論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

子爵府

1)印尼,馬來西亞9年同一僱主,有湊小朋友,現在在香港只有7個月,但因老人家溝通唔到,僱主唔要2)菲律賓,香港10年5個月同一僱主,有湊小朋友,因太太失業,無再用工人。再去香港第2個家庭,5年,僱主唔想俾長服,炒左。再去香港第3個家庭,因照顧人數眾多,同合約中家庭人數多一倍,所以就黎完約唔續約。
我家要湊小朋友,你地覺得第2個好唔好??

子爵府

rainbow000 發表於 16-11-7 16:37
1)印尼,馬來西亞9年同一僱主,有湊小朋友,現在在香港只有7個月,但因老人家溝通唔到,僱主唔要。2)菲律 ...

如果你係返工嘅,請第二個!佢應該自動波攪得掂,但預左老seafood未必聽你講。 如果你ftm,自己train第一個好d。

男爵府

畀面勳章

【2】

子爵府

最關心BB問題熱投勳章

就咁睇會揀第2個。
姐姐幾歲?唔過40都ok!

子爵府

51歲喇,不過agent話佢都算挨得,因為現任僱主無洗衣機,被同褸都係手洗,但我想知你地全部都揀第2個,係咪因為第1個姐姐只係做左7個月??

侯爵府

1)印尼,馬來西亞9年同一僱主,有湊小朋友,現在在香港只有7個月,但因老人家溝通唔到,僱主唔要。2)菲律 ...

2個都唔好,有冇其他選擇

子爵府

最關心BB問題熱投勳章

51歲太老喇,應該唔夠氣力同活力湊小朋友;同埋過往長期性既體力勞動,身體勞損唔多唔少都有,何況已經咁大年紀,身體機能下降係正常,呢個都係風險同考慮因素之一。
第一個係斷約,唔係咁值得考慮,除非你識前僱主,了解過佢地講既溝通唔到對你地黎講冇問題,而其他方面都ok,先會考慮。
再搵多幾個睇睇吧!

公爵府

兩個都斷約 兩個都唔會要
1. 海外經驗大部份老吹
2. 做五年唔做?
請過個仲貴過比長服
你會唔會博?

伯爵府

馬來西亞信唔過。我新來件極品聲稱馬來西亞做咗四年同一顧主,點知來到拖地洗碗都要人教,仲係教極唔識。

男爵府

2018復活節勳章

因為好多姐姐話在馬來西亞做女傭,其實係做工廠,我之前個姐姐教到嘔血。睇返佢之前的passport才知道佢係做工廠工人

333s    發表於 16-11-8 16:39

大宅

俾我兩個都唔揀,1,個個斷約都係顧主問題唔會係自己問題,老人家溝通唔到?請佢嗰日即係7個月前個老人家唔老溝通到?2.51歲老左啲,真係肯做都會力不從心,而且喺香港咁多年,覺得自己咩都識有自己一套,唔會聽你講

男爵府

兩個都。。。,有第三位諗下嗎?

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

好老實, 2個都係蘿底橙. 請唔落.

333s    發表於 16-11-8 16:39

象牙宮

1. 小孩多大? 上學未?
2. 你要返工么?
3. 你需要工人幫你什么? 家務清結? 接送? 煮食? or 你是亞头, 工人是協助你?

能見工人么? 叫她來家試工。
眼看 :

手腳快不。效率? 拖拉?

整潔如何。 干淨如何?

煮食如何? 整最簡單的菜。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

象牙宮

mei2068 發表於 16-11-7 21:47
因為好多姐姐話在馬來西亞做女傭,其實係做工廠,我之前個姐姐教到嘔血。睇返佢之前的passport才知道佢係做 ...

是...

工廠, 農場, 養雞場 工作。 喂動物, 打扫....
衣厂, 包裝, 搬運。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

子爵府

333s 發表於 16-11-8 16:38

1. 小孩多大? 上學未?
試工?原來真係有架??因為agent話可以叫佢試下做幾日睇下,我未聽過,原來真係有?

公爵府

第二個連斷幾次約,我寧願搏oversea 好過。續得第三張約嘅僱主,一定有俾長服的準備,而且超過5 年已經要俾,佢嘅大話真係假到唔假。

子爵府

heilok 發表於 16-11-8 21:35
第二個連斷幾次約,我寧願搏oversea 好過。續得第三張約嘅僱主,一定有俾長服的準備,而且超過5 年已經要俾 ...
佢5年繼約個次係5年既前1星期比人炒,所以差1星期先有長服,不過我又認同你話僱主續得第3份約就應該預左會俾長服,聽落又似乎有點問題

象牙宮

rainbow000 發表於 16-11-8 21:16
試工?原來真係有架??因為agent話可以叫佢試下做幾日睇下,我未聽過,原來真係有? ...

interview incl. abilities, skills, manage daily routine, cleanest, tidyness.... 是不?
為了多了解對方能力, 做事的程序, 工作效率, 結果,
清結程度, 求其, 脏, 不整齊....

經過几小時, 多少都會見到, 可以的話, 最好來多几次。多見几次,
多了解, 多明白, 多觀察, 多摸索 工人, 對你是不是有好處先??? 問自己....

現实生活中,
公司請打字, 都要打出來... test speed, 半个鈡, 打一篇文?
公司請 designer, 都要識 書圖... 唔通2日先晝一个 design?
請家廚, 都要煮食.... 不能12小時先煮一味吧?

看多几次, 我寫的,---- 領悟, 消化, 思考, 再套用在自己生活中。進行加加減減, 等于自己思維 & 方法了。 永遠属于你个人的了。 將來提供意見給別人參考。

1. 思考以上是對自己好不?
2. 思考后, 怎用在自己身上, 改善比我寫的更佳, 更強, 更高明。 你就成功了。

10年后, 再看我寫的。你必發現, 你本身長智慧 & 原來我是多么的勁。

到時, 我可能向你學習。

理性討論交流者。

大宅

唔好盡信斷約姐,好多都係大話

首頁

尾頁

跳至