自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

引用:現代家長咩人都有B6家長唔興教小朋友

原帖由 milau 於 16-11-16 發表
現代家長咩人都有
B6家長唔興教小朋友
乜又關香港大陸事?
大把香港人都係咁冇家教!

翡翠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

我都見唔小
廣東話好正,又講英文
打扮幾潮,
又係咪B6呢?
香港撒瑪利亞防止自殺會熱線:23892222
撒瑪利亞會熱線(多種語言)︰28960000
生命熱線︰23820000
東華三院芷若園熱線︰18281
社會福利署熱線︰23432255
醫院管理局精神健康專線(24小時精神健康熱線諮詢服務):24667350
明愛向晴熱線:18288

禁止訪問

伯爵府

brbaby2007 發表於 16-11-16 17:25
喺圖書館陪小朋友睇書,
隔離有個小學生同佢阿媽喺度做功課,
但個小朋友勁大聲講嘢,個阿媽又大聲回應,其 ...

大把家長大大聲同幼稚園小朋友講故事,聽到好煩。

wcpcelia    發表於 16-11-17 16:40

子爵府

虎到金來勳章 親子王國15週年勳章

我果邊果間圖書館, D職員惡到呢..... 所以係唔會有樓主你呢個情況出現
同意JM們講都係同職員反映啦, 佢地好樂意幫忙咖

珍珠宮

littledot 發表於 16-11-17 09:11
乜又關香港大陸事?
大把香港人都係咁冇家教!

嘩,原來咁多人幫住b6家長㗎?
香港人家長,你地反省下啦!
唔好再咁冇家教!
教下自己仔女啦

珍珠宮

馬霸 發表於 16-11-16 17:48
圖書館吾可以做功課

見過有人補習㖭,職員見到只話另一個細聲講電話嘅女人

水晶宮

好嘈, 借完書就走, 唔會久留。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Charlotte_mom 發表於 16-11-16 18:33
上次討論至有人大條道理問邊條例禁止嘈
咁都得下下要條例, 唔怪得乜都要立法,
圖書館禮儀

https://www.hkpl.gov.hk/tc/about-us/intro/library-etiquette.html

珍珠宮

咬香口膠 發表於 16-11-17 09:45
我果邊果間圖書館, D職員惡到呢..... 所以係唔會有樓主你呢個情況出現
同意JM們講都係同職員反映啦 ...
係呀, 我真係好想介紹JM們去元朗屏山個圖書館~兒童果層有個阿姐, 每次我非常極度細聲(即係你離開我1呎都唔會聽到)地同我女講本書既字點讀(我都知圖書館要安靜, 所以都好細聲架啦, 冇法啦, 果陣我女得3歲幾, 我都好難期望佢可以自己睇完本書架麻), 個阿姐就會走埋黎STOP我, 佢話圖書館唔可以出聲!

然後當我女想拎書睇, 咁好自然會問下媽咪, 呢本書係關於D咩架! 個阿姐就會走埋黎, 大聲鬧我女, 細路, 呢度唔可以出聲!

佢真係好盡責, 我地行去邊, 佢就企係距離大約2米既地方及住我地, 我地一哄埋個頭細細聲講野, 佢就會立即走黎鬧我地!

去到呢個圖書館, 一定會覺得非常安靜!

我自己就唔係太習慣咁樣比人及住我睇書, 所以我最後選擇同我女去書局, 佢鐘意咩書就買晒返屋企慢慢睇~

我女係非常喜歡去圖書館既人, 一聽到去圖書館同書局會好開心果隻, 但果次佢同我講, 媽咪我地走啦, 姨姨係咪唔鐘意我呀.....
再之後話同佢去圖書館, 佢都要問清楚係去邊個圖書館!

BTW, 有次我同朋友去呢個圖書館(果陣我地既仔女係附近上堂), 好細聲地傾計, 阿姐又出現(果陣係5樓), 佢話可以去6樓平台度傾計, 已經係室外, 點知傾左一陣, 阿姐又話叫我地行出D傾!!! 阿姐, 再行出D就跳樓架啦喎! 已經行出戶外地方, 距離度門有至少4米距離, 又唔係大叫大喊咁樣傾法, 都仲要行開D?
♡女人想要奢侈品,其實要的是男人的捨得!
♡女人想要你出差的禮物,其實要的是男人的掛念!
♡女人想要生日禮物,其實要的是男人的心思!
♡女人想要擁抱,其實要的是男人的溫暖!
♡女人想要吵架,其實要的是男人的包容!
♡女人想要的一切,無非是要男人在乎她的感覺!

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

咬香口膠 發表於 16-11-17 09:45
同意JM們講都係同職員反映啦 ...

你就好啦!

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

小寶貝兒 發表於 16-11-17 14:44
係呀, 我真係好想介紹JM們去元朗屏山個圖書館~兒童果層有個阿姐, 每次我非常極度細聲(即係你離開我1呎都唔 ...

咁就好笑了!

琴日嘅情況正正發生喺屏山圖書館!
而且真係唔止一次!
星期六日同公園無分別!!!

珊瑚宮

虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章

喺圖書館陪小朋友睇書,

可以即時找職員警告佢地

別墅

畀面勳章

教壞小朋友

伯爵府

回覆:兒童公共圖書館其實係咪可以大聲講嘢

圖書館要安靜是常識。

wcpcelia    發表於 16-11-18 16:51

子爵府

小寶貝兒 發表於 16-11-17 14:44
係呀, 我真係好想介紹JM們去元朗屏山個圖書館~兒童果層有個阿姐, 每次我非常極度細聲(即係你離開我1呎都唔 ...
唔知你有冇睇過怪獸大學?
你呢個情況既阿姐好似係大眼仔佢地要過某一關有個圖書館阿嬸把守住一粒聲都唔可以出果件阿嬸

小寶貝兒    發表於 16-11-20 11:54
wcpcelia    發表於 16-11-17 16:40

侯爵府

圖書館真係唔比做功課同温書的.
有回我同仔去圖書館温考試.
坐响度睇住佢做PAPER,
職員都叫我吔走, 話唔可以做功課等
所以我好肯定係唔得
不過講真, D 家長同D 小朋友唔係做功課都好,
講野, 小朋友玩仲嘈過我吔囉

子爵府

brbaby2007 發表於 16-11-17 15:08
你就好啦!
下次你都試下啦, 話唔定比你搵到樓上果位JM遇到既圖書館阿姐"溫馨提示"下佢地呢

侯爵府

喺圖書館陪小朋友睇書,

圖書館的位置係唔可以做功課
係會趕

公爵府

引用:Quote:littledot 發表於 16-11-17 09:11 乜

原帖由 milau 於 16-11-17 發表
嘩,原來咁多人幫住b6家長㗎?
香港人家長,你地反省下啦!
唔好再咁冇家教!
啱呀!
冇家教嘅無論邊度人都應該反省!

首頁

尾頁

跳至