夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

以前鬧交,大家會好似拍戲咁背對背走左去,我每次都會回頭裝下佢有無返轉頭。

直到而家每次鬧交,佢都一支箭咁行走,而我通常跟住佢尾,我行後面見住佢越走越遠,佢頭都唔回,就算我出手扯住佢,佢都fing開我(因為佢嬲時無野可以令佢即時平息到),呢個感覺真係好難受。 我發覺追人尾追得多,其實心裡個感覺真係會好疲累。

之後幾日至一星期就係冷戰。。。近來鬧交越黎越密,冷戰日子多過平靜好多。直至有時佢唔知咩時候發覺自己唔啱,冷戰幾日後走黎say sorry,好返無耐又嘈過,不停循環。。。

我開始迷失左,唔知婚姻既意義係咩,只覺得疲累同厭倦,覺得2人步伐真係差好遠(其他方面,價值觀,性格.....),追得好吃力。就算無鬧交時,佢都係會成日自己行先,開過口好多次叫佢等埋,但佢之後又會行好快,我唔想再追,我用返自己既步伐慢慢行,望住佢背影越黎越遠,感覺佢唔係會同我走到生命盡頭既人。

如果有第2次機會,我會想遇到個更尊重我嘅人,無論咩情況下,就算點嬲都會拖住我手一齊衝,唔會掉低我一個嘅人,會開口講自己感受,肯放低自己互相去溝通既人。

相愛很難,相處更難。
(有無bk嘅c6都可以分享下男人鬧交時諗咩呀,真係好鍾意會自己走左去嗎?)

大宅

回覆:同c6鬧交,你地c6會行左去嗎?

真係好羡慕啲老公公老婆婆老左都手拖手一齊行,以前未結婚前成日幻想自己老左呢一幕。 但相信好難實現,對婚姻,對男人無晒信心。。。我同我老公係有b先結婚,其實諗返轉頭佢都好少有過咩承諾, 起碼無好似某類男人咁口講乜都得(如果佢太多承諾我重hurt) ,係我自己對將來太多幻想,自己諗多左,將自己嘅期望套左落佢到,自己以為男人結左婚會有承擔有膊頭會錫老婆錫仔女(其實係咪好多女人都咁?)。。。佢有應承過改脾氣,但漸漸我終於知咩叫江山易改本性難移。

到我望夠佢背影,儲夠失望後,仔仔應該係時候會有少少認知,我就give up嚕

唯一多謝佢帶左個仔比我

大宅

回覆:同c6鬧交,你地c6會行左去嗎?

見到其他post有c6講話,男人需要時間去放低自己&接受自己過錯,但唔係唔愛,話愛女人同識錫女人係2回事。。。。

我有時會用呢啲講法去舒緩下自己,但唔通我次次就要硬食佢幾日c口c面幾日,等佢發現自己過錯??! 我開始覺得好浪費我時間+唔想成日咁樣環境影響仔仔(仔仔feel到我地鬧交架),我近來都即時同佢講唔想鬧交,佢都重係嬲到放唔低(其實根本係為埋啲小事,口頭頂左2句,佢就嬲得好緊要,唔肯講野又唔望我,同佢講返件事都拎咩面唔肯聽),我話唔好又鬧交啦唔想又影響呀仔,佢重發負氣話影響咪影響囉你驚咋嘛我唔驚喎吹漲。。。。

呢啲氣受埋受埋真係會痴線架

別墅

Ccccccc 發表於 16-11-3 05:35
見到其他post有c6講話,男人需要時間去放低自己&接受自己過錯,但唔係唔愛,話愛女人同識錫女人係2回事。。 ...

其實兩人相處係要互雙忍讓,包容同體諒,冇可能一方永遠遷就對方,你地因咩事鬧交?

子爵府

BK Milk勳章

Ccccccc 發表於 16-11-3 04:46
以前鬧交,大家會好似拍戲咁背對背走左去,我每次都會回頭裝下佢有無返轉頭。

唔好諗埋d唔會發生既事 (從新揀個老公)。

鬧交愈嚟愈密,有冇諗過原因?
會唔會自己"出少句聲"或"忍一忍",就會鬧少d?

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

只能話你C6好唔成熟,
出到口話唔怕閙交影響個仔?!

