親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

別墅

can anyone tell 永成 or 星河灣酒店, which is better?

我係中旅社訂咗12月28-30日嘅<
星河灣酒店江景豪華套房(包早晚buffet)加埋 動物園門票 $1458
再另加多一晚星河灣酒店江景豪華套房(淨房$750)
另加小童(早晚buffet($ 225) + 動物園門票($90),
全部總數 $2,523

子爵府

如果想經濟 d --> 永成,隔離就係四海一家
我見 d blog 友住過,見影番黎 d 相,都乾淨企理架

如果想住得豪華 d --->星河灣酒店 (唔係公寓,差好遠),雖然係貴 d,不過我覺得唔係手緊的話,豪一次都唔錯呀﹗我去人地個 blog 度睇到 d 相,真係超豪架

如果續住都係 $750,真係唔貴囉
不過相對於內地酒店價錢黎講,就係貴o既

男爵府

畀面勳章

我想問~唔知附近有無d休閒中心(搥骨地方)如果有~可以玩左成日(好累既嘛)再去按摩一下(過埋夜)甘咩又可唔使租酒店咯!嘿 一舉2得

複式洋房

是直接在门口买的門票么?
原文章由 枝枝 於 08-11-27 10:26 發表
分別係三人房係有一張雙人床,一張單人床,不過早餐都係包兩個人,其實要加都係幾十蚊咋。我係以下網址訂酒店,仲唔洗比錢住,去到先比,佢地有msn,有咩可以直接問佢地,佢地好nice
我都係見BK媽咪介紹www.517free.com

門票應該有 ...

別墅

剛剛住祈福去長隆, 睇吓下面資料有冇用:
- 去CKS買中港城/蓮花山來回船套票大人$270, 小朋友$173
- 中旅社買長隆1日套票算平, e.g.大馬戲+動物園$225
- 現在長隆門票周一女士日/周二男士日rmb100
- 來回祈福/長隆提議book車, 否則爭/等公車, 30分鐘車程較長(原本10~15分鐘), book4人車rmb35, 7人車rmb45
- 祈福酒店經517旅遊網訂rmb4x0一晚

男爵府

好媽媽勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

請問有冇人試過係深圳坐火車去,之後再轉車呢???
太約要幾耐同埋幾錢呀???
thx!!!

珊瑚宮

回覆 #1 cindy723 的文章

just 去完長隆, 住祈福新村 人仔380.00( hk432)
早上8:30出發, 9.30到深圳,即買深圳--廣州,即買即上火車, 因15分鐘一型車,非常方便,火車票 75--80元 , 小童半價, 到天河東站, 坐3號線地鐵到漢溪站 人仔6元, 到站后由 地鐵a出口乘人仔2元坐巴士到祈福 (白牌的士25元), 到祁福總站落車call agent 入村.
如由祈福去長隆動物園等都是搭10a or 10b巴士(2元) 去漢溪站 , 落車后過班馬線搭免費巴士入園玩.
如由hk計 九龍出發火車 45分(33元)+深圳火車 1hr(75--80元)+廣洲地鐵0.5hrs(6元), +番禺的士 15分鐘(25元).
(因到廣州后還有很多時間, 所以去了慢慢"食野")

[ 本文章最後由 12312 於 08-12-29 00:19 編輯 ]

大宅

原文章由 cindy723 於 08-12-25 14:50 發表
請問有冇人試過係深圳坐火車去,之後再轉車呢???
太約要幾耐同埋幾錢呀???
thx!!!

終于係聖誕(25/12-26/12)去咗長隆玩,分享番今次自遊行嘅經驗先:
--我哋一行5人(3大2小、小的3y、8y)原本想搭香港直通巴士到番禺,後來問過要$120/人,仲要大小同價,即120×5=$600,就決定到深圳搭羅湖至番禺的直通巴士,車費係大人¥65,小童¥39,1.1m以下小童不占位免費,結果用了¥234+沙田至羅湖約$88,即5人單程車費約$350,雙程勁慳咗 500大元
咪以到深圳搭車好麻煩,搭過先知原來好方便,直接到羅湖商業城地下長途汽車站番禺車位到排隊上車,上車後俾車費,車次好密15分鐘一班,我哋當日8:45出門,10:18巴士開出,11:45到番禺市橋,再轉的士到永成大酒店,的士係睇錶¥27。

--永成係517訂嘅雙人房¥350,貪佢唔使落訂,有乜變動都可以取消,好順利搞掂,12 :30 已經上到房,啲房 ok、好大、幾新凈,不過窗外啲風景就麻麻,係工廠區。

