母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

別墅

bb 晚上要啜住sleeping, 點算呀?

我bb而家7個月大, 夜晚開始又要食番夜奶 (之前試過介夜奶), 而家每晚會有時2點幾起一次身, 跟住5點幾, 之後就7點幾, 總之會隔個2-3小時就起身, 他啜一陣又會訓番, 如果唔比佢食就會喊, 我試過比佢食奶咀佢又唔制, 請問各位mami, 有什麼辦法呢?

伯爵府

Re: bb 晚上要啜住sleeping, 點算呀?

由得佢啦! 我個女都係咁.....無計 ?-(
沒有醜嘅女人, 只有懶嘅女人!

複式洋房

我都由得佢啜一陣,佢食飽就鬆口,慣晒lu.

男爵府

sensen,

小玫瑰有時都有這樣, 我認為原因可能:

1) BB出牙, 所以睡得不好
2) 有否開冷氣? 如有, 可能冷氣抽濕, 令到BB口乾

以上解決辦法是由得BB啜奶, 或開定一支水在床邊, BB喊便給她啜兩啖水。

版主

版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章

sensen,

寶寶要安全感而吮母乳入睡, 是寶寶的自然需要. 7個月的寶寶突然要吃回夜奶, 隨了是生理的轉變(eg. 出牙仔)引致不舒服, 而要安撫是心理的需要, 夢境也會令bb需要找撫平心靈的需要.

別以為我嚇你! 我兒天天吃夜奶的日子差不多持續至3歲半有多. 愛玩愛說話又不肯睡的他, 我就要出動奶奶去降服他, 不消兩分鐘就成功, 不然我相信他會玩天光啊, 而我們才有自己的空間哩!

真好明白你寶寶由不吃夜奶又恢復, 令你的身心再度受到挑戰, 面對睡眠不足的陰影, 實是不好受. 現階段寶寶還是小, 如果你不滿足他的話, 你和寶寶會面對什麼呢? 當事情出現時, 你預計會如何處理呢?

我就是不想看見兒子出現我預計不到的缺乏安全感的反應, 我寧選擇自己"捱苦" :wink: 其實因為我由他第一個月開始已是躺餵, 所以我不以為苦, 而我又相信"餵奶的媽媽是可以睡好少", 就因此沒有怨言, 只有信心, 讓餵母乳期間, 身體所釋放的安撫寶寶和母親的物質發揮了作用. 我可以在每日都是不足7小時, 夜半餵奶2-3次也如常精神抖擻地上班, 下班照顧家務和兒子, 24小時無休的日子, 也開心啊!

【母乳餵哺資料庫】 保 守 著 大 家 的 母 乳 路 ! 無 論 順 逆 , 願 大 家 都 以 喜 樂 和 盼 望 的 心 迎 接 喜 與 憂 ! 加 油 啊 ! 因 為 我 們 在 這 裡 耕 耘 的 路 上 , 有 的 是 扶 持 和 關 顧 啊 ! 願 【母乳餵哺區】 是 母 乳 家 庭 的 加 油 站 !

禁止訪問

男爵府

我BB而家15個月大,原本出世時唔使食夜奶,到2個月大時有時會夜晚喊,我本來都唔理,由佢喊兩聲會瞓番,就係我老公一句"快D比奶佢食,唔好嘈住其他人瞓" 就係個時開始食夜奶到而家都未戒到,有時都覺得好累嫁,不過一心諗住食多D抗體又會多D,咁就一D都唔辛苦,而亞仔又會自己開餐,好多時都係自己"絹"過我隔離拉起件衫食奶,都唔使我幫佢,如果有時發覺佢啜實唔放就一定係片濕,瞓得唔舒服揾奶奶嚟"暗"自己瞓,一同佢換咗片就會好好瞓 :-P :-P :-P
大家一齊努力啦

別墅

hi, 多謝咁多位媽咪的回應呀, 原來有咁多bb都係咁既, 或者而家我和bb都慣左喇, 真係嫁, 如夜晚唔比佢食可能要好um耐才訓番, 不過我老公擔心時常和我地一起訓會有危險, 而且我地會有壓力(驚壓親佢), 所以每晚我都係不會熟睡,老公郁一郁我都會醒.

bb一晚起幾次身佢都會唔夠訓嗎?

我會繼續努力嫁!!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