論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

同工人講 Thank You,佢通常點回應你既呢?

如果你同工人講 Thank You,佢通常點回應你既呢?
我個工人會話 OK。
我聽左成年幾,有時覺得佢呢個回應有D似主人,係咪呀?

洋房

Re: 同工人講 Thank You,佢通常點回應你既呢?

sometimes I will say thank you to her, she will say "you're welcome" to me, same as me, she will say thank you to me, and I will say "welcome" too. I think it will be more polite.

大宅

If I say " thank you" to my maid, she will not say anything.
:evil: :evil:

男爵府

我個工人會講"唔使"。

男爵府

same as my maid, she don't say anything

大宅

She is nothing to say.

Bon
BT

複式洋房

She will says "you are welcome".

大宅

我今晚試左喇,佢真係冇反應架 ?-(

水晶宮

我工人笑下就算, 咩都唔講架

大宅

She says "Never mind mum!"
[img align=left]http://onfinite.com/libraries/487250/185.jpg[/img]我愛小端宜 :-D

大宅

tingtingma,
因為我之前第一次請左個熟手賓賓,我對佢鬼咁有禮貌佢就黑埋口面,所以呢個工人一黎我都同佢講,我地好重視禮貌,例如要同人打招呼同埋講 Thank you & You're welcome。
我諗你都可以試下咁同佢講掛∼
我果個都算有跟,就係同佢講 Thank You 佢應OK, 咪即係“得啦∼”好以老細咁,有時佢同我講 Thank You 我都應佢 You're welcome啦,所以今朝叫佢沖奶比BB我都費事講Thank you 喇∼
咁奈喇真係唔係好想左講埋呢Dminor野∼

大宅

Culture difference will cause for the maid not knowing how to respond when you say thank you to her. Some HK students went to study overseas didn't know that they had to say 'you're welcome' when somebody said 'thank you' to them. You could teach your maid then.
Anyway, I seldom say thank you to my maid. I just speak to her in a polite tone. We just speak thank you and you're welcome when playing with my daughter (teaching the child politeness).

公爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章

She will says "you are welcome" OR 吾洗客氣 la 太太

子爵府

工人會講"唔使".我覺得這才是應有的態度.

大宅

tuenyima,

你個工人咁過引嘅,講never mind,講唔使唔該可以用never mind嘅咩 我真係唔知喎. :mrgreen:

伯爵府

我同佢講 "Thank you" 佢唔會出聲, 佢話係香港做左八年, 應有禮貌點會唔識, 佢係唔講

大宅

Apple011 :
我個賓賓同你工人一樣,佢話係香港做左十年,咪一D禮貌都唔識,好似啞

大宅

真真 ,
你講中左,佢係d熟手賓賓,黎左hk5年,湊仔好叻,不過冇乜禮貌.佢朝晨見到我唔會say good morning.我出門口佢關門亦不會say bye bye.
不過佢人尚算老實而且好好心機湊仔.呢d咁既野我都算,鬼叫自己又要返工,邊理到咁多.
真真 寫道:
tingtingma,
因為我之前第一次請左個熟手賓賓,我對佢鬼咁有禮貌佢就黑埋口面,所以呢個工人一黎我都同佢講,我地好重視禮貌,例如要同人打招呼同埋講 Thank you & You're welcome。
我諗你都可以試下咁同佢講掛∼
我果個都算有跟,就係同佢講 Thank You 佢應OK, 咪即係“得啦∼”好以老細咁,有時佢同我講 Thank You 我都應佢 You're welcome啦,所以今朝叫佢沖奶比BB我都費事講Thank you 喇∼
咁奈喇真係唔係好想左講埋呢Dminor野∼

禁止訪問

大宅

tingtingma. ,beautymother2,
唉∼D人o係香港做熟左就持住有經驗鬼咁 inch。
點會做左咁奈工人都唔識呢D禮貌丫。
我地做野夠有經驗咯,又唔會咁對老細或者同事!?

首頁

尾頁

跳至