跳至
[2008年] 抱bb訓

首頁

尾頁

男爵府

畀面勳章

我晚晚都要抱住bb訓,佢自己唔肯訓,抱到手軟,有冇媽咪好似我咁嫁~vaccines

大宅

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

下,你要train下佢獨立D自己訓到覺好bor..唔係會整死你自己,有時真係要恨心 D,

男爵府

畀面勳章

原文章由 mpyleung 於 08-12-1 12:57 發表
下,你要train下佢獨立D自己訓到覺好bor..唔係會整死你自己,有時真係要恨心 D,

我要點樣做先得呢?

大宅

原文章由 叉燒仔 於 08-12-3 12:33 發表

我要點樣做先得呢?

試吓放佢去搖籃到.

大宅

你係咪次次都等佢瞓著晒先放低佢? 我睇過d書話要係佢未瞓著晒之前放低佢, 等佢試下自己瞓, 不過我都知好難, 唔係次次得, 有時一放低就喊, 有時又ok, 都係試下試下lo.

複式洋房

我阿B都係要抱住瞓...除非坐係車仔行緊街,咁就有機會自己瞓到!

大宅

我阿b 都一樣..
一時時..
我都儘量試, 唔ok 先抱囉..

原文章由 catcc2000 於 08-12-4 14:57 發表
你係咪次次都等佢瞓著晒先放低佢? 我睇過d書話要係佢未瞓著晒之前放低佢, 等佢試下自己瞓, 不過我都知好難, 唔係次次得, 有時一放低就喊, 有時又ok, 都係試下試下lo. ...

複式洋房

我阿B出世到四個月多都是這樣要抱的, 不過不知點解, 她有一天(約聖誕假)突然不給你抱, 要自己睡, 只要有奶嘴和毛巾(她小時就要這兩樣東西的), 她就自己在床上轉來轉去, 我又SHU 下SHU下, 有時再拍下拍下, 那15分鐘就睡了...華, 真的好感恩, 因為都不知她幾時會這樣的, 不過可能她真的好累, 又可能她重了, 被抱著反而不舒服啦...她試過坐在張搖搖椅加奶嘴毛巾就睡了...哦, 真的好高興呢!!!

民房

我勸你都係train 佢自己訓,唔係就棧自己辛苦!我由個令月就train阿b自己訓,而家四個月,唔單只可以自己訓,仲唔中意人地抱住訓。

方法:由得佢喊,你間唔中去關心下佢,唔好抱,佢自自然然會懂。

別墅

我bb而家夜晚唔洗抱住瞓...因為我bb9:30pm左右瞓...我就9點左右抱佢入我張床...我喺佢pillow上面放條毛巾...比個奶咀佢...佢就會自己張條毛巾放上面到 move around the face...因為佢個頭 on top of 毛巾...唔驚焗到佢...通常15-30mins 就瞓著...

日頭就唔得啦...因為唔知佢幾時想瞓...不過我都try過喺佢有少少想瞓時放佢落bb床...同佢講"你大個仔啦...要自己瞓..."跟住比奶咀...then leave him alone & don't let him see u....但唔係次次work!

別墅

BB慢慢會習慣. 囡囡夜晚食完奶就返床仔, 開床頭轉轉同放同一隻音樂然後離開(開房門), 大約5-15分鐘度就訓著. 只係當佢大喊時先哄埋佢塊面度同拍下佢大脾, 盡量唔抱.

大宅

我覺得係習慣黎既,我亞b都係細細個就等佢慣自己訓,開始佢會喊架;...不過,宜家,可以放佢入房,開左床上吊飾,10分鐘內佢都會訓左架喇.....

男爵府

畀面勳章

我bb而家可以自己訓,唔洗我抱啦~
係佢細個既時候俾工人寵壊左~

別墅

我個仔依家都要抱住瞓,因為我夜晚埋身餵奶,所以抱住一齊瞓方便d,久而久之佢就慣咗啦~~依家唔抱唔得,一放低就喊,死都要你抱佢,我試過由佢喊,足30分鐘,喊到失聲,之後唔忍心又抱...."叉燒仔"你點幫佢戒ga??

大宅

我囡囡日頸就要人抱訓,夜晚就好d,可以放係床上陪下佢訓...

男爵府

畀面勳章

原帖由 akae 於 09-1-31 03:54 發表
我個仔依家都要抱住瞓,因為我夜晚埋身餵奶,所以抱住一齊瞓方便d,久而久之佢就慣咗啦~~依家唔抱唔得,一放低就喊,死都要你抱佢,我試過由佢喊,足30分鐘,喊到失聲,之後唔忍心又抱...."叉燒仔"你點幫佢戒ga?? ...

可能大個仔乖左掛,我而家都係見佢眼訓,
就放低佢俾奶嘴佢食,跟住唔洗理佢嫁啦,
有時好自己訓,有時唔肯就拍下佢囉~

別墅

吖~~可能係喎..我尋晚抱佢瞓咗,之後放低佢,佢無扭計喎,今日又試過兩次抱住瞓,之後放bb床都ok,依家佢瞓緊啦~~
希望佢戒咗要抱瞓覺啦~~hehe

伯爵府

其實要抱著呀b瞓,係因為食最夜個餐後,吾可以咁快放佢入床,因為驚嘔奶...咁點可以響未瞓前就放入床呢 ? 唉..真係手都軟

別墅

我呀b日頭眼訓都唔肯自己訓,o係床仔度發哂脾氣,夜晚就o係床度食食下訓著

首頁

尾頁

跳至