美容扮靚

跳至

首頁

尾頁

民房

各位靚媽咪:

我之前見過有媽咪馬油係好好o既hand cream,我都想試吓。請問大家知唔知係邊度可以買到呢? 唔該晒!

洋房

吉X島$10店有.....
我尋晚都仲見有 不過係 元朗.......

原文章由 卡樂媽 於 08-11-29 12:59 發表
各位靚媽咪:

我之前見過有媽咪馬油係好好o既hand cream,我都想試吓。請問大家知唔知係邊度可以買到呢? 唔該晒!

大宅

日本

琥珀宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

北海道馬油$150有興趣就pm me

原文章由 卡樂媽 於 08-11-29 12:59 發表
各位靚媽咪:

大宅

我都想買黎試吓,唔知邊間吉10元店有得賣呢?
"我們愛,因為神先愛我們。"

男爵府

原文章由 HelloKitty* 於 08-11-29 23:52 發表
我都想買黎試吓,唔知邊間吉10元店有得賣呢?

基本上間間吉之島 10店都有
不過好快賣哂
但妳可以叫佢留貨都得
我今日去都賣哂
所以都叫佢留貨 (一盒有10支 )都係一佰蚊
真係好好用架
我去開屯門果間
多數星期四返貨

大宅

原文章由 秋風 於 08-11-30 00:19 發表

不過好快賣哂
但妳可以叫佢留貨都得
我今日去都賣哂
真係好好用架
我去開屯門果間
多數星期四返貨 ...

pls advise for what purpose?? and for which part of the body?? thks.

複式洋房

馬油(Horse Oil),是採取馬的脂肪所製成的油。源自於中國古代應用於中醫藥方中,在中國的古籍『本草綱目』及『黃帝內經』中就記載馬油(馬脂、馬膏)的作用。

而日本早年馬油流傳為一般民間的燒燙傷藥,直到西元1952年日本藥師堂公司創始人直江昶先生開始深入研究及製造馬油,其長年製造優良品質的實績,使得『馬油』在1985年的秋天成為日本厚生省認可的『皮膚保護的健康油』!

身體美肌
可在沐浴後,將尊馬油直接充分塗抹在乾燥粗糙的部位,如手肘、腳跟、小腿、指甲及關節處;也可擦臉(一粒小豆份量),和當護唇油使用也可。
尊馬油入口無害,一天可以塗抹在乾裂的唇上數次。

頭髮滋潤
在洗髮前,用尊馬油按摩頭皮,剩餘的馬油可塗抹在全頭髮,搭配梳子按摩梳理效果更好,讓馬油停留約20分鐘後即可洗頭,洗去多餘的油份。

腳跟粗裂保養
每天洗完澡後, 取適量馬油塗抹腳跟粗裂部位, 連續使用3天就會看到效果!
香港腳乾裂部位, 每天塗抹也有效果。

化妝品卸粧
卸粧時取適量馬油塗抹在化妝部位, 以畫圓方式稍加按摩 2 分鐘, 再以洗面乳把臉洗淨即可; 沒化妝也可先擦馬油溶解污垢, 再用洗面乳洗臉即可。

日曬過度皮膚發紅
先用肥皂或洗面乳清洗乾淨, 再擦上一層馬油, 隔天就會感覺改善很多。

增進男女情趣
馬油成份天然容易被吸收, 多擦一些馬油也不錯喔!

大宅

原文章由 秋風 於 08-11-30 00:19 發表

不過好快賣哂
但妳可以叫佢留貨都得
我今日去都賣哂
真係好好用架
我去開屯門果間
多數星期四返貨 ...

Hi, photo is copy from yahoo!! Should this typen or not??
thanks

Namaste

複式洋房

香港有無純正嘅馬油賣呢

複式洋房

我用開這個牌子:
我自己覺得很潤而又不'立'。

而我媽咪就用熊牧場馬油橙色樽,我在香港網頁'東瀛x急便'買的。

男爵府

我用o黎茶我隻主婦手的確幾好 ! 不過馬油冇可能唔"立"喎 ? 你地個O的係唔係水tei tei咁嫁 ? 我想睇返咩牌子又睇唔到.因為朋友比我o既時候個盒我掉鬼o左tim
你快樂,所以我快樂 !!!

男爵府

原文章由 gmammama 於 08-11-30 00:41 發表

pls advise for what purpose?? and for which part of the body?? thks.

係hand cream

複式洋房

Hi Evitalcm,
我唔知你用邊隻馬油,但我和我媽咪用的兩隻馬油都唔會'立',只有潤的感覺,自從2年前開始用到現在,我的皮膚已不怕冬天的乾燥 lu!! 龜裂,痕癢都無晒!!
mc_chumui

原文章由 evitalcm 於 08-12-23 15:59 發表
我用o黎茶我隻主婦手的確幾好 ! 不過馬油冇可能唔"立"喎 ? 你地個O的係唔係水tei tei咁嫁 ? 我想睇返咩牌子又睇唔到.因為朋友比我o既時候個盒我掉鬼o左tim ...

男爵府

原文章由 mc_chumui 於 08-12-24 02:58 發表
Hi Evitalcm,
我唔知你用邊隻馬油,但我和我媽咪用的兩隻馬油都唔會'立',只有潤的感覺,自從2年前開始用到現在,我的皮膚已不怕冬天的乾燥 lu!! 龜裂,痕癢都無晒!!
mc_chumui

...

我只係依家冬天先用咋 ! 夏天我冇用. 請問你地個o的係唔係有o的水o既狀態咁嫁 ? 見個樽只係寫: 北海道限定咁. 大家唔知係唔係隻隻牌子都work呢呵 ?
你快樂,所以我快樂 !!!

複式洋房

Hi evitalcm,

其實我都係秋天和冬天才用,其實兩種都是cream狀,不是很'杰'的膏狀wor。是兩年前去日本旅行時導遊介紹的,當時都係半信半疑,只買了一樽,後來用過好用,又真係無龜裂,又不會因乾燥痕癢而'r'損流血,再請導遊幫我買。最近有朋友告知可在網上訂購只需yen2000,在日本買要yen2100,heehee.. 而且買滿hkd500可送到公司tim。所以我會和同事一起訂購,唔使自己去攞咁麻煩。heehee..

mc_chumui

原文章由 evitalcm 於 08-12-24 12:24 發表

我只係依家冬天先用咋 ! 夏天我冇用. 請問你地個o的係唔係有o的水o既狀態咁嫁 ? 見個樽只係寫: 北海道限定咁. 大家唔知係唔係隻隻牌子都work呢呵 ? ...

別墅

mc_chumui,

Pls send me the website, thanks

男爵府

mc_chumui,

pls check pm

複式洋房

我記得見過yahoo有上面d馬油賣喎,不過唔知係咩,所以冇keep住,剩係覺得好得意叫做馬油,又好似係日本見過,所以有d印象......你地試下去search下囉

複式洋房

Hi Codychan & Monkeyma,

Please check PM.
Merry X'mas & Happy New Year!!

Cheers,
mc_chumui

首頁

尾頁

跳至