自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

原文章由 mcdullyiu 於 08-12-4 12:24 發表
係咪即係類似這種野?

http://auction1.taobao.com/auction/item_detail-0db1-5c23d9ab2bdee1fd121e1d10171c466b.jhtml

好正喎...
個價錢係人民幣定港幣?
香港有無地方買到?

複式洋房

我買個時個sale教我..如果飯同餸都係熟既..蒸餸就唔洗加個蓋..因為個蓋會阻左d熱力...如果d飯生..而d餸係熟就要加返個蓋..但個蓋唔洗扭實曬...扭少少就ok..

原文章由 ydoris 於 08-12-4 11:33 發表
你好勁呀,影埋想TIM。我都毒到坐後面位同事訂左一個。今朝我一早試左半CUP米加半CUP水,煮完焗10分鐘,D飯有DDRY同硬,有無人有經驗加幾多水?因為佢既說明書吾多明。蒸野個蒸蓋要吾要CUP實呢,因為佢係扭開,有汁吾多得WOR? ...
BABY於2009年10月12日(9Wks5D)離開左我...

水晶宮

原文章由 咕怪媽媽 於 08-12-3 20:26 發表
岩岩羅左返黎:

http://farm4.static.flickr.com/3025/3079956882_1a97c30692_m.jpg 手機係用黎比您地睇返個比例.

前面黑色果套係蒸架&蓋:

http://farm4.static.flickr.com/3174/3079121781_d7a2f2807a_m.jpg不 ...

請問有冇量米杯附送架?
天空之城, 快樂之地

水晶宮

原文章由 ydoris 於 08-12-4 11:33 發表
你好勁呀,影埋想TIM。我都毒到坐後面位同事訂左一個。今朝我一早試左半CUP米加半CUP水,煮完焗10分鐘,D飯有DDRY同硬,有無人有經驗加幾多水?因為佢既說明書吾多明。蒸野個蒸蓋要吾要CUP實呢,因為佢係扭開,有汁吾多得WOR? ...

請問由按制煮至飯熟 (唔包焗10分鐘), 要幾耐呀?

天空之城, 快樂之地

男爵府

有量米杯送.

尋晚試左煲粥 (因打算 for bb 粥仔), 煲完好正。不過如果帶返公司用, 加熱就 ok, 直情煑飯就要小心。因為煲蓋上的透氣口 d 蒸氣好勁下, 仲有因為我係煲粥, 落好多水, 煲完後下面成灘水。

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

我煮咁少要10分鐘,我估多D都係15分鐘左右姐.係公司吾會煲CONGEE既,話時話啦,教我煲CONGEE呀吾該,幾多米同水,煲幾耐?好既買多個,一個放公司,一個放屋企..

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

我用左個煲好久.我買個煲時,主要都係煲弼比BB食,好方便(快靚正).妳可試打開小小蓋,唔好LOCK死.
另一方法煲粥.用煲飯方式(多DD水)煲到一半(水滖)用人手close.
唔好開蓋.約半個小時後加肉及菜落粥時再落D水及再煲(煲出來都OK).

原文章由 咕怪媽媽 於 08-12-4 13:57 發表
有量米杯送.

尋晚試左煲粥 (因打算 for bb 粥仔), 煲完好正。不過如果帶返公司用, 加熱就 ok, 直情煑飯就要小心。因為煲蓋上的透氣口 d 蒸氣好勁下, 仲有因為我係煲粥, 落好多水, 煲完後下面成灘水。 ...

水晶宮

原文章由 ydoris 於 08-12-4 14:29 發表
我煮咁少要10分鐘,我估多D都係15分鐘左右姐.係公司吾會煲CONGEE既,話時話啦,教我煲CONGEE呀吾該,幾多米同水,煲幾耐?好既買多個,一個放公司,一個放屋企..

即係量杯幾多?1量杯即 = 1碗飯?
天空之城, 快樂之地

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

我每日用半個量杯米煲飯比呀仔帶飯,大約10-13分就OK.有時星期日煲一量杯米都係15-20分.

