跳至
[加拿大] 申請配偶  

首頁

尾頁

男爵府

最關心BB問題熱投勳章 育兒性格勳章 畀面勳章

MYPPBB 發表於 18-5-17 19:15
我係自己填架,其實都唔難,跟住checklist執。現在background check中,等DM。
我朋友都係自己填,佢已批 ...

hi, 我開始download form填,但係有某d form好似load唔到(圖如下),請問有冇人有咁嘅情況?可以點做?thx.

民房

glorialee923 發表於 18-8-8 18:01
你已在Calgary? 學校已open?我以為一般要8月尾先有得interview

其實隨時可插班 只要去完education board interview 完 佢地check曬所有文件 就會分配最近你屋企既public school
我仔今年4月去Calgary 讀 G1 插班 我地都係家庭團聚移民

大宅

畀面勳章

YasmineSiu 發表於 18-8-14 19:53
其實隨時可插班 只要去完education board interview 完 佢地check曬所有文件 就會分配最近你屋企既public ...

請問calgary 有無邊區住/讀書比較好d?
你係咪去到calgary先搵學校?駛唔駛早d報?

大宅

畀面勳章

jolin123 發表於 18-8-13 17:59
hi, 我開始download form填,但係有某d form好似load唔到(圖如下),請問有冇人有咁嘅情況?可以點做?thx. ...

你試吓用電腦開,可能手機唔得

民房

dick_mui 發表於 18-8-14 22:13
...

你到Calgary後 打去education board 佢會問你一堆問題 如你land左未 住邊 如果合資格 就會安排去面試 記得帶齊你已入藉得文件
面試佢地會帶小朋友去另一間房做interview
跟住有另一個人同家長check 文件

小朋友interview完就會話比我知佢英文程度 可唔可以讀返原本果年級 因為我仔只是Grade1 所以唔需要留級

至於邊區 我就覺得間間public school差唔多
最緊要你心目中想住邊區 我聽朋友講NW同 South都有唔錯既學校
我住NW 既新區

希望幫到你

大宅

dick_mui 發表於 18-8-5 08:29
我都打算去calgary 啊,希望下年7-8月land,你屋同學校搵好曬未?

6月尾cic收到form,但仲未收到AOR,希 ...

我都係打算出年7-8月去Calgary呀,準備入紙做申請(老公同兩個女都係加籍)
呢幾日研究緊d form, 希望大家嘅申請都順利啦

別墅

dick_mui 發表於 18-8-14 22:13
...

其實Calgary 除左public school board & Catholic school board,public schools 入面仲有一類叫TLC ( traditional learning centre) & 另一種叫 Chartered Schools. 你可以上public school board 個website到睇吓詳細資料及分别,不過後者有好長wait list.

大宅

畀面勳章

YasmineSiu 發表於 18-8-14 22:23

你到Calgary後 打去education board 佢會問你一堆問題 ...

謝謝你

大宅

畀面勳章

cc+ma 發表於 18-8-15 23:26
我都係打算出年7-8月去Calgary呀,準備入紙做申請(老公同兩個女都係加籍)
呢幾日研究緊d form, 希望大 ...

我啱啱收到要拎良民證,希望大家順利啦

大宅

畀面勳章

MYPPBB 發表於 18-8-16 07:20
其實Calgary 除左public school board & Catholic school board,public schools 入面仲有一類叫TLC ( tra ...

thanks 等我睇睇先

大宅

dick_mui 發表於 18-8-16 20:42
我啱啱收到要拎良民證,希望大家順利啦

請問你係幾時寄申請表架?

大宅

畀面勳章

cc+ma 發表於 18-8-16 23:12
請問你係幾時寄申請表架?

6月20日 cic 收到的,8月14日 request for police cert

大宅

dick_mui 發表於 18-8-17 08:08
6月20日 cic 收到的,8月14日 request for police cert

是否有封信比你去攞良民証?

大宅

畀面勳章

annababe 發表於 18-8-18 20:22
是否有封信比你去攞良民証?

email send 黎

大宅

dick_mui 發表於 18-8-18 21:36
email send 黎

咁你拎左未?我8月頭寄左,希望唔洗攪太耐,plan 6月過去。

大宅

畀面勳章

annababe 發表於 18-8-18 23:14
咁你拎左未?我8月頭寄左,希望唔洗攪太耐,plan 6月過去。

未啊,等老公請假去灣仔攪,weekday 先開

大宅

畀面勳章

annababe 發表於 18-8-18 23:14

你預佢地收到後大概50-60日會email 通知你去拎良民證

複式洋房

dick_mui 發表於 18-8-19 10:26
未啊,等老公請假去灣仔攪,weekday 先開

早一日預約, 去到10分鐘已搞掂走得

大宅

畀面勳章

glorialee923 發表於 18-8-19 23:35
早一日預約, 去到10分鐘已搞掂走得

想問你香港攪掂完,加拿大cic要幾耐先收到?

複式洋房

dick_mui 發表於 18-8-20 09:29
想問你香港攪掂完,加拿大cic要幾耐先收到?

HK police 話4至6星期左右

首頁

尾頁

跳至