懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

大宅

原文章由 catw88 於 08-11-28 17:05 發表
我朋友有左4個月bb,明晚佢要去'大酒店'鞠躬,請問有咩避忍?

唔去得唔得呀?如果推無可推,去紙紥鋪買D唔知乜嘢袋住去!

大宅

好媽媽勳章 畀面勳章

原文章由 catw88 於 08-11-28 17:05 發表
我朋友有左4個月bb,明晚佢要去'大酒店'鞠躬,請問有咩避忍?

最好唔好去.

複式洋房

梗係唔去得啦,阿媽話大肚婆好易"賴"野o架...唔好話鞠躬, 我阿媽連清明拜山都唔俾我去o架

子爵府

原文章由 simonssquaw 於 08-11-28 21:35 發表
梗係唔去得啦,阿媽話大肚婆好易"賴"野o架...唔好話鞠躬, 我阿媽連清明拜山都唔俾我去o架

大肚婆好易"賴"野o架...點解?

複式洋房

原文章由 luilui007 於 08-11-28 21:54 發表

大肚婆好易"賴"野o架...點解?

即係好易俾果d野搞囉,同埋好易見到果d野, 因為果d野想黎投胎, 就會纏住個大肚婆

大宅

唔會去架啦.連拜山都唔去. 去大酒店更加唔會去.
大眼bb哈士奇

男爵府

千其唔好去. 好耐之前睇過BK POST, 有陰陽眼既媽媽話.孕婦附近,其實有'靈體' 陪伴住, 夠時辰就會投胎.
如果孕婦去大酒店, 靈體之間有摩擦. E.G 吸引其他靈體, 只會令孕婦身體弱. 有乜事,大病一場.咁點算??

你盡可能都唔好叫佢去.
人地都死左, 孕婦唔去, 對方在天之靈一定會明白.
你朋友去完大酒店 TOUCH WOOD 有事, 咁點算?!

男爵府

hashtag影視迷勳章

我拜daddy都唔得~~~
重陽屋企人個個唔比我去~~
我果時都係4個幾月~~~

大宅

好媽媽勳章

有左bb就唔好去啦, 寧可信其有呀.

個陣c6個表妹就係唔信邪 (因為佢信教既) 而大住個肚去"大酒店", 去完拜拜之後兩個星期醫生就話佢既bb生長緩慢但仍有生命 (當時係26wk), 直至31wk就胎盤鈣化而一定要即刻拎個bb出黎, 當時小表妹出世只有磅幾ja! 雖然家陣小表妹仍然生存, 但各方面既發展都比同齡既bb慢好多好多, 智商又有問題, 而表妹既夫家就略有微言囉... 怪表妹當年咁任性唔聽人勸而去左"大酒店"...

大宅

don't go lah. it's so unlucky. friends can understand her.

男爵府

我個時有左4個幾月又係要去大酒店到,因為老公個公公過身,但我當時身邊人都冇人話唔去得,只係叫我去個到如果要戴考時就話比個到啲法師知,佢會幫我加多舊彊同快子綁喺條腰到,第時bb第一啖飯要用呢對快子夾比佢食,好似話咁會福蔭後人架,而家我bb都出世三個幾月了,一切很好,唔明點解咁多人會咁迷信

男爵府

hashtag影視迷勳章

原文章由 sugerlucy 於 08-11-29 00:53 發表
我個時有左4個幾月又係要去大酒店到,因為老公個公公過身,但我當時身邊人都冇人話唔去得,只係叫我去個到如果要戴考時就話比個到啲法師知,佢會幫我加多舊彊同快子綁喺條腰到,第時bb第一啖飯要用呢對快子夾比佢食,好似 ...

有時寧可信其有不可信其無姐~~
大吉利是講句~到時bb有咩事,就唔好啦!!!

禁止訪問

大宅

紙紮鋪買果D叫做"百解符", 袋住去, 之後要燒咗佢.
[img align=left]http://onfinite.com/libraries/487250/185.jpg[/img]我愛小端宜 :-D

洋房

其實呢d野信則有, 不信則冇...我果時陀住細b6個月, 我grandma過身, 我都有去(守夜及上山), 但有跟足果d負責人講既規矩做, 有舊薑, 筷子同紅繩圍住條腰...

so far, 我個仔出世都有9磅, 各方面都好好...所以真係睇你信唔信

男爵府

我家係做紙"扎"架~~~
我MA話,大肚係"4眼婆"唔應該去大酒店~~~
好易比果D嘢跟住~~

子爵府

原文章由 applesimon 於 08-11-29 22:37 發表

好易比果D嘢跟住~~

大肚係"4眼婆"即係咩???

大宅

最好真是唔好好..如果一定要..就好似話袋"舊"薑同埋去衣紙舖買一個"好籌事紙"袋在身..出大酒店時好似在心口掃3下....然後燒左佢

大宅

好媽媽勳章

原文章由 applesimon 於 08-11-29 22:37 發表

好易比果D嘢跟住~~

Hi~可唔可以幫我問問你媽咪﹐
如果我阿嫂個婆婆呢排過身﹐
我阿哥阿嫂唔洗著服/帶孝﹐
但會去送先人最後一程﹐咁橋我預產期係月底﹐
咁我哥哥阿嫂到時上唔上得黎探bb?滿月酒佢地又去唔去得架?

首頁

尾頁

跳至