論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

佢反工第一日我同佢講左一定要9:00AM出門口, 8:00PM一定要反來, 我隻野第一次出去7:45反到來, 第二次佢自己無放假跟左我出街, 昨日8:20PM反到來, 我問佢而家幾點鍾, 佢望一望個鍾, 唔好意思太太, 我話我叫你幾點反到來~~佢無出聲. (係工人未反來之前, 我老公話算啦唔好話佢啦, 遲少少有咩所謂, 我話咩無所謂呀, 就係你地呢D人咩都話算, 係咪要佢比人搞大左個肚反來先算~~)真食C男人真無用~~

[ 本文章最後由 milkbear23 於 08-12-1 17:55 編輯 ]
[img][/img][img align=left

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

15分鐘就炳佢..要好惡咁對佢...
原文章由 milkbear23 於 08-12-1 09:12 發表
佢反工第一日我同佢講左一定要9:00AM出門口, 8:00PM一定要反來, 我隻野第一次出去7:45反到來, 第二次佢自己無放假跟左我出街, 昨日8:20AM反到來, 我問佢而家幾點鍾, 佢望一望個鍾, 唔好意思太太, 我話我叫你幾點反到 ...

公爵府

好媽媽勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

第1次遲到我唔會丙住, 叫佢留意時間, 唔可以再有下次…..
神未曾應許天色常藍;但衪曾應許生活有力!

禁止訪問

水晶宮

原文章由 2heiBBmama 於 08-12-1 10:16 發表
第1次遲到我唔會丙住, 叫佢留意時間, 唔可以再有下次…..

yes, me too
first time is ok , but I would let her knwo, no mroe next time law

禁止訪問

水晶宮

話下咪算囉.唔洗炳佢咁大件事下話.
咁真係有d野做得仲錯,仲大件事,你咪要殺左佢?
遲20分鐘,唔洗講到"比人搞大左個肚"咁誇張既.
而且,講真,法例無授權僱主可以限制工人係休息日幾點鐘返,只係大家協議.
如果鬧得好盡,佢玩起野上來,盞大家都無好處.自己激氣時,又要賠$賠機票佢走添.

男爵府

大廚勳章

我依家個工人, 第一次出去就遲到15mins返黎. 我好聲好氣話, 下次唔好遲. 果次佢第一次黎香港, 第一次出街, 搵佢家姐, 返黎仲同佢家姐一齊, 好算數.

點知, 佢就每個月都同我玩一次遲到, 遲唔係遲好多, 十分鐘左右. 但我覺得佢唔聽話. 點解每個月總要遲下到? 所以好睇個工人既心態係點, 唔係遲多少既問題. 我同佢講, 如果再遲, 就以後唔好放星期日, 不如放星期一, 咁你D friend 唔會阻住你, 咁你唔使遲到. 呢隻野話: 好呀, 我唔介意!

個工人衰好幾飯野, 所以唔再留佢, 費事阻佢發達!

祝請人既媽咪好運, 唔好請著佢.. 我12月中會放佢走! 佢個樣同佢既行為好唔一致, 個樣好似好馴, 好可憐, 但係原來係羊皮既wolf!

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

舊工人咁多年都冇試過遲返, 之後轉咗偷錢借錢工人, 放過幾次假開始嚟料, 遲5-10分鈡返, 第1次遲, 係咁意同佢講remind佢應該9點前要返到, 結果跟住又再遲, 話咗佢, 第3次又再遲返, 我覺得佢試我底線囉! 我同佢講, 下次再遲返就冇得放星期日, 改放星期六, 結果? 冇再遲返嘞! 到而家哩位公主, 放過1次假係準時返, 之後又嚟料, 第2次已經遲返, 又係咁意提醒佢要9點前返, 第3次放假又再遲, 佢解釋話佢坐巴士返嚟喎, 到第4次放假, 又遲, 哩次打電話返嚟話喺地鐵迷咗路喎! 但神奇o既係收線之後唔駛5分鈡就入屋, 明明嗰頭話我聽仲喺地鐵揾唔到人問路, 哩頭已經上到樓? 即係講大話啦! 哩次我同佢講再遲返以後放星期六, 我都費事嘥氣! 結果? 冇再遲返喎!(touchwood) 以前舊工人時我好尊重工人, 因為佢識得互相尊重, 值得尊重, 但對於一啲唔識自重o既人, 我都學識唔會客氣.

