基督家庭

跳至

首頁

尾頁

大宅

我bb女2 1/2 yrs 叫krishna
係未信主前表哥改的.
但現在有人話係印度教的名字
我唔知改唔改好 ....
如果係改什麼明
fiona 好唔好

因此問題拖下拖下
但bb要上學la要有個英文名
祈禱和自己找下
我想叫GILANA LAM
大家俾D意見
其實Rebecca 都OK 但同個FAMILY NAME 唔配,Priscilla 已經有2個BB叫
GILANA意思 欢喜 (希伯来文)
http://www.yingwenming.com/girl/girl-names-G-p-2.htm

大宅

我剛看過維基百科,這果然是印度教的神名,想問下點解你表哥替你女改此名?

不過,改吾改就可以多想一想,你有沒有問過你自己教會牧師的意見?
Fiona,不錯,是公主來的(史力加)

大宅

點解唔改聖經中的女子名?
Esther
Elizabeth
Ruth
Naomi
Priscilla
Rebecca
Sarah
Eve
Faith

子爵府

“我bb女2 1/2 yrs 叫krishna”

我想让你知道,这不单是一个印度名,还是个男性的名,不是女性的名。 I know 一印度男性的朋友,他的名就叫 krishna。

[ 本文章最後由 ndw 於 08-12-3 15:43 編輯 ]

子爵府

原文章由 BabyGorgeous 於 08-12-3 15:23 發表
點解唔改聖經中的女子名?
Esther
Elizabeth
Ruth
Naomi
Priscilla
Rebecca
Sarah
Eve
Faith

oh, more than that, Joys, Grace, Rachel, Hanna...
However, when we call these names in a church, may be more than one will answer our call. Soon we need to append their last name to defrenciate who we want to call.

子爵府

爸B勳章

不如您祈禱問下神啦!
我個囝個名,就係老公祈禱而得的。
當時仲未知男定女,
但神就俾左「迦勒」Caleb個名佢,
「迦勒」有不一樣的心志,專一跟隨神。
我仲問佢,您點知係男定女?
佢同佢家人都鍾意女。

之後才照到是仔,他便肯定這是神給他的。
而且,上星期囝囝剛決志信主呢。
他只有3歲7個月。

您可以看看我在blog中的分享。
http://hk.myblog.yahoo.com/shansing

SandyCPS
My child, you hold the whole of my heart in your small hands

大宅

BB 英文名

因此問題拖下拖下
但bb要上學la要有個英文名
祈禱和自己找下
我想叫GILANA LAM
大家俾D意見
其實Rebecca 都OK 但同個FAMILY NAME 唔配,Priscilla 已經有2個BB叫
GILANA意思 欢喜 (希伯来文)
http://www.yingwenming.com/girl/girl-names-G-p-2.htm

複式洋房

better change the name as soon as possible~

伯爵府

吓?會唔會男女都用得?

不過我幫小B改英文名都係睇聖經。但我無落出世紙,好煩嘅~~

原帖由 ndw 於 08-12-3 15:42 發表
“我bb女2 1/2 yrs 叫krishna”

我想让你知道,这不单是一个印度名,还是个男性的名,不是女性的名。 I know 一印度男性的朋友,他的名就叫 krishna。

[ 本文章最後由 ndw 於 08-12-3 15:43 編輯 ] ...
You think the only people who are people
Are the people who look and think like you
But if you walk the footsteps of a stranger
You'll learn things you never knew you never knew
-- Colors Of The Wind

大宅

呢個就係Krishna﹐係印度三主神之一嘅化身。印度教徒起名有個系統﹐係根據BB嘅時辰八字﹐然後就推算出應該用咩野名。(我有個印度教徒同事就黎生BB﹐係佢話我知。)

講開幫BB起名﹐我個女兩年前出世時﹐我要幫佢揀個英文名﹐咁當然想起個又好聽、又有意思、又比較特別嘅名啦。但我查來查去都無乜合心水。如果係聖經名﹐來來去去都係﹕Esther, Rachel, Rebecca, Martha, Ruth, Priscilla, Mary, etc.
咁我去左一個BB名字網站(唔記得個網址喇)﹐有個功能係可以輸入爸爸同媽媽個名﹐再選擇BB性別﹐然後佢就自動幫你揀一個名。咁我見到呢個網站﹐就半開玩笑咁話﹕正呀﹐唔使諗喇﹗
咁我真係打左我同太太個名﹐喺我按「輸入」鍵之前﹐腦海中閃過一個念頭﹕如果個名好難聽﹐或者個意思好差﹐或者好普通﹐咁點算呢﹖我要唔要好呢﹖於是我就喺部電腦前面向神禱告...
突然﹐好仿彿聽到一把聲喺我心中話﹕「佢會係你生命中嘅光。」
雖然我仍然有D疑惑﹐但因為呢句說話好清晰﹐所以我就好有信心咁按「輸入」鍵﹐個網站就彈左個名出黎﹕Liora
Liora... 我未聽過呢個名。我立即上網查個意思﹐原來係希伯來文﹗更奇妙係﹐個意思居然係﹕「神賜給我的光」﹗

以上只係我一個小小見證﹐鼓勵你地為BB起名都係要以禱告行先。
(雖然佢個名係Liora﹐不過我平時都係叫佢花名「蛋B」。你地可以去youtube搵下﹗)

複式洋房

改名真係好煩,明明諗好,同老公傾下又想改,三心兩意ing.....

首頁

尾頁

跳至