在職全職

跳至

首頁

尾頁

大宅

呢排都有睇好多相関於轉做FTM 的post。
我明白到唔同人會有唔同的意見。
而我自己最終决定放棄而家呢份高薪去照顧我的兒子。
小小background:
我仔3歲4個月(K1全日),有發展遲緩及社交能力弱。現在逢星期六去社署轄下的啟康幼兒中心接受早期訓練。
我希望能在這個黃金時期讓他接受多些訓練。
至於經濟,不是太大問題。而我亦沒有唔捨得呢份人工。反而我唔想錯過佢成長。
希望係呢度聽聽你們做FTM 的寳貴意見如何去調節心態,因我知FTM 唔易做。
補充多小小資料,我仍然會請工人姐姐幫手處理家務。我們亦是同奶奶一齊住。奶奶76歲但健康。但佢好,唔鐘意工人姐姐。但我覺得工人姐姐做得好好。l
另外,老公都支持我呢個決定。佢揾得唔多,但夠比家用及供樓。
會同阿仔由全日轉半日班。
期待你們的意見!

伯爵府

我之前做過ftm
冇工人
勁忙,你有工人應該好d
不過我覺得時間係多咗陪小朋友
但係壓力都大
小朋友咩唔好同病全部關你事
而且我自己係一個要求高嘅人
冇返工令我嘅世界得小朋友
而且又冇錢儲,好冇安全感
為咗取平衡,我搵過份輕鬆冇壓力嘅工
不過你要加油,小朋友可以進步得好快

大宅

Herobear 發表於 16-11-7 19:25
我之前做過ftm
冇工人
勁忙,你有工人應該好d

多謝你的意見!

翡翠宮

有經濟條件,係屋K教育下一代,對小朋友成長好處多多

複式洋房

區二嫂 發表於 16-11-7 19:16
而我自己最終决定放棄而家呢份高薪 ...

錢將來可以再揾過,支持你的決定,更何況你的小朋友宜家好需要你既照顧和教導,我都係由在職媽媽轉做全職媽媽,真係比返工辛苦好多,我無工人無奶奶幫,一湊二,好辛苦,但仍覺得好值得我咁做,因我再唔自己湊返教返仔女,將來大個都唔會再聽我教!如經濟能力許可當然有工人較好,咁你就有更多時間照顧仔仔,但我本身唔中意有工人,因我奶奶個人傻傻地實會俾工人呃同偷錢!

公爵府

回覆樓主:

阿仔需要自己咁當然係做 ftm!

侯爵府

回覆:同老公商量後,會於明年三月辭職。

如果你個仔無事無幹。。我都會叫你諗多陣。。但事實你個仔既人生係極度需要你既協助。。咁查實根本就唔到你諗。。除非你係唔做,無錢同佢做訓練啦。。否則,你既相伴成長,對佢呢種好需要協助既小朋友,好處一定最大。。。

asa2012    發表於 16-11-22 10:45

大宅

支持你啊!我朋友個小朋友都係學習有問題,佢轉做FTM後,小朋友進步好多,宜家小學了,已經跟上一般小朋友。你要加油啊!

大宅

lazywife 發表於 16-11-8 08:26
如果你個仔無事無幹。。我都會叫你諗多陣。。但事實你個仔既人生係極度需要你既協助。。咁查實根本就唔到你 ...

你講啱,若果阿仔正常發展,我都唔會考慮咁快唔做。

別墅

最關心BB問題熱投勳章

你個仔有發展遲緩及社交能力弱,絕對好有需要轉做ftm,呢類小朋友好需要人支持同埋會好倚賴信任o既人,而你就係不二人選,加油!我相信你有工人已經好好多

公爵府

男爵府

開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 想生BB熱投

支持你! 不過你可能要處理一下99同工人姐姐之間嘅問題.......可能大部份老人家都唔鍾意外傭, 我個99都係咁, 一日到黑成日哦個姐姐, 嫌人哋呢樣嗰樣, 淨係黑起塊面對人......

大宅

vpo0615 發表於 16-11-8 15:00
支持你! 不過你可能要處理一下99同工人姐姐之間嘅問題.......可能大部份老人家都唔鍾意外傭, 我個99都係咁, ...

我奶奶都係這樣,其實姐姐做做好好。但奶奶總是抱住佢地係工人的心態,樣樣野都睇唔順眼!

水晶宮

心態呢D要自己慢慢調節,可能你自己都好快適應到呢

大宅

區二嫂 發表於 16-11-7 19:16
而我自己最終决定放棄而家呢份高薪 ...

當年我因為小朋友讀障而冇返工,不斷在家做家務、做姑娘教我在家小朋友的訓練,真係好辛苦,老實講回頭望,真的不太值得,沒有人欣賞的,小朋友進又不大,c6和小朋友都錢少了,現在回想自己好儍,不過總叫自己為小朋友盡力過

子爵府

別墅

vpo0615 發表於 16-11-8 15:00
支持你! 不過你可能要處理一下99同工人姐姐之間嘅問題.......可能大部份老人家都唔鍾意外傭, 我個99都係咁, ...

呢個情況,都係請個中文好, 識煮中菜的, 老人家易接受啲。

侯爵府

回覆樓主:

我朋友有2個仔,大仔今年7歲,細仔1歲,大仔有自閉症,佢哋喺大仔4歲至5歲至發現問題,朋友雙職家庭,唔太關心小孩,平時係工人主力照顧小朋友,差唔多6歲至接受治療,但進展緩慢。
如果能力許可,好支持你做ftm,孩子好需要父母關心愛護,有父母幫助一定可以進步,加油!

我係ftm, 都有工人,自己照顧bb真係唔一樣,bb進步好快。

大宅

ninachu 發表於 16-11-21 13:50
我朋友有2個仔,大仔今年7歲,細仔1歲,大仔有自閉症,佢哋喺大仔4歲至5歲至發現問題,朋友雙職家庭,唔太 ...

多謝你的分享。我暫時都有工人幫手。所以要趁呢個黃金時期做好D

水晶宮

仔女冇价寶
支持你的決定

首頁

尾頁

跳至