美容扮靚

跳至

首頁

尾頁

別墅

有冇人整左牙套, 入黎分享吓~

因為細個食四環素食到d牙唔白, 所以好想整牙套, 尋日問左個醫生, 要成三千至五千幾整一隻, 如果我整, 起碼要整六至八隻. 好金呀!!! 有冇人整左, 什麼價錢, 效果如何? 可以分享吓嗎 ?

男爵府

環保接龍勳章

Re: 有冇人整左牙套, 入黎分享

我兩隻上門牙整了牙套.價錢四千多元一隻。我是因以前 有些蛀牙. 門牙補了就唔靚。所以就整牙套。
你可以去漂牙呀?我知道有這服務的.但價錢就唔知了.若果為想變白些而去做牙套好像有些無謂,因做牙套要磨細你本身的牙齒然後再套隻假牙上去呀。
應當一無罣慮,只要凡事藉著禱告、祈求,和感謝,將你們所要的告訴神。
神所賜、出人意外的平安必在基督耶穌裡保守你們的心懷意念。

子爵府

Re: 有冇人整左牙套, 入黎分享吓~

套左牙套會冇乜力咬野食!
其實最好問下你個牙醫的建議!
如果做牙套,最平一隻都要三千以上架~
我叫葉比比,英文名叫Tristin Ip!

別墅

Harry媽 & tiffany_wong23: 其實我d牙色真係好唔靚, 灰灰地咁, 所以先想整. 我問過醫生, 佢話漂牙個效果唔會好好多架咋, 提議我上面做牙套, 下面漂牙, 因為下面d牙笑果時都唔係見到好多. 我知道要磨細d牙, 不過整左可以用一世, 唔駛拆出黎, 又唔會蛀. 就係咁, 而家考慮緊整唔整囉.

Harry媽:咁你整左滿唔滿意, 食嘢有冇唔舒服?

珍珠宮

醒目開學勳章

如果你有心做, 咁就緊係做晒上下牙啦! 上面做牙套, 下面漂牙, 咪上下唔同? 都几明顯ga, 唔好制!!

我自己就做咗 4 隻牙套 (大牙), 係因為蛀牙. 開頭係有 d 唔慣, 食野有 d 痛, 感覺怪怪的, 隻牙唔似係自己~ 但好快就適應! (唔駛擔心)

子爵府

miumiuchan

你牙醫搵你笨!
我牙醫都唔建議我整下面!
因為我上面做左兩隻門牙牙套,再加4隻瓷面牙。
況且我都問過幾間牙醫漂牙問題,如果只做一邊都係要收甘多錢!
漂牙只可以維持兩年左右喎!
你牙醫收你漂牙幾錢先?
同埋佢都識講話"下面牙唔係幾見到",都仲叫你只做下面漂牙?
肯定佢好有問題~

同埋牙套唔係整左可以用一世架!
十年以上應該冇乜問題旣,可能廿年要換都唔定架!

我一整完牙套之後都唔覺得有乜問題喎?

男爵府

環保接龍勳章

冇錯,牙套唔係可以用一世的.漂牙係唔可以維持長時間.但漂完後努力保養囉.
我聽牙醫話.如果"杜"
應當一無罣慮,只要凡事藉著禱告、祈求,和感謝,將你們所要的告訴神。

大宅

我媽同我妹起大陸整架!平好多呀!都係$3XX一隻,不過就睇你好唔好彩搵到間好既!我妹當年整就麻麻喇!因為隻牙而家黃左,但我媽整就好好喇~到而家仲好靚~

別墅

tiffany_wong23 & Harry媽: 吓~ mug唔係一世架, 要換架, 咁好煩wor~ 十幾廿年到又要駛一筆, 到時又唔知咩價錢, 又已經磨細左d牙, 唔整又唔得咁. 我冇問個醫生漂牙幾錢呀(唔記得問); 咁你地知唔知大概幾多錢呀?

