跳至

首頁

尾頁

大宅

pettro 發表於 16-11-6 21:45
咁樣嘅,不過你平時多唔多同仔仔去街,接觸多啲默生環境?接觸多啲人?對佢日後返學都有幫助,因為到時返 ...
佢出街完全冇問題,冇失控,即使去到人多地方,好似酒樓噤,佢都唔會失控。只係INTERVIEW 先噤。。。。正正因為家長不能陪住佢地番學上堂,所以老師既角色好重要。去適應一間幼稚園,父母唔可以每日都同佢入去參觀去適應,我願意,老師都不願意吧

大宅

avocada 發表於 16-11-7 08:45
老師都做到咁,好差!佢做幼兒教育嘅,我唔信佢未遇過或甚更不受控嘅情況囉!咁嘅反應,就算收都唔放心俾 ...
認同,INTERVIEW 都做到噤樣,有家長0係到都噤樣,不敢想像真係入讀既話,會唔會有體罰囉!

大宅

Xmas吸收勳章

keitagaara 發表於 16-11-7 09:22
佢出街完全冇問題,冇失控,即使去到人多地方,好似酒樓噤,佢都唔會失控。只係INTERVIEW 先噤。。。。正正 ...

Oh,你試下同佢返下playgroup,等佢慢慢適應可能會好啲
Rgs
CT

大宅

pettro 發表於 16-11-7 09:29
Oh,你試下同佢返下playgroup,等佢慢慢適應可能會好啲
我都諗住係噤,但又唔可以太遠,因為佢要午睡。聽聞有D PLAYGROUP 會投訴番個家長轉頭,所以真係要做多D RESEARCH 先決定,免得又一次比個壞印象比仔仔啦~

男爵府

回覆樓主:

我因為都要決擇耀基定五常留位,所以問左大女gp 而家讀緊五常 N 班其中一位媽媽意見,以下係我同佢既對答:

想問下你覺得讀成點?
太多跨境學童

1)老師有愛心嗎?
有, 但師生比例1:14
2)行政 OK 嗎?
no good
3)學校有交帶嗎?
老師有, 但admin就無
4)仲有半日班每月學費雜費幾多?
$3xxx
5)多唔多 b6 同班?
yes, 起碼一半
6)總共有幾多班?
呢個唔太清楚

summary, 除非無offer或k1無學校收就留個位隱陣d.

綜合以上問題, 我已幫囝囝轉左第二間喇(emoji)

我一直對b6沒有歧視, 但的確b6的行為會令老師增加好多工作量, 呢個直接影响到佢地對返學的反應

男爵府

回覆樓主:

另外有兩個媽媽讀緊上水耀基

以下係佢地評語:

我會支持耀基,(emoji)(emoji)講野超進步,好鐘意返學,唱好多歌,老師好有心
今年學費:
$3809 X 11
雜費:$3000半年左右
唔平,老師年輕但有耐性有愛心

耀基好D x2(emoji)(因為(emoji)都讀緊,真心覺得好)

另外有 d 媽媽之前上過佢地pg 都覺得 good

大宅

Xmas吸收勳章

LuckyBBB 發表於 16-11-8 00:08
另外有兩個媽媽讀緊上水耀基

以下係佢地評語:

多謝你嘅資訊,我可以再考慮下先,不過讀完n班我都會再同佢考粉呂,粉神
Rgs
CT

洋房

出年阿仔滿2歲讀耀基下學期,五常法出左offer 諗緊讀唔讀17/18 n 班,因為仲等緊安基司friday 出offer, 好難決擇,五常學自理同課程多元化但怕多B6, 安基司多外藉老師,但學費貴讀n 班又唔知係咪咁值。。k1打算考粉呂粉神何袁。。媽媽們俾d 意見丫(emoji)(emoji)

民房

回覆:LuckyBBB 的帖子

我女舊年都在上水耀基讀, 我都認同這2位媽媽講的部份情況, 小朋友識唱好多歌, 老師表面有耐性同愛心, 但係可能經驗不足, 欠缺專業, 學校都多b6架, 不過家長都算斯文

學校行政好混亂, 通告10次有7次係錯, 買什麼派比小朋友都係比錯機會多,而且要有心理準備小朋友返學咁耐, 有9成時間係病緊, 可能學校校舍冇窗, 真係傷風咳次數多得好誇張, 最高紀錄一個月睇5次醫生所以讀左個n班後完全唔想考慮繼續讀K班, 真係要考慮清楚

大宅

Xmas吸收勳章

meichuchu 發表於 16-11-8 08:47
出年阿仔滿2歲讀耀基下學期,五常法出左offer 諗緊讀唔讀17/18 n 班,因為仲等緊安基司friday 出offer, 好 ...

五常校社好大,教學理念唔錯,不過要入咗去先知係唔係真
Rgs
CT

複式洋房

俾我感覺就五常好過耀基,今日同吖女去五常面試,我吖女係12月細B唔知收唔收⋯PS:上水耀基已經收佐,已經俾埋留位費,但係PM班我唔多鍾意⋯

大宅

Xmas吸收勳章

Chrissy2015 發表於 16-11-12 18:24
俾我感覺就五常好過耀基,今日同吖女去五常面試,我吖女係12月細B唔知收唔收⋯PS:上水耀基已經收佐,已經 ...

我本來都諗住五常,後來收集各方資料改去耀基
Rgs
CT

大宅

Xmas吸收勳章

Chrissy2015 發表於 16-11-12 18:24
俾我感覺就五常好過耀基,今日同吖女去五常面試,我吖女係12月細B唔知收唔收⋯PS:上水耀基已經收佐,已經 ...

你試下同佢講可唔可以轉上午,因為如果有人棄位就有機會轉
Rgs
CT

複式洋房

我已經打電話俾佢,佢其實係可以轉架,不過佢話細B點點點,要留番D位俾大B9月可以入學,細B9月未入學得,佢搵少D錢呀嘛,好後悔交佐留位費⋯

複式洋房

pettro 發表於 16-11-12 18:55
我本來都諗住五常,後來收集各方資料改去耀基

各方面口碑五常好過耀基wor~耀基D miss好假我覺得,成日傻笑,又young,校舍環境比較差,空氣唔夠流通,番學都易病D

首頁

尾頁

跳至