香港18區媽媽會

跳至

首頁

尾頁

洋房

如題,我仔仔俾呢三間幼稚園收左,我對d幼稚園毫無了解,而家好迷惘唔識點選,想問有無家長小朋友讀緊呢兩間學校,俾少少意見(emoji)(emoji)

洋房

補充:三間都收左am(emoji)但網上太少人評論呢三間學校了,如有小朋友讀緊既家長分享下,唔該

別墅

我女女都係信望愛收左呀!其他2間我無報!我覺得信望愛面試感好好呀!老師好有愛心

洋房

QQbu_mami 發表於 16-11-22 03:20
我女女都係信望愛收左呀!其他2間我無報!我覺得信望愛面試感好好呀!老師好有愛心
...

慧光其實我都好有好感,miss好nice會貓底同仔仔傾計。但係有得選又會好猶疑,想了解多d。咁係未決定左係信望愛讀呀?(emoji)

複式洋房

回覆樓主:

信望愛都收咗我小朋友讀全日,今年報五間,其實依間校方最有誠意,開放曬教室俾你參觀,但奈何學校偏細和口俾麻麻地。

複式洋房

佛教公佈了嗎?電話定信?我無收到通知,可能衰左

複式洋房

回覆樓主:

佛教Interview時,我都覺得老師好有愛心同耐性,而且近屋企,係考慮之一,其他兩間無報,吾清楚。

洋房

mandm2007 發表於 16-11-22 10:12
佛教公佈了嗎?電話定信?我無收到通知,可能衰左

我第三日就收到信了 其實可以打電話去學校問下架

洋房

boroboroing 發表於 16-11-22 07:44
信望愛都收咗我小朋友讀全日,今年報五間,其實依間校方最有誠意,開放曬教室俾你參觀,但奈何學校偏細和口 ...

係呀,信望愛既校長會逐個咁同家長傾計 反而祥華就麻麻 都好猶疑

複式洋房

double00089 發表於 16-11-22 13:02
係呀,信望愛既校長會逐個咁同家長傾計 反而祥華就麻麻 都好猶疑

係啊,可能今年少咗雙非,要搶收生,體會到佢地D誠意。但睇返前幾年嘅師資報告,13個老師得3個有教育學位的,令人卻步。

洋房

boroboroing 發表於 16-11-22 13:11
係啊,可能今年少咗雙非,要搶收生,體會到佢地D誠意。但睇返前幾年嘅師資報告,13個老師得3個有教育學位 ...

齋有愛心唔得wo 照你咁講我可能唔考慮呢間

洋房

mandm2007 發表於 16-11-22 10:14
佛教Interview時,我都覺得老師好有愛心同耐性,而且近屋企,係考慮之一,其他兩間無報,吾清楚。

...

佛教除左多大陸人,其他俾我感覺真係幾好架。 環境幾大 miss有愛心耐心 師資唔會太差 所以印象都幾深

複式洋房

double00089 發表於 16-11-22 13:31
齋有愛心唔得wo 照你咁講我可能唔考慮呢間

我明天打去取消學位了,今日收到何袁通知收了我小朋友

洋房

boroboroing 發表於 16-11-22 14:16
我明天打去取消學位了,今日收到何袁通知收了我小朋友

恭喜丫!

複式洋房

double00089 發表於 16-11-22 14:28
恭喜丫!

多謝!

大宅

2019新春慶豚圓 2019勳章

double00089 發表於 16-11-22 13:47
佛教除左多大陸人,其他俾我感覺真係幾好架。 環境幾大 miss有愛心耐心 師資唔會太差 所以印象都幾深
...

頭先見到個fd,問吓佢個女收到幼稚園取錄信未,佢話佢會入讀佛教慧光幼稚園,收到通知好開心!因為佢話覺得學校好,面試前有個簡介會,校長話明年會有3位外藉老師,學校重視學生英語能力,簡介會當日仲可以喺學校玩,學校都幾大,佢個女仲玩到唔肯走,我個fd仲話之前教育局嘅評核報告都話佛教慧光幾好㗎,所以佢入到好開心!

洋房

hihi_shirley 發表於 16-11-26 11:59
頭先見到個fd,問吓佢個女收到幼稚園取錄信未,佢話佢會入讀佛教慧光幼稚園,收到通知好開心!因為佢話覺 ...

琴日都收到恩光信,係後背生,我同我老公考慮左好耐決定入佛教,今聽你咁講我更加堅定要入呢間幼稚園:mother:多謝jm分享

複式洋房

信望愛之前有免費playgroup, 第一次入去我仔喊, 個主任即刻黑面, 印象即刻好差, 我仔個label 寫錯左名, 同佢更正左, 第二次去又係錯, 而且校園偏細, 所以之後K1都無報名.
慧光個簡介會同面試安排都好好, 老師有愛心, 校長又似好有熱誠, 我都好鐘意, 收左我仔k1 全日, 但網上真係無乜討論, 唯一就係話佢多誇境, 令我有d 卻步.
另外亦收到何袁全日offer, 呢間好多人都話好好, 但面試當日安排好差, 全程用左2個幾鐘, 面試都唔夠3分鐘, 而且門口專登3個老師, 佢地明明識廣東話, 又知我係講廣東話, 但偏要一人講一種語言, 好似要show off 咁.
所以而家仲諗緊.

洋房

So_funny 發表於 16-11-26 17:05
信望愛之前有免費playgroup, 第一次入去我仔喊, 個主任即刻黑面, 印象即刻好差, 我仔個label 寫錯左名, 同 ...

係北區跨界生呢個問題真係好難避免,其實另外一個角度睇可以學多種語言,對小朋友其實都幾好既。何袁我無報,但係對學校既第一印象都好緊要既。

大宅

回覆樓主:

哥哥讀緊佛教慧光,老師校長好好,好細心好有耐性,好關心學生,外籍老師好nice, 雖然冇神幼果d 咁出名,但慧光一定唔係一間差既學校,好有透明度,可以係佢地上堂時間企係課室外睇下,細佬都收左下年返學 (哥哥果年冇in過神幼,只有in華明尼幾間幼稚園)

首頁

尾頁

跳至
熱門主題