別墅

chilli: 因為我講嘢同笑果時都睇唔到下面d牙, 主要見人就係上面六至八隻牙, 如果要做埋下面d牙, 價錢要開雙wor~~

瑤瑤媽媽: 多謝你提供多一個選擇, 不過我諗我唔會喺大陸整lu, 真係冇mug信心.

禁止發言

複式洋房

我門牙仲有d 崩, 所以我都想整, 不過真係太貴喇, 有無平d 推介??
The grapes are sour :lalala: :lalala: :lalala:

子爵府

miumiuchan:

我上年問過幾間牙醫漂牙的價錢(藍光漂牙)
,最平個間都要$6500!
如果普通漂牙(即自己返屋企晚晚漂牙,大約漂2星期),都要$3000以上!

我知道仁濟牙醫有普通漂牙,只需$1800!
如果只做一邊就$1000~

我自己個家庭牙醫幾好,不過我介紹唔到俾你,因為o係加拿大!
因為佢係我daddy旣朋友,所以我整牙套好平,係買一送一添!

男爵府

環保接龍勳章

我有朋友的女友是牙醫.診所在黃埔.但只在星期日才應診的. 有需要的話我可以問下有關資料的。

複式洋房

miumiuchan,

Same as you, 我細個食四環素食到d牙灰哂,前面重無左白色果浸法郎質,變左brown colour。
我在結婚前(95年)做左牙套,上六下六。我覺得OK,沒有特別唔舒服。但反而個人就自信好多,我以前唔敢笑
:cheeze: :cheeze: 不要為明天憂慮,因為明天自有明天的憂慮;一天的難處,一天當就夠了。 :cheeze: :cheeze:

別墅

chihung: 係呀, 我都好小e起"彭"牙黎笑, 都係因為覺得自己d牙唔靚, 我諗如果整左, 真係多d自信, 係真嘅.

你話瓷面會'nut', 咁好煩wor~ 你用左幾耐就nut瓷面呀? 而家係咪仲係咁白 ?

tiffany_wong23: 原本漂牙都咁貴架, 我仲以為幾百就得添. 咁真係要諗清楚先la~

子爵府

miumiuchan

瓷面會'nut'!
如果你在訓覺時會磨牙的習慣就一定'nut'!

我整左三年都未'nut'過!
但我有朋友在香港整瓷面,
因為佢有磨牙,所以在第一個已經要搵牙醫整返!

所以如果你冇磨牙的習慣,其實整都應該冇問題!

民房

miumiuchan,

瓷面牙is not good, I have to re-do many time when I was in UK, the fell off :evil:
I need to replace them with 牙套 in HK in 2001
$1800/pc, recommended by my friend, I don't know how much is it now.
But u said $3000-5000/pc is too expensive

mine are still very good now , but you need to get used to them.

子爵府

我本身因為崩牙, 好後生就做左2隻門牙套, 跟左我都10幾年, 個時醫生話只可以用10年 (己經賺左), 不過做左2年後試過挑牙時甩過出來, 之後痴番上去用到而家.

我都心思思想換番2隻, 因為年紀大左d牙肉縮左上去見到些少灰色部位冇咁好睇. 但咁貴, 真是要諗諗.

但講真, 佢同真牙真是唔同, 我好少用個邊個咬野, 怕唔受力, 會甩, 同埋唔知是咪我咁多年前做, d技術冇咁好, 我好記得個日向醫務所做左成半日, 好辛苦. 跟住第日又要過海對牙色, 好煩. 你整咁多隻, 真是要諗清楚,
Betty媽咪人生總是充滿挑戰與無奈, 好多事并不是自己所能控制, 但仍希望可以將所有障礙一一闖過, 健康的活下去......... :-P  :-P

別墅

tiffany_wong23: 咁我又冇磨牙嘅習慣, 我想問下整"瓷面牙"同"牙套"係咪同一樣嘢黎架?

首頁

尾頁

跳至