[ 本文章最後由 DoReMi媽媽 於 08-12-1 12:47 編輯 ]

珍珠宮

我贊成樓主的做法~ 點解佢要遲20分鐘返? 又唔見佢早20分鐘返!!

講明架啦! 比人閙, 自己攞黎啦! 唔想比人閙, 準時D囉! 咁大個人!

伯爵府

嘩, 原來我對我亞姐好好..
佢第1次放假出去, 朝早我10點起身已經唔見左佢, 我要佢8點前返黎. 點知佢老姐9點半先返, 好彩前一晚我俾左個mobile佢, 就係驚佢唔識路返黎(我住西貢村屋). 點知真係唔識返...during 呢段period我同佢通電話, 佢不斷同我講對唔住. 我話你返黎先講. 係我角度裡面, 因為我住得比較偏同埋佢係第1次出去, 所以我淨係叉左佢幾句, 而好彩地佢又知死咁返到黎幫我拖地吸麈同埋我去左街d手尾.....

子爵府

我工人呢幾個月都遲15~20分鐘返來, 由鬼佢啦, 唔過份!

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

我以前個工人, 日日都係8:00前反到來未試過遲到一分鍾, 我係好惡既人來架, 我覺得你係打工既, 遲到老闆都會鬧你啦, 唔係有咩唔岩呀, 佢做得好, 我當然唔介意比佢去多10-15分鍾, 最衷就係咩都唔好, 來左一個月都冇講大話, 今日睇住個WEBCAM打反家. 響左好耐無人聽, 我見到佢由厠所方向走出來, 我問佢係度做咩, 佢話係櫥房抺緊野, 跟住我同佢講我見你係厠所方向走出來, 佢話係呀我去完櫥房再去厠所~~即係講大話啦~~PK
[img][/img][img align=left

水晶宮

遲少少既話,我老闆唔會鬧我架.
所以我唔知世途險惡.
查實你鬧人,自己激唔激氣呢?
抑或係表面好惡,但內裡係唔會動真氣?
因為激親自己,好唔抵噃.
我鬧人既時候,好多時都係扮野架乍,心裡面唔會動真怒,免得傷身嘛!

別墅

I'm the kind of employer don't like to scold people. But I find it may not be effective. The first holiday of my maid was late for 40 mins. I just smiled and asked any problem. I guessed maybe she didn't familiar w/ the traffic since it is the first time she came to HK. She was punctual on the 2nd holiday. However, she was late again on the third holiday for almost 2 hours. That time I seriously told her that was the last time. No more late was allowed. Unluckily she stayed outside overnight 1.5 month after arrival. She said she got drunk and could not come back. I was extremely angry that time and almost fired her that time. I gave her warning letter finally.

Now she does not come back late anymore.

男爵府

好媽媽勳章

我都唔會丙, 但會問佢多d問題, 例如去邊,去玩咩, 等佢下次準時d

原文章由 2heiBBmama 於 08-12-1 10:16 發表

大宅

原文章由 貓姐 於 08-12-1 11:28 發表
遲小小我都會話佢.
因為工人可能係試緊我底線, 第一次遲5分鐘冇人炳, 第2次遲1分鐘都冇事, 佢地就會認為遲返都冇問題, 所以佢遲幾多都好, 我都會話佢 ...

ME TOO

子爵府

畀面勳章

If it is the first time, no matter how late she's back, I will remind her that no next time again :;pppp:

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

唔使鬧既,同佢講聲囉.mouth: 遲15mins都丙,又誇d.
我工人習慣如遲番,會早一日同我講咩事要遲,亦試過突發打比我講因咩事會遲返,但佢都唔會遲過10:30,我通常唔理的,因係佢假期,在理上我亦無權理.
只要佢識尊重我講聲就ok啦,如佢要大肚,出去一日,幾時搞大都得啦.

男爵府

好媽媽勳章

其實八點返到屋企會唔會早左d, 即係5點幾要食飯, 七點就要搭車返黎, 如果真係要大肚日頭都得, 唔使遲十分鐘返先大肚.

首頁

尾頁

跳至