自由報料

跳至

首頁
12345...11

尾頁

複式洋房

原文章由 MsFriendly 於 08-12-4 18:21 發表
請問有冇人去過以下地方摘士多啤梨呀? 地方大唔大? 幾多$磅?
煩請報料, 謝謝.

1. 香港優質果蔬農場
2. 阿良有機草莓自摘園
地址: 粉嶺打鼓嶺李屋新村坪輋泥路 ...

我今日剛剛去完.大就唔係好大,不過都夠摘
有d$45一磅,有d80一磅,有菜摘,一dd唔同價錢,
我今日摘士多啤利,同菜$15
都幾好食,好甜,我唔知平唔平
但勝在夠近,因為我都係同個仔兩個去,比佢摘吓,
玩吓,唔駛去咁遠

大宅

請問有冇人去過"大坑新村"度摘士多啤梨? 和 打鼓嶺, 兩個地方比較, 邊度會大d呀? thanks

原文章由 MsFriendly 於 08-12-4 18:21 發表
請問有冇人去過以下地方摘士多啤梨呀? 地方大唔大? 幾多$磅?
煩請報料, 謝謝.

1. 香港優質果蔬農場
2. 阿良有機草莓自摘園
地址: 粉嶺打鼓嶺李屋新村坪輋泥路 ...
http://www.ziq.com/z/f_l/3/7/%E8%81%96%E8%AA%95%E5%BF%AB%E6%A8%82%21%21.gif

大宅

好媽媽勳章

流浮山新士多啤梨場在流浮山車站深灣路步行3分鐘到.這個場士多啤梨會好食D,因為新場土質好好多.
途經深灣畔再入見到榮真堂入小路,見到休息亭後有一個停車場到.
以下有相看link,請入去看看:
http://www.flickr.com/photos/33027598@N02/
場主話這裡遲些會有釣魚場同BBQ場,現在有得摘士多啤梨同摘菜,試飲龍井茶(我試過幾好飲),同有免費泊車.
詳情大家可致電查詢:9519 0772
P.S.:提議大家可過多一星期去會有更多更紅更香甜的士多啤梨等妳們去採摘它們.

我食左我摘的士多啤梨現在都很甜和好食,回到HOME我們一家食2LBS幾的士多啤梨.

[ 本文章最後由 edenho2000 於 08-12-5 01:01 編輯 ]

男爵府

冬日勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我尋日都去過呀! 你會唔係我遇到果兩個mami既其中之一呢?
我覺得d士多啤梨都幾好食 (夠香及甜中帶少少酸), 但可惜較為細粒少少. 我見好多都未熟, 一兩個禮拜後去會好d.

原文章由 edenho2000 於 08-12-5 00:51 發表
流浮山新士多啤梨場在流浮山車站深灣路步行3分鐘到.這個場士多啤梨會好食D,因為新場土質好好多.
途經深灣畔再入見到榮真堂入小路,見到休息亭後有一個停車場到.
以下有相看link,請入去看看:
http://www.flickr.com/ph ...

大宅

如果聖誕節去, d士多啤梨熟未呢??
如果自己去又冇車, 邊個場方便d呢??

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

我都想知呀~~

原文章由 kimmiechiu 於 08-12-8 15:03 發表
如果聖誕節去, d士多啤梨熟未呢??
如果自己去又冇車, 邊個場方便d呢??

大宅

Thanks!

原文章由 edenho2000 於 08-12-1 15:06 發表
報料:::::現在開始到士多啤梨採摘季節.
1)流浮山新士多啤梨場在流浮山車站深灣路步行3分鐘到.這個場士多啤梨會好食D,因為新場土質好好多和這個場地方大過白沙個場.今年第一年種土壤會比其他種開好食D.
2)叧元朗白沙 ...

大宅

好媽媽勳章

聖誕節會比現在好食,因現在第一水過左,第二水會比第一水出的士多啤梨好食,尤其是新泥土的營養好,"新泥士的意思是這泥士之前是沒有種過植物":到聖誕節ok啦,如果泊車流浮山會好d,因這裡有免費停車場和好近士多啤梨場,遲些有釣魚場和燒烤場,有菜摘,同全部活動都是連在一起,很近,在之後可到流浮山食海鮮.我今年會覺得流浮山這個士多啤梨場會好一點,主要是流浮山士多啤梨用新泥土種出來 (P.S.:上年我覺得白沙好D,因白沙上年的士多啤梨是新泥土種出,上年有試過的都知道),如果我這星期再去我會再給相妳們看,等想去的人可以知道什麼時間這個流浮山場可以食到香甜的士多啤梨.(我覺得要食緊要食最好的)
關於流浮山士多啤梨場詳情大家可致電查詢:9519 0772

