跳至

首頁

尾頁

大宅

'11-12月广华出世BB大本营'

好开心,好多12月广华妈妈都已经系11月生左阿B,所以都想开个新Topic,keep住大家可以继续联络,因为好难得可以认识一班又好倾又nice的妈妈。希望我地D BB都可以成为好朋友就好喇!

別墅

yeah~~報到!!!! 不過我今日先開始產假, 呀b 唔知幾時先出來呢~

[ 本文章最後由 emilylada 於 08-11-29 15:31 編輯 ]

大宅

雖然我只係喺廣華checking, 會喺浸會生, 但係廣華呢度識咗咁多咁nice & 啱傾既mami, 我實"秶住"呢度ga lar, 報到先!

大宅

No problem 呀!已经计埋你系我地一分子啦,记得多D上来呢个topic同我地倾计就得喇!

原文章由 miniSA 於 08-11-29 17:40 發表
雖然我只係喺廣華checking, 會喺浸會生, 但係廣華呢度識咗咁多咁nice & 啱傾既mami, 我實"秶住"呢度ga lar, 報到先!

複式洋房

olmanbb,
我12月1日都返廣華覆診,是9:15am,你呢?估不到上次產檢(24/11),醫生問我胎盤低的問題之後有無照過,我話無,於是安排了28/11(星期五)照了一次u/s,照完之後,竟然胎盤升番上去,但話亞b已經有3.8kg了,我當然大吃一驚啦,因為上次36wks在私家照都話亞b偏細,出世得6磅左右,唔通幾星期突然大o左咁多!之後要我今日去飲糖水!唉,令我好惆悵添呢,因為好似臨生先咁多波折,真希望小b快d出世,咁就唔使生得咁辛苦了!

大宅

我约左10:10am呀,都有可能会见到你呀!

你好似12月1日预产期,医生有无话会帮你催生啊?

阿B有3.8kg好好呀,因为最后呢一、两个星期阿B会长得好快。好似我阿B,月头去检查个阵阿B都系得5磅多D,个时我都有D担心,不过刚刚星期二去私家检查,医生话阿B已经有6.67磅, 所以我都放心好多。

希望大家一切顺利啦!

原文章由 bebegirl 於 08-11-29 18:55 發表
olmanbb,
我12月1日都返廣華覆診,是9:15am,你呢?估不到上次產檢(24/11),醫生問我胎盤低的問題之後有無照過,我話無,於是安排了28/11(星期五)照了一次u/s,照完之後,竟然胎盤升番上去,但話亞b已經有3.8kg了,我當然大吃一驚啦,因為 ...

別墅

原文章由 bebegirl 於 08-11-29 18:55 發表
olmanbb,
我12月1日都返廣華覆診,是9:15am,你呢?估不到上次產檢(24/11),醫生問我胎盤低的問題之後有無照過,我話無,於是安排了28/11(星期五)照了一次u/s,照完之後,竟然胎盤升番上去,但話亞b已經有3.8kg了,我當然大吃一驚啦,因為 ...

wa~~3.8kg喇~~ 出世都幾大隻喎!!! 都ok ar!!放心啦~ 一定事事平安ga!!

大宅

各位,我回來了!

我今日終於出院喇,而阿b就仍在廣華,因為佢有少少感染問題,所以要打埋d抗生素針針先可在2/12出院了.
至於我呢,我最後因為度數開唔夠,所以要緊急開刀,不過大家不用擔心我,我傷口無咩事,醫生都說無問題,後天可拆線了.
bb是在25/11出世,有6.7lbs,都是估計的重量,呢2日我都有落去育嬰室埋左身2次,bb都幾肯啜,希望出返院後佢會繼續啦,因為我唔係完全埋身餵呀,好喇,我都要休息了,稍後再傾啦,各位等待中既媽咪你地要加油!!!

男爵府

等我報到先...哈.哈..

[ 本文章最後由 B.GIRL 於 08-11-30 10:13 編輯 ]

男爵府

olmanbb,

你阿b 衣家即係有 8磅幾...好勁呀... 真係生得嘅話,
係大b war..唔好擔心,阿b 好快同你見面了..