原文章由 PCCW2319 於 08-12-4 13:32 發表

請問由按制煮至飯熟 (唔包焗10分鐘), 要幾耐呀?

水晶宮

原文章由 winglongyan 於 08-12-4 14:35 發表
我每日用半個量杯米煲飯比呀仔帶飯,大約10-13分就OK.有時星期日煲一量杯米都係15-20分.

e.......都好快wor,咁蒸埋"食送", 試過未?需要多d時間嗎 ?
天空之城, 快樂之地

男爵府

一樣時間.
如果我用個蒸盒.我會一齊放落煲到煲.但放飯面時就會等水滖.(生肉).今朝我蒸排骨飯比呀仔帶,是放在飯面蒸.約6:45分開始未到7:00就OK.

原文章由 PCCW2319 於 08-12-4 14:38 發表

e.......都好快wor,咁蒸埋"食送", 試過未?需要多d時間嗎 ?

複式洋房

好似賣緊廣告喎!!!

原文章由 001128985 於 08-11-26 14:58 發表
我最左買左個mini cooker返公司, 牌子叫Cuisintec 好鬼正
個 look 完全唔似電飯煲, 好似飯 "胡"咁架, 插電制就可整熱D飯, 有2層架, 我係Wing on 買$328, 後來同事發現PCCW尊尚會50分+$180就可買到, 真係超好好用
用 ...

水晶宮

原文章由 winglongyan 於 08-12-4 14:50 發表
一樣時間.
如果我用個蒸盒.我會一齊放落煲到煲.但放飯面時就會等水滖.(生肉).今朝我蒸排骨飯比呀仔帶,是放在飯面蒸.約6:45分開始未到7:00就OK.

另外用蒸"食送"架嗎?
天空之城, 快樂之地

男爵府

係呀,我買果個,內面有一個膠盒,是比你用來蒸餸用.有時夜晚備好D,我會放落個蒸盒內面蓋好個蓋,放入雪柜等第二日用,不需用另一個碟/兜放,又不需用保鲜放紙(環保).

原文章由 PCCW2319 於 08-12-4 15:20 發表

另外用蒸"食送"架嗎?

水晶宮

原文章由 winglongyan 於 08-12-4 16:37 發表
係呀,我買果個,內面有一個膠盒,是比你用來蒸餸用.有時夜晚備好D餸,我會放落個蒸盒內面蓋好個蓋,放入雪柜等第二日用,不需用另一個碟/兜放,又不需用保鲜放紙(環保).

...

個蒸盒直接放係飯面 (即米 + 水) ? 唔怕d水滲入個蒸盒裡 & 蒸盒壓/下面d米熟唔透咩?
天空之城, 快樂之地

男爵府

唔係,個盒放左落煲後唔會"店"到米,佢有個位"car"往.因為有一段距離,所以我用佢的時候,會"除"水一齊放(驚佢唔熟).

原文章由 PCCW2319 於 08-12-4 16:42 發表

個蒸盒直接放係飯面 (即米 + 水) ? 唔怕d水滲入個蒸盒裡 & 蒸盒壓/下面d米熟唔透咩?

水晶宮

原文章由 winglongyan 於 08-12-4 17:22 發表
唔係,個盒放左落煲後唔會"店"到米,佢有個位"car"往.因為有一段距離,所以我用佢的時候,會"除"水一齊放(驚佢唔熟).

即用隨煲附送果個蒸盒/架 ! 明白哂, winglongyan
天空之城, 快樂之地

大宅

消費滿$1500送你電飯煲
http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?test=asc&tid=1906943&pid=29461333&page=1&extra=page%3D1#pid29461333

原文章由 PCCW2319 於 08-12-4 17:43 發表

即用隨煲附送果個蒸盒/架 ! 明白哂, winglongyan

大宅

回覆 #1 001128985 的文章

我多咗個(全新),有興趣pm我。

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至