乳直至產假完,放完產假就開始半奶 ...
其實你用sling 就可以揹住BB餵奶, 泵奶樽餵除左辛苦仲多好多野做, 泵奶每次半個鐘仲要洗奶樽, 呢d時間已經可以做多好多家務~

複式洋房

你做ftm,又有大既要湊,埋到身就真係埋身啦,洗少好多野嫁,慳番d時間陪個大既玩都好呀

別墅

Yanlovesnaz 發表於 16-10-30 17:26
我自己用sling,邊行邊餵都得,我係超市買住野餵我老公都唔知,你練習多d,好好快上左手,抱住b邊行邊餵都 ...

想問BB四個月差唔多18磅用sling夠唔夠力?會唔會好攰?

子爵府

Haileyy 發表於 16-11-7 07:16
想問BB四個月差唔多18磅用sling夠唔夠力?會唔會好攰?

你b4個月18磅!
我女7個幾月先18磅
如果咁嘅重量揹出街係好攰好辛苦嘅,揹多陣都膊頭同腰都痛呀!!

別墅

Yanlovesnaz 發表於 16-11-7 18:30
你b4個月18磅!
我女7個幾月先18磅
如果咁嘅重量揹出街係好攰好辛苦嘅,揹多陣都膊頭同腰都痛呀! ...

係呀,而家有時出街抱住佢餵奶都覺好辛苦,所以想睇下sling會唔會幫到。
其實佢未夠18磅,17磅多啲

子爵府

Haileyy 發表於 16-11-8 02:45
係呀,而家有時出街抱住佢餵奶都覺好辛苦,所以想睇下sling會唔會幫到。
其實佢未夠18磅,17磅多啲
...

如果係餵奶先用其實無問題嘅!
但如果出街揹幾個鐘就會辛苦d

別墅

Yanlovesnaz 發表於 16-11-8 04:39
如果係餵奶先用其實無問題嘅!
但如果出街揹幾個鐘就會辛苦d

咁都可以,因為平時如果唔係餵奶我都好少揹佢

大宅

回覆 etyuet 的帖子

我第一餐係樽餵,一起身就泵,泵完就搞大仔,大仔要食早餐返學,不過我有工人姐姐幫手樽餵細仔係好啲。我覺得set timetable餵奶更重要,然後就訓練bb唔抱都得,咁就可以埋身食,食完就放低等佢自己訓,我都係咁。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