自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

喺圖書館陪小朋友睇書,
隔離有個小學生同佢阿媽喺度做功課,
但個小朋友勁大聲講嘢,個阿媽又大聲回應,其實已經望左佢地3次希望個大人醒目,點知都係無收聲繼續大聲傾偈。

其實依家啲兒童圖書館係咪俾大聲講嘢架?

已經見過好多次!!!!

伯爵府

在圖書館當然要保持安靜,只怪有這常識的人越來越少

greenpea    發表於 16-11-18 15:44
funfun759    發表於 16-11-18 11:12
wcpcelia    發表於 16-11-17 11:04
Chirley    發表於 16-11-17 10:10

珍珠宮

現代家長咩人都有
B6家長唔興教小朋友

日月水火    發表於 16-11-17 08:28

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

同職員講!

chatterbox_mom    發表於 16-11-16 22:28

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

但家長係望到我望佢,都無反應!
我以為圖書館有呢條規則可以咁大聲講嘢

珍珠宮

milau 發表於 16-11-16 17:31
現代家長咩人都有
B6家長唔興教小朋友

香港家長嚟

b6可能有問題,但香港家長都真係唔少!!!

侯爵府

最關心BB問題熱投勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

圖書館係要安靜的,可以同圖書館理員講

tsung    發表於 16-11-16 18:43

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

brbaby2007 發表於 16-11-16 17:25
喺圖書館陪小朋友睇書,
但個小朋友勁大聲講嘢,個阿媽又大聲回應,其 ...
我兒時讀書的日子,所有圖書館包括兒童圖書館也不能談話,
到了今時今日,圖書館淪落至此,真是令人可悲⋯⋯

珍珠宮

caryfox 發表於 16-11-16 17:39
我兒時讀書的日子,所有圖書館包括兒童圖書館也不能談話,
到了今時今日,圖書館淪落至此,真是令人可悲⋯ ...

搞搞下,過多幾年街市仲靜過圖書館

子爵府

畀面勳章

如果你話"係唔係可以" 咁當然係唔可以啦, 但預著D冇人管教既小朋友, 禁都禁唔住佢把口, 真係自己忍下算。
***請勿於辨工時間內開PO分享美食(由其係食飯後、放工前)***

珍珠宮

brbaby2007 發表於 16-11-16 17:33
香港家長嚟

b6可能有問題,但香港家長都真係唔少!!!

珍珠宮

brbaby2007 發表於 16-11-16 17:41
搞搞下,過多幾年街市仲靜過圖書館

子爵府

係呀!! 我都見過幾次!!

係兒童圖書館個小朋友同個阿媽大大聲講野做功課, 個小朋友好大聲, 但係個阿媽就細細聲, 好明顯都知係唔應該大聲講野, 但係佢又唔去控制吓個仔!!

男爵府

milau 發表於 16-11-16 17:31
現代家長咩人都有
B6家長唔興教小朋友
關B6 乜事?

珍珠宮

Tingche 發表於 16-11-16 17:43
如果你話"係唔係可以" 咁當然係唔可以啦, 但預著D冇人管教既小朋友, 禁都禁唔住佢把口, 真係自己忍下算。 ...

依家咁普遍,我真係有稔過係咪可以架

咁即係無家教嘅小朋友多左好多!!!

珍珠宮

organizer 發表於 16-11-16 17:46
係呀!! 我都見過幾次!!

係兒童圖書館個小朋友同個阿媽大大聲講野做功課, 個小朋友好大聲, 但係個阿媽就細 ...

其實啲家長係咪耳朵有事?

男爵府

brbaby2007 發表於 16-11-16 17:25
喺圖書館陪小朋友睇書,
但個小朋友勁大聲講嘢,個阿媽又大聲回應,其 ...
圖書館吾可以做功課

珍珠宮

馬霸 發表於 16-11-16 17:47
關B6 乜事?

潛意識

可惜見親都以香港家長居多

水晶宮

保持安靜係規矩,不過宜家好多人都唔守規矩,有好多香港家長,大聲讀書,講故事,好似表演咁,一D都唔守規矩,呢D所謂滿口道理D家長,就會教出D唔守規矩嘅小朋友

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

有例又如何,沒有了自律咩例都如同虛設,應該要同圖書館職員反映,由佢處理比較好。

wcpcelia    發表於 16-11-17 11:04

首頁
12345...6

尾頁

跳至