自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

我99個度有, 工人都自動自覺會做.
我住個度d人有8成都無分. 我老公叫我一定要做. 唔駛理人地.

[ 本文章最後由 lovpucca 於 08-11-29 19:44 編輯 ]

大宅

我有分, 少少野都唔肯做地球好快死, 受苦的是我地的下一代, 或者我地老時已自食其果

水晶宮

我自己有分類...都教左工人...但工人有冇照做就唔知...
少奶奶的身份,丫頭的命...

珍珠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

我都有分類,老公有時唔記得就甘掉落垃圾桶我會話佢.其實真係想做好d.不過覺得真係好難.依家真係有好多廢物,有時諗如果乜都出refill裝,唔使甘多廢物.甘樣對地球都好d.

大宅

我有做, 我個公屋電梯口都有紅黃藍袋, 但係D清潔工人無做, 我見過佢哋將D環保袋入面D嘢倒入大垃圾筒入面.

珍珠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我都有垃圾分類架,愛地球由環保做起~

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 睛靈勳章

有分, 已經分咗好多年.
早幾年仲比人笑, 但我無理會...愛護環境由自己做起.

洋房

我都有,屋企留下有分類箱,屋苑都有2個,仲有2個係專收舊衫的

禁止訪問

男爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 親子王國15週年勳章

我都有, 工人都有跟, d沖涼液, 洗手液, 洗潔精有refill 就好, 成日都有好多呢d樽! 仲有如果我屋企附近有回收舊衫既箱就好喇!

珊瑚宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

只有將膠樽,廁紙筒果d放番係回收箱..其他都係普通垃圾桶...

不過我見有朋友住果度...整得幾靚都好..最後倒垃圾既阿姐..都係將回收箱果d...放番入普通垃圾桶..一次過丟....

男爵府

我都有分類架...而家買送都盡量唔用膠袋.
自己帶盒裝D肉....所有分得盡分..所以真係掉落垃圾筒
大部分都只係D魚骨..湯渣果D....

[ 本文章最後由 catcatchong 於 08-11-30 00:01 編輯 ]

男爵府

呢D樽我帶都會洗乾凈先掉落回收箱

原文章由 ypoons 於 08-11-29 23:08 發表
我都有, 工人都有跟, d沖涼液, 洗手液, 洗潔精有refill 就好, 成日都有好多呢d樽! 仲有如果我屋企附近有回收舊衫既箱就好喇!

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我都有分㗎
㕑房有個垃圾筒同一個一紙皮箱用嚟裝可以recyele嘅野
除咗基本嘅鋁罐,紙同膠樽
我仲有分埋玻璃同衫㗎
我分得好仔細下㗎
連膠jelly盒我都會放去recycle

其實原因為厨房個垃圾筒太細
個recycle box大好多
所以有d咩我可以recycle嘅我都會recycle

大宅

我冇攞去回收筒, 但紙同膠樽我會分開裝

複式洋房

我都有分類, 攞落去樓下回收筒, D報紙有時會送比婆仔去賣, 不過有D細細件都無分..

大宅

好媽媽勳章

當然有分類

男爵府

好媽媽勳章

有分類呀!!!

首頁

尾頁

跳至