自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

2018復活節勳章

回覆 sasa0516 的帖子

短短貼文已有很多個我...我....我!我!我!我!再我!我!我.......米咁自我啦,某程度你有幾抗拒姑奶個女米有幾抗拒囉,擺個女上枱唔係出路。

侯爵府

瞓得好勳章

bobo88hk 發表於 16-10-29 12:35
之前姑媽點對姪女架?關係如何?

單純一次搵社工 報警好誇 呀嫲係度點都唔會虐待個小朋友掛 果度係公眾地方

我無報警呀,我搵社工只係想幫阿女點唔再驚姑媽咋

侯爵府

瞓得好勳章

月牙兒♡ 發表於 16-10-29 13:21
真係救命,仲有人鼓勵樓主報警。你哋自己都未知咩事,叫警察做咩呀?點解衣家咁多怪獸? 完全浪費警力。

再 ...

我明,我無野,係真係想搵地方呻咋
我無媽咪嫁,爸爸已經好老,唔通我重同佢講咩? 所以先上黎呻下
感謝你

wcpcelia    發表於 16-10-30 10:03

侯爵府

美祿 發表於 16-10-29 10:28

報警?如果報咗警嘅話,離婚到似

唔使等到報警,樓主佢搵到社工介入,小事化大,又過分精神緊張,凡事做得咁過火,離婚係遲早嘅事。

試問有邊個人鐘意另一半經常數自己嘅屋企人?做老婆做到樓主咁,經常俾煩惱個老公,冇任何男人頂得順。

侯爵府

瞓得好勳章

CYK 發表於 16-10-29 13:46
其實晚晚發惡夢即係幾多晚? 現在仲有無?

若真係連續幾晚,又持續,我覺得見下社工都唔算緊張吧

第1次拉扯 我女連發3晚 之後好左
第2次拉扯到今日已經有3星期 可以係話發3晚好一晚再發3晚好1,2晚 又再發
呢兩日好左好d ,有醒 , 有撐手撐腳(我女訓好定的)不過起碼無喊了 ,就係見個次後發咁多晚所以先驚先擔心搵社工幫

侯爵府

瞓得好勳章

brindlewin 發表於 16-10-29 14:03
嫲嫲有一齊去?嫲嫲有冇講點解?係咪唔鐘意機動遊戲硬夾佢去玩?唔鍾意扮卡通人物?
...

我有迪士尼年票 ,所以我好肯定咩都唔驚,除左4d米奇劇, 我女連降落傘都玩,
所以我先覺得係因為拉扯嚇親佢同埋佢覺得無助先會咁,我99幫我姑奶,話無拉扯過,係miss屈佢
但呢d我唔想再探究 ,我想幫我女,點可以令我女唔一聽到姑媽就大叫唔好,唔見,唔想?

侯爵府

瞓得好勳章

Jasmine-4711 發表於 16-10-29 14:16
你姑9有冇非禮/虐待佢?

可能逼佢玩d刺擊的野而你女嚇親.....以後唔好俾姑9單獨帶佢去街. ...

有無(弱代)我唔知,我只知平時我係到都亂up野,我女一唔順佢意佢就專登講反話去野我女, 例如,我女唔跟佢落街,我姑9會話,哦…咁呀?咁你以後咪落街,你咁曳,我打你嫁,我唔要你嫁 呢d囉,我有叫姑奶唔好咁講,阿女未識分,佢就話,我鍾意呀…唔得呀?咁囉

侯爵府

瞓得好勳章

章魚妹妹 發表於 16-10-29 14:34
既然發生左,我唔會再比小朋友跟姑9去任何地方,媽媽跟實,講真,果個係老公家人,就算點,小朋友又無表面 ...

我正正就係咁諗,但我老公唔肯,死都要阿女見,又話,你(我)係到嫁麻,怕咩?會死嫁?咁囉
我夠想冷靜下先啦,c6唔聽麻

侯爵府

瞓得好勳章

alice06_hk 發表於 16-10-29 14:42
俾我就會借呢個機會去唔見男家D 人。講真,你都逼唔到C6, 咁咪以後唔好見,
星期一食乜飯,唔好去。
...

之唔係我老公生日飯囉 ,我夠想唔去啦

侯爵府

瞓得好勳章

happytabo 發表於 16-10-29 16:07
樓主, 點嬲都好 (善意提醒)你換過張相啦, 人人入到來都見到你小朋友係邊個, 對小朋友唔係太好啦

...