--摆低行李就去咗酒店門口前面嘅一門粥店(唔記得店名)食午飯,里面粥粉面飯小菜乜都有,食咗一個羊腩煲(好味又大煲 )另外兩個餸,同埋 云吞面、及第粥、腸粉、揚州炒飯。盛惠¥138大元。抵!(不過味道偏鹹)
--2:30係酒店搭巴士到長隆歡樂世界,買了一套家庭套票(兩大一小¥360)另加一大人¥170,亞囡未够高,唔洗買飛
里面啲機動遊戲好多,當日人唔算多,唔多洗排隊,亞仔亞囡玩得好開心 ,不過樂園6點就關門,部分遊戲機5:30就停止了,玩嘅時間太短了,錯過咗好多表演節目 亞仔亞囡未盡慶,唔愿走 (下次一定要預多啲時間玩)

好攰,唞下先,下次再續。

大宅

原文章由 gogo2000 於 08-12-29 10:42 發表

終于係聖誕(25/12-26/12)去咗長隆玩,分享番今次自遊行嘅經驗先:
--我哋一行5人(3大2小、小的3y、8y)原本想搭香港直通巴士到番禺,後來問過要$120/人,仲要大小同價,即120×5=$600,就決定到深圳搭羅湖至番禺的直通巴士,車費 ...

--由於亞囡怕嘈同煙火,所以冇睇大馬戲。
--离开長隆搭的士到一絛食街食蛇,點咗3斤水蛇用來椒鹽蛇碌、煲蛇粥(有一煲),好味
仲叫了兩個餸、炒米粉。今餐盛惠¥380大元。啲蛇粥好好味,仔女唔知係用蛇煲嘅,食咗3碗粥,一味話好味
--食完飯後,周圍冇乜好行,于是搭的士番酒店,番到酒店先8點,冇乜好做早啲同仔女冲涼,睇下電視,早啲休息,明天再玩
- - 第二日朝早退房,跟住係酒店食自助早餐,間晚有兩個免費早餐,兩個仔女唔洗錢,另加一個大人¥68。
食完早餐就搭酒店巴士到動物園,門票係一家庭套票¥320,一大人¥150。
--呢日時間充足,慢慢玩,動物園好大,行到腳攰。動物表演麻麻地好睇。最要一提係園內餐廳食物又貴又難食 :;pppp:

唞唞先,下次再講 ........

大宅

原文章由 gogo2000 於 08-12-29 13:47 發表

--由於亞囡怕嘈同煙火,所以冇睇大馬戲。
--离开長隆搭的士到一絛食街食蛇,點咗3斤水蛇用來椒鹽蛇碌、煲蛇粥(有一煲),好味
仲叫了兩個餸、炒米粉。今餐盛惠¥380大元。啲蛇粥好好味,仔女唔知係用蛇煲嘅,食咗3 ...

再續前文
--係動物園慢慢遊,玩到3點半先离开動物園,係動物園外搭的士到市橋(好少的士,等咗好耐先有的士,叫價40元,跳錶30元 ),再搭5點鐘班車返羅湖,的7點已經過咗羅湖關,兩日一夜番禺旅行就結束la

今次旅程洗費
1、交通費:(巴士470+的士約100+香港東鐵175)
共約750元
2、門票:1000元
3、酒店:350元
4、食:700元
三大兩小(8y.3y),兩日一夜共用約人仔2800大元
價錢比跟園平,最重要係行程自由,唔洗去埋啲無謂景點同購物。
食自己中意食嘅嘢,仲唔洗導遊小費

總結經驗:
1、過羅湖搭車好方便,唔洗預定又平,車又直達番禺
2、酒店网上訂、唔洗俾訂金,貨對辦
3、番禺好難等的士,又開天殺價,要講價:;pppp:
4、歡樂世界、動物園門口有寄存行李,方便
5、番禺食嘅兩餐(除動物園內個餐)味美價廉
6、去歡樂世界要預多啲時間,否則玩唔晒啲遊戲

呢兩日總個來講都幾滿意,大家玩得好開心,值得

[ 本文章最後由 gogo2000 於 08-12-29 16:20 編輯 ]

男爵府

gogo2000,
我都打算新年自由行去長隆玩,我想問你點樣上517訂酒店,係咪到時去到攞房先比錢,會唔會到時無房啊?同埋駛唔駛入會啊!另外,我2大2小去,住永成酒店係咪有免費早餐4份,我的小朋友係3和7歲,謝謝!

大宅

原文章由 hirolin 於 08-12-30 13:47 發表
gogo2000,
我都打算新年自由行去長隆玩,我想問你點樣上517訂酒店,係咪到時去到攞房先比錢,會唔會到時無房啊?同埋駛唔駛入會啊!另外,我2大2小去,住永成酒店係咪有免費早餐4份,我的小朋友係3和7歲,謝謝! ...

我都好想知ar....新年同你一樣想去過到玩....