男爵府

原文章由 kitnat 於 08-11-29 21:13 發表
我今日終於出院喇,而阿b就仍在廣華,因為佢有少少感染問題,所以要打埋d抗生素針針先可在2/12出院了.
至於我呢,我最後因為度數開唔夠,所以要緊急開刀,不過大家不用擔心我,我傷口無咩事,醫生都說無問題,後天可拆線了.
b ...

你要好好休息呀.... BB 唔會有咩問題,過兩早都可以出院,
大家都好掛住你同關心你..你要努力做奶媽呀 !! 加油,
我重等待中阿B 出細...真係好心急,下星期五重要返去覆診.
你有時間上來報告下你同BB 嘅情況..

祝你同BB 身體健康..!!

別墅

原文章由 kitnat 於 08-11-29 21:13 發表
b ...

wa...恭喜晒呀!!!!
好好呀, 呀b 肯啜又埋到身餵都開始得好好喎!!

男爵府

b ...

恭喜晒! 努力埋身餵奶. 我下星期返廣華覆疹, 可能到時會約期開刀.
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視頭像、頭銜、暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作。

男爵府

今日返娘家幫佢地整電腦,,好耐都無見阿媽,無計,
佢唔想我成日返去..因要乘巴士,佢怕我辛苦war,
好彩今日老公陪我, 阿哥今個星期六結婚,
原本阿媽都唔比我去,不過佢見我個肚都唔係
好"倫盡" , 都無咁強硬唔比我去...希望阿囝去飲埋舅父
這餐過多兩日先出細... 真係幫幫手..

[ 本文章最後由 B.GIRL 於 08-11-30 18:54 編輯 ]

大宅

Welcome back! 原来你要开刀,吾怪得禁迟先出院啦.

放心啦, 阿B无事喔,过2日就可以出院同你返屋企喇。你就趁呢2日好好休息吓,因为阿B出院之后你就有排忙。不过有时间就记得多D上来同我地倾吓喇!

我听日返广华检查,希望可以快D同我阿B见面啦!

b ...

大宅

原文章由 olmanbb 於 08-11-30 20:18 發表
Welcome back! 原来你要开刀,吾怪得禁迟先出院啦.

放心啦, 阿B无事喔,过2日就可以出院同你返屋企喇。你就趁呢2日好好休息吓,因为阿B出院之后你就有排忙。不过有时间就记得多D上来同我地倾吓喇!

我听日返广华检查,希望 ...

首先恭喜你順利生咗bb...
你現在要多d休息,因為亞b出院後就無咁多時間比你休息架啦.
咁你亞b幾時出院呀?

大宅

原文章由 olmanbb 於 08-11-30 20:18 發表

我听日返广华检查,希望 ...

NATALIE 媽媽, 你今日检查成點呀? 醫生點講呢?

大宅

今日检查完, 阿B一切正常,就系仲未愿出来啦!

都吾知个朱仔纪时先肯出来

原文章由 燴番薯 於 08-12-1 15:46 發表

NATALIE 媽媽, 你今日检查成點呀? 醫生點講呢?

大宅

好开心呀,刚刚收到bebegirl电话,佢个B今朝早11:00多出左世喇!真系好准时呀,今日预产期,今日就出世。BB有7.8磅,好好呀!

男爵府

各位,

今日返私家覆診,阿B 衣家有6磅左右,醫生
話還有兩星期到預產期,佢話個size 都ok,
胎水都好夠,唔洗擔心.
如果太大舊,都怕難生.佢話keep 住,唔洗食
太多. 我問醫生阿b 入產道未,佢話衣家只係
頭仔已轉了,好難講話幾時先得,佢話只有
30% 嘅人先會在預產期內出細.我再問關於
臍帶纏勁問題,,阿b 佢只係話就算纏兩個圈都無問題,
都會生到,佢話臍帶係帶營養比bb,總之唔好好似
花灑咁,d 水去唔到就得,佢講到無咩問題,
但係都係無答我,我阿b 有無臍帶纏頸 . ??

[ 本文章最後由 B.GIRL 於 08-12-1 16:53 編輯 ]

首頁

尾頁

跳至