呢張我放左好耐 我等等轉 thx

子爵府

sasa0516 發表於 16-10-29 21:15
我無報警呀,我搵社工只係想幫阿女點唔再驚姑媽咋

可以搵啲遊戲治療/情緒治療俾小朋友,等小朋友講到發生過咩事,同埋唔再驚先。社工唔係個個都識呢啲野。

琥珀宮

sasa0516 發表於 16-10-29 09:07
我呻,並唔係因為我好憎或我不妥姑9,只係我老公唔信,覺得係我問題,話佢家人無錯,錯既係我,我搵社工介 ...

冷靜d先,早幾年都感受到奶奶加姑仔夾份搶我個仔,嗰種感覺真係好難受,講比c6知又話我諗多左,但女人嘅直覺真係好準,事過境遷,而家個仔痴到我不得了,邊個真心對個細路好個細路未必識講出黎,但一定感受到,支持你

水晶宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 大廚勳章

回覆樓主:

咁既情況,媽媽唯一可以做,就係企硬,唔好俾佢地見。就你所講,阿妹已經有陰影,要化解唔係一日半日可以做到;而對家(你姑奶)無打算認為自己有錯。所以,唔見就唔見,蛇咬都唔見。
不知所謂的乙陸!!!

侯爵府

瞓得好勳章

Potato001 發表於 16-10-29 22:34
可以搵啲遊戲治療/情緒治療俾小朋友,等小朋友講到發生過咩事,同埋唔再驚先。社工唔係個個都識呢啲野。
...

請問呢d社工可以去邊搵呢?

子爵府

回覆樓主:

fb 有個葉偉麟兒童行為情绪治療師,可以去睇下
我只係Facebook 睇過佢的case

公爵府

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1)

回覆樓主:

樓主,我民唔識幫你。

但你個女每次見完姑奶就發惡夢,9成9你姑奶一定有問題。我好錫侄女,侄女細個時有時要痴住我都唔痴住佢媽媽(利申:當時我地一齊住,我冇搶人地女ga)。邊個對小朋友好,小朋友就算唔識講,都可以表現出黎。

你老公好過份,如果佢唔再正視個問題,我係你,我會抱走個女,同佢离婚都似。小朋友得幾歲大,為何要受呢d不必要的驚嚇,仲要至親的爸爸都唔幫手!

侯爵府

瞓得好勳章

maggielucas 發表於 16-10-30 07:33
fb 有個葉偉麟兒童行為情绪治療師,可以去睇下
我只係Facebook 睇過佢的case

Thx 我試上fb搵佢 thx

侯爵府

瞓得好勳章

sunnymama2 發表於 16-10-30 07:48
樓主,我民唔識幫你。

但你個女每次見完姑奶就發惡夢,9成9你姑奶一定有問題。我好錫侄女,侄女細個時有時 ...

唔係人人都會明白我想諗,你所講呢…
我唔會因為咁少事就離婚既,但或許心已經有條小刺(講對我老公),佢唔係唔錫我地,只係一當做夾心人就會要我受委屈,叫我忍下 ,我忍唔少次,係今次攪到我女我先咁緊張, 可能係其他人眼中好少事,因為唔係發生係佢地身上,而我亦知道自己有錯,我唔應該當日去法庭整文件(完全唔關離婚事,不用擔心)
我都好後悔我當日無出現,或許出現我女就唔會咁樣

子爵府

牛年勳章

sasa0516 發表於 16-10-30 07:59
唔係人人都會明白我想諗,你所講呢…
我唔會因為咁少事就離婚既,但或許心已經有條小刺(講對我老公), ...

樓主,我覺得你奶奶同姑奶一齊湊,應該唔會有咩問題,即使你姑奶鬧你囡,你奶奶都會保護佢啦。兩位長輩錫你囡先帶佢去玩啫,你估湊一個小朋友去公園好輕鬆自在咩?

你囡發下惡夢喊一兩次都話要搵社工⋯⋯真係有D小題大作,不如睇醫生更好啦。又或者你慢慢叫你囡睇下咩事咁驚,但大前提你唔好先入為主講/問類似:「係咪姑媽嚇親你呀?係咪姑媽曳曳?」,小朋友好似鸚鵡,你講咩,佢跟你講咩。
我囡同你囡差唔多大,前排成個月訓訓下,差唔多個鐘數喊,睇醫生又冇咩事,我慢慢問佢叫佢唔使驚講咩事,原來佢唔覺意(我唔俾佢睇)睇咗tbb套「彊」而發惡夢。
你囡會唔會係廸廸尼見到扮halloween的人員而驚? 嗯,呢度好多憎姑奶的,自己分析判斷下查下root cause,唔好先入為主咩都入姑奶數,咁樣對件事對你囡冇幫助

珍珠宮

2018復活節勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

有無問過奶奶當日發生過咩事?如果只係拉扯無理由你女女會咁驚佢?
愛 我 就 別 傷 害 我

首頁

尾頁

跳至