[ 本文章最後由 edenho2000 於 08-12-9 00:25 編輯 ]

大宅

好媽媽勳章

如果聖誕節去, d士多啤梨熟未呢?? OK
如果自己去又冇車, 邊個場方便d呢?? 流浮山士多啤梨場都OK,因在流浮山食海鮮那兒步行三分鐘到.(我都係無車,同我次次都要連同二個小朋友一同去:1歲 & 5歲)

[ 本文章最後由 edenho2000 於 08-12-9 00:31 編輯 ]

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

咁幾錢/磅? bk mama 有無discount???

原文章由 edenho2000 於 08-12-9 00:18 發表
聖誕節會比現在好食,因現在第一水過左,第二水會比第一水出的士多啤梨好食,尤其是新泥土的營養好,"新泥士的意思是這泥士之前是沒有種過植物":到聖誕節ok啦,如果泊車流浮山會好d,因這裡有免費停車場和好近士多啤梨場, ...

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

請問有什麼交通工具可以去到呢??

原文章由 edenho2000 於 08-12-9 00:20 發表
如果聖誕節去, d士多啤梨熟未呢?? OK
如果自己去又冇車, 邊個場方便d呢?? 流浮山士多啤梨場都OK,因在流浮山食海鮮那兒步行三分鐘到.(我都係無車,同我次次都要連同二個小朋友一同去:1歲 & 5歲) ...

男爵府

我上星期日去過, d士多啤梨唔係好大粒, 但係就好甜!
而且重可以去隔離食蠔, 好正!
如果要搭車, 就要係西鐵天水圍站轉K65

原文章由 cc0524 於 08-12-9 08:59 發表
請問有什麼交通工具可以去到呢??

大宅

唔該晒!!

原文章由 sukiwk 於 08-12-9 09:13 發表

伯爵府

[quote]原文章由 edenho2000 於 08-12-9 00:20 發表
Eden,

嘩, 你好勁Bor 1拖2到去到摘士多啤梨

仲乜次次都5叫埋我倆母子去架

由我地屋企出門口點樣先去到呢 ?

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章

水晶宮

唔好意思, 真係唔識路, 所以想問清楚 D , K65 是九巴??? 在那裡下車呢?? 是否下車就會見到?

原文章由 sukiwk 於 08-12-9 09:13 發表

大宅

請問若帶2歲半小朋友去要注意帶備咩去呢??

大宅

好媽媽勳章

原文章由 prutong 於 08-12-9 09:42 發表
請問若帶2歲半小朋友去要注意帶備咩去呢??

水(這天氣最好加暖水),外套,毛巾(可摘完後,弄濕捈洗手),自己可帶筲機來放士多啤梨(好過用膠袋).

大宅

好媽媽勳章

[quote]原文章由 cc0524 於 08-12-9 09:39 發表
唔好意思, 真係唔識路, 所以想問清楚 D ,
K65 是九巴?港鐵巴士K65號

元朗(東)巴士總站

青山公路1. 元朗又新街 (K65 <--> 輕鐵)
2. 元朗康樂路 (K65 <--> 輕鐵)
3. 元朗警署 (K65 <--> K66 / K68 / 輕鐵) 4. 水邊村 (K65 <--> 輕鐵) 5. 元朗公園 6. 朗邊中轉屋 (K65 <--> 輕鐵)
屏廈路7. 屏山屏興里
8. 坑尾村 (K65 <--> 輕鐵)
9. 上章圍 10. 天水圍西鐵站巴士總站 (K65 <--> K75 / 西鐵 / 輕鐵) 11. 天盛苑 12. 天水圍石埗路 (K65 <--> K75)
13. 沙洲里村 (K65 <--> K75)
14. 廈村
15. 石降圍
16. 羅屋村
17. 東頭村
18. 天水圍
19. 鳳降村
流浮山路20. 沙江圍
21. 新慶村

流浮山巴士總站

在那裡下車呢??流浮山巴士總站
是否下車就會見到? 步行3分鐘,
如果真係唔明,到流浮山下車打電話場主.T:9519 0772

[ 本文章最後由 edenho2000 於 08-12-9 10:43 編輯 ]

男爵府

流浮山
地鐵去南昌 or 美孚轉西鐵去天水圍再轉K65

原文章由 曲曲 於 08-12-9 09:31 發表
我住港島東 無車
請問邊個場方便又容易去?
請指教詳細去的方法?坐咩車?邊到落車?

首頁
12345...11

尾頁

跳至