男爵府

好媽媽勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

回覆 #2 hirolin 的文章

http://www.517free.com/zh-tw/htl_search2.asp?k=gz4payc你去呢度訂啦!!!!有咩問題可以問在線客服,佢地好樂意答你架!!!唔駛入會架,check in 先比錢,佢會 e-mail 你 confirm 房間,所以唔駛驚去到冇房!!!
早餐只係得兩份,另外加好似 58 一位!!!!
我都係問佢地 d 客服先知咁多野,如果有記錯,麻煩各位提點!!!

[ 本文章最後由 cindy723 於 08-12-30 16:58 編輯 ]

大宅

原文章由 cindy723 於 08-12-30 16:56 發表
http://www.517free.com/zh-tw/htl_search2.asp?k=gz4payc你去呢度訂啦!!!!有咩問題可以問在線客服,佢地好樂意答你架!!!唔駛入會架,check in 先比錢,佢會 e-mail 你 confirm 房間,所以唔駛驚去到冇房!!!
早餐只係得 ...

我想 問...如果我訂永成酒店(高級子母雙床房)2大2小..夠住嗎?
同埋..如果我係九龍旺角搭直通車去廣州...再搭的去酒店...大約多少錢呀...車程會遠嗎?

仲有...你話打電話去問:是否這個電話020-39955888 係國內電話黎ga?

唔好意思..我咁多野問

[ 本文章最後由 cyyh 於 08-12-30 17:57 編輯 ]

男爵府

原文章由 cyyh 於 08-12-30 17:54 發表

我想 問...如果我訂永成酒店(高級子母雙床房)2大2小..夠住嗎?
同埋..如果我係九龍旺角搭直通車去廣州...再搭的去酒店...大約多少錢呀...車程會遠嗎?

仲有...你話打電話去問:是否這個電話020-39955888 係國內電話 ...

高級子母雙床房(1大床和1小床),如果冇記錯係一張4 呎床一張3 呎,應該都夠訓既!!!
搭的士要幾錢我就答你唔到喇,請有經驗既媽咪解答啦!!!!
我唔係叫你打電話去,佢有個 qq ,你 add 左佢之後就可以問佢野架喇!!!!!!

大宅

原帖由 cindy723 於 08-12-30 16:56 發表
早餐只係得 ...

冇錯呀,好似cindy咁講一樣,我去到酒店好快就check in好,去到先俾錢,唔洗入會。
早餐只送兩位,酒店話1米以下小童免費,不過我兩個细路(3歲、8歲)兩個都冇另收錢,另外一個大人就要比58蚊,我都唔知點解。

大宅

原帖由 cyyh 於 08-12-30 17:54 發表

仲有...你話打電話去問:是否這個電話020-39955888 係國內電話 ...

我未試過係廣州搭的士到番禺,之前都想好似你咁先到廣州再搭的士到番禺,所以睇過地圖,廣州到番禺路程都有20多公里,估計都要過百元,不過最後都冇咁行。
我住嘅係雙人房,兩張4呎床,兩大兩小足够住。如果子母房係1張4呎、1張3呎嘅話,不如要雙人房,起碼都大啲。

大宅

原帖由 gogo2000 於 08-12-31 19:10 發表

我未試過係廣州搭的士到番禺,之前都想好似你咁先到廣州再搭的士到番禺,所以睇過地圖,廣州到番禺路程都有20多公里,估計都要過百元,不過最後都冇咁行。
我住嘅係雙人房,兩張4呎床,兩大兩小足够住。如果子母房係1張4呎、1張3呎 ...

我岩岩係517book左永成酒店la....佢服務非常好...我係msn同佢講點去我book過間酒店...佢好有耐性咁答我...而家佢教我由旺角搭直通車去祈福酒店...然後搭的去永成酒店大約人民幣$2x到... 聴你咁講我應該改番雙人房好d...事關2大人和細仔8歲,大仔15歲...雙人床唔駛咁迫ar...係咪呀?

不過佢話佢過到冇得預訂長隆大馬戲和番禺野生動物園套票...我而家諗緊點安排買到最低既package..

男爵府

cyyh,
你是否book永成呀?你是新年那幾天出發呀?可否話我知幾錢一晚呀?我而家心大心細,還未決定住祈福酒店或祈福渡假村或是永成好.

大宅

原帖由 hirolin 於 09-1-1 01:12 發表
cyyh,
你是否book永成呀?你是新年那幾天出發呀?可否話我知幾錢一晚呀?我而家心大心細,還未決定住祈福酒店或祈福渡假村或是永成好.

我book左永成酒店,31/1-1/2號,2日1夜房間係(高級子母雙床房)人民幣390元,過職員教我係旺角買直通車車票到番禺祈福酒店落車,再搭的士到永成酒店,佢話大約人民幣$20元到.

你打算幾時去呀....?

首頁

尾頁

跳至