論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

洋房

我本來有個tray 用黎放bb 用品既..點知有一日唔見左....
問佢都話唔知...
到我有一次開工人個衣櫃...(當時佢放左假)
發現佢用左個tray黎放 underwear ..
發姣5顏6色既underwear 放到好整整齊齊 好似街賣咁款
我好想鬧爆佢喎...
但如果一話佢做乜用左我bb 個tray..就比佢知道我開過佢個櫃囉..
我知我開佢過櫃黎睇係唔岩..侵犯左佢私隱
但係唔開都唔知佢擅自拎左我d 野黎用.
佢仲要扮傻扮唔知...0個下先難頂丫ma..
雖然個tray 比佢d underwear 污染左我唔會再用..
但係唔出聲好似對唔住自己...
教下我點做好...=.=

子爵府

我唔會忍!!
其實我自己個工人做野好好,但我每次遇到有咩問題时,我都會自己先諗清楚,之後都必定會問清楚佢,,,
因為我自己個女都9歲,小朋友都會講大話(講少一句已經可以將件事變晒啦),所以多數係照顧小朋友的問題!
我覺得你可以之後唔再為呢件事而嬲,咁由佢囉!
若你覺得你唔出聲但佢之後唔會再犯任何事,咁由佢囉!!
我覺得你明明個心唔舒服,但唔去處理好件事,只會越積越多,不如問清楚!
你咪再問清楚佢拎左個tray去左邊(唔係問佢知唔知),佢堅持答你唔知,你咪問清楚佢係唔知你講緊邊個tray丫?定係唔知個tray去左邊先?
佢乜都話唔知,尔咪同佢講,而家將會喺佢視線範圍內check佢d野囉,,,,最好拍低片tim...
我覺得佢手腳唔乾淨真係好難留底喺屋企,但抄人都要賠咁多錢,希望一次俾你"教"完佢會明白你唔係傻仔,會改過重新做人啦,,,,,hahah

水晶宮

係囉,好簡單,就問佢,個Tray去左邊,要佢搵番出來.
你個工人又係過份左d.
不過,如果只係用來擺下野,唔係偷出街,不宜大發雷霆.只要比佢知道下次要改變物件用途或擺係第二度,要問准主人先.

象牙宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

未問拎去用, 哩點話下佢叫佢下次唔好就可以, 但你明明問到佢, 佢攞咗用仲話唔知, 我就覺得佢過份咗囉!

洋房

我冇講比你地聽..
我問完佢..佢仲扮晒搵0個下先衰...
好似做緊戲咁...
從呢件事就知道呢個工人都相當古惑..
火_____火
如果唔係仲有d 野未諗得通呀..我神早炒左佢

水晶宮

2019新春慶豚圓 2019勳章

a thief~ although the tray may be cheap.

quite hard to trust her again........

男爵府

好媽媽勳章

原文章由 aboabo 於 08-11-29 12:18 發表
我冇講比你地聽..
好似做緊戲咁...
火_____火
如果唔係仲有d 野未諗得通呀..我神早炒左佢 ...

我果個都係咁問親佢啲衰野佢都係扮傻....咩?唔知?...吓?跟住扮揾,真係當我地傻,唉,但果啲又唔係好大件野,又未到要炒,維有小心啲啦. 最攪笑今日囡囡去vv個坐板前面爛左好似介爛咁一條列開,問佢點解會爛左,佢竟然同我講係囡囡坐爛 .你話死未

子爵府

原文章由 aboabo 於 08-11-29 12:18 發表
我冇講比你地聽..
好似做緊戲咁...
火_____火
如果唔係仲有d 野未諗得通呀..我神早炒左佢 ...

唉,,,,佢真係咁古惑,就唔係偷個tray嘞!!佢係又要蠢又要貪心就真!
有時佢地乜都答你唔知,咪又係為下一個大話做藉口囉,你問佢話"唔知"....到你親手喺佢面前搵到係佢用左,咁到時佢咪同你講"我係唔知你講呢個tray"囉,,,
"唔知"的用法好多好廣泛~~對d工人嚟講就係"好好用"....haha
其實知佢係咁咪自己所有野都小心d,特別係錢及值錢野,少至coins都好,唔係怕少左幾蚊,而係我地都有自己野要忙,好難真係做到每一樣都check到,咪表面俾個工人知道"我係一個非常小心眼的employer"....ok你真係重要偷,咁係你高手囉!!我地自己小心d,可以減少佢地d貪念啊!!!
若果炒個工人唔係要賠咁多,我都一定話炒就炒,但小問題真係可以解決咪試吓先囉,,,除非你係發現佢犯好大過錯,特別係有關照顧小朋友上的問題,就真係不可容忍!

大宅

我之前個工人都係咁,佢偷偷哋拎咗我既床墊去用,又扮晒唔知去咗邊,到我炒佢走咗後我先發現,平時又成日用我啲cream,隨便食我啲野,有朋友送好貴既果jam俾我,我唔舍得食住,放咗兩星期,我媽嚟諗住一齊食,點知已所餘無幾,佢一個人食晒,我話佢做咩唔問過我,佢話我應該提供早餐俾佢,佢食白面包好耐,我一直無買果jam俾佢,所以佢用,(但我一直有買花生醬),呢條八婆喺香港做咗八年,老屎忽,我真係養唔起佢,佢專揀屋企啲好野嚟食,叫佢買餸都走去買有機,自己就食最多,好彩炒得早,前後忍咗佢足足五個月。

伯爵府

How about this:
1. Pretend that you really want to find that tray
2. Then ask her if she can help you to find it together. Start from living room to search for every where in the house....until her room....and her closet. Ask her to open it....
3. See what she will say
4. You must give her a blac face and shout s little bit.

首頁

尾頁

跳至