烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

大宅

請問紫心番薯煲出嚟嘅糖水係咪紫色ka?
因為琴日我第一次買紫心番薯,一放洛d水到d水就即刻變左紫色,
係咪正常ka??
thanks!

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

有d好紫嘅紫心蕃薯係會咁架。
盡我一己之力,發放正能量!

大宅

召藥師,唔該你呀!
我而家唔使驚自己買左d染色蕃薯la.
thanks!

原文章由 召藥師 於 08-11-29 12:44 發表
有d好紫嘅紫心蕃薯係會咁架。

大宅

係呀紫色水,紫心番薯糖水煲出嚟係好味d

大宅

唔該哂!紫心番薯又真係幾好味ka!

原文章由 eline 於 08-11-29 17:34 發表
係呀紫色水,紫心番薯糖水煲出嚟係好味d

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

係紫色架。但我家小姐話似"咳水"。

水晶宮

最關心BB問題熱投勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

係...都幾好味!

洋房

原文章由 支支 於 08-11-29 12:33 發表
請問紫心番薯煲出嚟嘅糖水係咪紫色ka?
因為琴日我第一次買紫心番薯,一放洛d水到d水就即刻變左紫色,
係咪正常ka??
thanks!

會呀!

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 開心吸收勳章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

不過又時真係 ~ 紫到 黑色咁...
我見到咁既 (紫黑色) 番薯就唔會食...

d老人話買返來時, 放係水到幾分鐘 (連皮一齊浸)
睇吓佢有冇退色, 如冇就冇問題.
如果變左色, 最好唔好要, 呢種做法唔知係咪真 ?

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

吾會紫到黑色架。我昨日才煲過,紫、橙、黃各一條,D糖水係紫紫地色,好好味。

quote]原文章由 newchun 於 08-12-5 12:40 發表
不過又時真係 ~ 紫到 黑色咁...
我見到咁既 (紫黑色) 番薯就唔會食...

d老人話買返來時, 放係水到幾分鐘 (連皮一齊浸)
睇吓佢有冇退色, 如冇就冇問題.
如果變左色, 最好唔好要, 呢種做法唔知係咪真 ? ... [/quote]

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 開心吸收勳章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

原文章由 cwlee 於 08-12-5 09:53 發表
吾會紫到黑色架。我昨日才煲過,紫、橙、黃各一條,D糖水係紫紫地色,好好味。

我前日先煲完, 真係好黑.....
煲咁耐番薯糖水, 試過4次係咁....
真係好失望, 個日冇得食...

quote]原文章由 newchun 於 08-12-5 12:40 發表
不過又時真係 ~ 紫到 黑 ...

首頁

尾頁

跳至