跳至

首頁

尾頁

別墅

其實我仲未面試,不過諗到d 情況唔知點處理想請教下過來人。
1. 係咪第一次入境就要帶晒d 錢過去?
2. 可唔可以入左境之後返去HK 再過去,第二次過去至帶錢過去有無問題?
3. 第一次入左境之後返去香港,係咪要6個月之內返去?
4. 其實大家點帶錢過去,係咪經銀行匯款? 可否講下點做?

別墅

我也有相同問題請教

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

land嘅時候帶嘅錢係免稅,之後再帶入境嘅就會當係收入抽稅,所以打算come for good嘅都係會帶晒錢過嚟,當然如果留有後著就要考慮稅嘅問題,而家美國已全球徵稅,留喺香港嘅錢有利息嘅過一個數都要報稅。

基本上係你逗留美國後出境再入境都要承擔會被收綠咭嘅風險,只要遇著過關時果個人唔信你有心移民,佢都可能會取消你嘅綠咭,至於話出境唔好過6個月係當你有心入籍,連續居住時間少過6個月就要重新計過,如果你唔care入籍的話,超過6個月入境都可以,但就係驚到時俾人收綠咭,如果會出境較長時間,最好係出境前申請回美証,但回美証都有期限,係唔可能長期唔留喺美國。

至於帶錢過嚟,有會員講過可以喺hsbc開個美國戶口,到時嚟到再申請轉過嚟,我唔清楚詳情,睇下有冇人答到。我自己就係喺香港出張寫我名嘅銀行支票/本票,自己帶入境,過關時多過9999美金就要申報,關員會問點解帶咁多錢過嚟(答移民), 佢會問你總數有幾多,千萬唔好拎張支票/本票/現金出嚟,同張紙寫低,機場好多閒雜人,財不可以露眼,我果陣個關員見我拎嘢出嚟就鬧,話我唔好拎錢出嚟(我估好多中國人咁做過), 當我拎張紙仔出嚟讀俾佢聽,佢好無癮咁,諗番都好笑。

希望資料對你有用。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

大宅

同樣係第一次移民入境,除左現金,帶金器要否交稅?

別墅

我在香港滙豐中環總行開了美國滙豐戶口,我用網上銀行,香港戶口和美國戶口都在同一個介面,可以隨時轉錢過美國。
美國全球徴稅,如果是儲蓄,無收入,我估徵唔到幾多稅。

別墅

http://www.moneyradio.org/showSubCategory.php?SCID=6599

林修榮的理財天地的內容十分有用。

別墅

rose-mag 發表於 16-11-18 14:19
land嘅時候帶嘅錢係免稅,之後再帶入境嘅就會當係收入抽稅,所以打算come for good嘅都係會帶晒錢過嚟,當 ...

多謝rose-mag 提供有用資料!

別墅

cambo 發表於 16-11-18 23:04
http://www.moneyradio.org/showSubCategory.php?SCID=6599

林修榮的理財天地的內容十分有用。 ...

多謝你提供的資料!

首頁

尾頁

跳至