做左阿媽之後可能忙和攰 個人燥左,
而且注意力集中在阿仔身上 對C6疏忽左,
當時都影響夫妻關係㗎,
如果你係咁就注意下。
諗下你地為乜吵架呢?
男人和女人的觀點很不同,
你覺得小事在佢可能好大件事,
搞清楚大家的底線,
其餘野就唔好太上心。

大宅

我都有同感情況亦同你差不多,循環再循環,到而家大家都平靜左唔想吵,連話都唔想多講,大家性格唔同步乏唔一齊真系好辛苦,相愛容易相處難,改變別人難上難,調整自己最簡單,為有自己盡量心態放好點多做自己的事。

wcpcelia    發表於 16-11-3 17:48

大宅

何解成日要嘈? 嘈有用嗎? 你倆唔似太珍惜對方. 往後的日子怎下去?

子爵府

我老公都係EQ勁低,一鬧交就咩説話都覺得出,完全唔會經大腦(不過其實我都係)

大宅

我和C9不和時也會頭也不回自己行快一些, 但因為我們兩個人都不會吵架, 所以只能這樣表現自己的不滿. 可是不是次次都是男的錯吧, 明明有時是C9的問題, 為什麼每次都是只有我道歉, 而她就繼續不理睬我.

珍珠宮

開心吸收勳章

見到其他post有c6講話,男人需要時間去放低自己&接受自己過錯,但唔係唔愛,話愛女人同識錫女人係2回事。。 ...

其實你兩個係唔係都好年青?你C6俾到我嘅感覺係幾細路仔脾氣,亦有啲大男人...我又覺得好奇怪,你哋係唔係一直都冇試過拖住手行街呢?點解會一前一後?如果係咁樣嘅兩夫妻,直覺上話俾我知,其實妳C6根本唔想人覺得佢係同妳一齊行的...咁樣我會覺得個男人其實係嫌棄佢個女人。

如果你哋係奉子成婚的話,有可能妳C6根本係冇打算同妳結婚,只係有咗逼於無奈而已,咁諗法雖然係比較負面,但同時亦有可能係事實,如果係咁,上面所講嘅就解得通啦!

辜勿論如何,問題係妳有冇將妳嘅想法一五一十咁同佢講過?妳有冇同佢講過妳想拖住佢行?不過好難得嘅係,佢會反省自己有冇做錯而向妳道歉,呢一樣已經好難得,總好過一味話妳錯吖!

其實兩夫婦都係兩個唔同嘅個體,意見有分歧又有咩出奇呢?只要唔好強逼對方接受就得啦,最多可以的話各自用自己方式去處理囉,拗嚟做咩呢?
百花叢裡過,片葉不沾身。

伯爵府

我同EX男朋友情況同你地好似 永遠都只有佢唔滿意我 鬧我
我Tum返佢仲要三分顏色上大紅 仲數得仲勁
好似佢最委屈 佢最慘

我Tum返你係因為珍惜大家 而唔係因爲我錯

人會累的

最後搵到個真正尊重我既人 原來對等既生活係咁舒服

以前好似看唔到將來
現在 我期望將來

男爵府

Ccccccc 發表於 16-11-3 05:15
真係好羡慕啲老公公老婆婆老左都手拖手一齊行,以前未結婚前成日幻想自己老左呢一幕。 但相信好難 ...

恕我直言,女人以為男人結婚之後會變得有責任錫老婆,即係以為男人會因為結婚而改變,但其實男人唔會囉!

脾氣性格就更加係好難改,所以揀老公揀性格好中意!

侯爵府

佢哎交掉低妳既做法其實一直都無變過,你地拍拖時佢就係甘,以前接受到宜家接受唔到?

侯爵府

我都面對過佢成日跳制,好低eq 嘅日子,佢未至於會掉低我,但冷戰少不了,佢無事個時就無事囉,等囉,我梗係唔so 佢啦,你跳制又癲我,咁我癲邊個?但近來我發現,如果平時多d 氹佢,講多d 笑,佢心情好就好相處好多喇,同一件事以前叫佢做會西西面,而家好乖仲笑哂做,諗深層,生活好時好迫人,好大壓力,但對方又何嘗唔係,佢唔氹我,我咪去氹佢囉,其實好多時d 野都係相對嘅

子爵府

睇嚟你c6 已經習慣咗你就佢,要佢改,睇嚟好難。但其實為咩咬交多?次次都係佢錯? 我有朋友都係三日唔埋就一大咬,不停loop, 真係大家都身心疲累。直至其中一方想停止個關係,另一方想話拉返話改,已經太遲了。試吓找機會同你老公傾吓問題。

已刪除用户

回覆樓主:

子爵府

回覆樓主:

婚前協意,唔可以系外面鬧交,因為好容易失控,我和C6都系要面之人,費事比人見到自己兼出埋醜

伯爵府

如果係我,我一定先下手為強,走先過佢!

伯爵府

2024年龍年勳章

嗌交通常一枝箭咁走咗去嗰個係我⋯
因為唔想再嘈落去

首頁

尾頁

跳至