親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

大宅

下年五月會去東京8日,會去的地方順序如下:
茨城國營日立公園
千葉mother farm
Sky tree
淺草
秋葉原
銀座
築地
台場
江之島

Q1: 原本打算住東京車駅附近,但太貴應該會揀其他。請問就我以上行程,銀座、有樂町、上野哪個會方便交通d?預算每晚1200之內

Q2: 同行幼童到時四歲半,平時外出午睡約半小時至一小時,好唔好帶架輕巧士的車?先生好怕為左小小午睡時間而要全日拿著士的車,但我更擔心到時無地方比小孩訓而要先生一直抱住佢

Q3: 小孩要幾多歲先可以比佢食魚生、蟹籽?

希望有高手解答,謝謝

大宅

Orange_C 發表於 16-11-8 09:50
茨城國營日立公園

都已經4歲幾, 唔帶BB車都可以啦, 盡量爭取在巴士上睡覺, 問題不大
留意築地幾時會搬, 之前公布係今年11月, 但新地點好似因水質品題要延期, 你要check清楚到出年5月係咪已經搬咗, 如果仲未搬都要留意下每個月邊幾日係定休日.
我不建議小朋友食魚生.

大宅

Orange_C 發表於 16-11-8 09:50
茨城國營日立公園
你要慢慢search一下邊度有平房, 上野應該找到你心水budget, 但唔好因為平而選擇交通唔方便嘅地點.
你可以上網book 有free cancellation的房價先, 慢慢睇下發現有更合心水嘅就可以Cancel. 因為你出年5月先去有好多變數, 現階度靈活啲比較好.

寶石宮

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

5月去茨城睇ネモフィラ

別墅

titma 發表於 16-11-8 10:26
都已經4歲幾, 唔帶BB車都可以啦, 盡量爭取在巴士上睡覺, 問題不大
留意築地幾時會搬, 之前公布係今年11月, ...

個人經驗認為,帶bb車好好多,因為小朋友去到旅行,不是話訓就訓,玩到攰才訓,訓著由她在車仔訓。我當時是帶peg si,又掛到袋。只是有個別車站無電梯才抬車。同小朋友去旅行,不要怕煩,怕煩就不要有小朋友去。

大宅

titma 發表於 16-11-8 10:26
留意築地幾時會搬, 之前公布係今年11月, ...

Thx
呢幾日不斷問人意見,都係傾向唔帶士的車多

築地果到係諗住近酒店先順便去,如果到時搬左都唔緊要,主要係去場外市場,影響應該不太大

wcpcelia    發表於 16-11-11 15:30

大宅

1928mickey 發表於 16-11-8 13:15
5月去茨城睇ネモフィラ

我五月中應該得番殘花,放住入行程,到時隨機應變啦

大宅

titma 發表於 16-11-8 10:33
你要慢慢search一下邊度有平房, 上野應該找到你心水budget, 但唔好因為平而選擇交通唔方便嘅地點.
你可以上 ...

心目中有間係銀座,係唔肯定邊區(銀座、有樂町、上野)方便搭車

大宅

我就建議打BB 車了, 你點知佢幾時訓呀? 帶輕便BB車好些, BB 有唔行得好耐, 可以坐下, 又可以買完野掛下. 你無帶就後悔了. 我第一次都無帶, 累到呢.....

大宅

回覆 Orange_C 的帖子

你最好check下酒店官網的交通方法係點,如果唔太麻煩就ok.

大宅

有無諗過某些日本酒店可以借用推車?要咪用,唔用咪唔攞囉

大宅

寯寯媽 發表於 16-11-10 22:23
有無諗過某些日本酒店可以借用推車?要咪用,唔用咪唔攞囉

有咁好的服務?

大宅

titma 發表於 16-11-10 21:26
回覆 Orange_C 的帖子

你最好check下酒店官網的交通方法係點,如果唔太麻煩就ok. ...

銀座果間近銀座一丁目站,行5分鐘之內。其他未睇到,有樂町果邊都幾貴,平少少房又太細

大宅

Orange_C 發表於 16-11-10 22:35
銀座果間近銀座一丁目站,行5分鐘之內。其他未睇到,有樂町果邊都幾貴,平少少房又太細
...
咁你要留意埋車站上上落落方唔方便,始終你呢個位置唔係大站,而且在東京站揾路好麻煩人多路口多,好易盪失路(我),你又帶住小朋友,簡單方便至上。

大宅

Orange_C 發表於 16-11-10 22:33
有咁好的服務?

你試下電郵問酒店,上次住Royal daiwa 新都心有,佢係集團式,全國都有,不妨問吓

大宅

寯寯媽 發表於 16-11-11 22:18
你試下電郵問酒店,上次住Royal daiwa 新都心有,佢係集團式,全國都有,不妨問吓
...

唔該你

大宅

titma 發表於 16-11-11 11:54
咁你要留意埋車站上上落落方唔方便,始終你呢個位置唔係大站,而且在東京站揾路好麻煩人多路口多,好易盪失 ...

預左迷路啦果到咁大,唔該你先

男爵府

一定要帶車, 到時唔用米放酒店, 無壞. 不過5歲半前我都強烈建議帶車. 去玩左一天, 到4,5點會超累. 你無可能抱著佢搵車站. 仲有, 佢訓係車仔便可狂SHOPPING. 無人叫走.

蟹籽, 三文魚籽都食得. SUSHI都有好多熟既.

珍珠宮

2024年龍年勳章

BB 車,裝其他東西,也十分好用。

首頁

尾頁

跳至