自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

Super-Man 發表於 16-11-2 18:06
中3仔, $50日, 早餐+午飯. 車錢自動增值.
另每月$300零用.

似我中三仔,八達通我增值、飯錢$60/日 -》我見每星期剩$100.

另外,每月$300零用。

Super-Man    發表於 16-11-9 08:51

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

回覆:qqkittypigpig 的帖子

我仔F.2 徐開飯同車費, 我比$100/1個星期,平日冇咩錢駛, 係打波買下嘢飲, weekend有街去我會比$50-100佢食飯等等,

珍珠宮

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆樓主:

我仔中三,
老公每月比500蚊零用佢,
佢平時田徑訓練買野飲多,
仲有佢話平時一到小息會好肚餓,
要買野食,每次買20蚊左右,
佢唔夠用我會再比佢~
郁D就起晒鋼, o係論壇好難生存架, 學下大方d接受人地建議, 唔好咁小家!

子爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

我仔返學唔使搭車,早餐、午餐屋企食。每星期零用100。

[img]http://www.baby-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=212624&do=album&picid=839365[/img]

侯爵府

852fafa 發表於 16-11-2 17:28
當佢返二十日學,$600一個月得$30一日,而家物價邊夠?你有無打錯字?

樓主寫 除開食飯及交通 ,我理解是食飯及交通以外,再給$600 零用

侯爵府

hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

阿女中二,每日飯錢$40,冇額外的零用錢。

瑪瑙宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章

kittttty 發表於 16-11-2 17:16
如題:

我女讀大學,冇比$,佢自己幫人補習有$用。。
仔現在中六,一星期$200午餐,要買什麼,我會比$

男爵府

開心吸收勳章 畀面勳章

我F1-F3 都冇零用錢
F4 自己出去做野,車飯錢自己比
一個月大概800~1千
返學基本上就用唔到咩錢GE,600我覺得合理
願身邊人皆有所歸

水晶宮

missparent 發表於 16-11-2 17:20
我個仔得飯錢$50日,老公話男人/仔有錢身痕,吾好比咁多錢!
啱呀, 我仔成日去買TOMICA, 買到上倉

大宅

kittttty 發表於 16-11-2 17:16
如題:

亞仔除開食飯和撘車,中一我只比$100一個月零用錢,中二加左比$200一個月,佢食飯通常用$30咁上下,搭車八達通我入既,我係咪算比得少?佢冇出聲我唔理佢了,我見佢將零用錢都係儲起佢,到佢睇中有咩想買就會問我可唔可以用佢儲的零用錢買
[img align=left]http://img.mms.sohu.com/mms/1420/81/14881/p1.gif[/img]

男爵府

回覆樓主:

我女中二, 400蚊一星期包食飯,我一個月入300八達通當車錢。佢有錢淨買小說買文具及自己去街玩。

男爵府

嘩那麼多, 我女中一, 每星期只有50元零用, 不計飯錢, (已訂飯), 不計車費, 主要是小息買野食,

男爵府

熱血勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

我中由中一開始扣除飯$、車$,O用每月400元,仲有強逼性儲蓄200元,即每月200元,我要佢有個概念而唔係有幾多用幾多,當習慣就成自然。

珍珠宮

60 太少啦,食餐飯都冇

我父親是要我列出基本駛費,再加零用

自己決定點用

而我家的孩子,對金錢,是比較懂處理量入為出的

首頁

尾頁

跳至