自由講場

跳至

首頁

尾頁

珊瑚宮

畀面勳章

pomanlife 發表於 16-11-23 19:46
點解gg姐又話熱鑊冷油既

咁我就唔知,我只係分享我十幾年來嘅用法 (both LC & Staub).

珊瑚宮

畀面勳章

skybiebie 發表於 16-11-23 19:33
凍鑊落油,小火,燒到出煙,都要2分鐘at least, 跟住先放肉,開大少少火,比d 耐性,煎熟一邊先返,我煎魚 ...

水晶宮

小可愛11 發表於 16-11-23 19:22
我白裡同黑裡都係凍鑊落油。

me too

水晶宮

pomanlife 發表於 16-11-23 19:46
點解gg姐又話熱鑊冷油既

我去LC shop class, 係教凍鑊落油。

gg姐有sponsor, 痴左下集有新

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

小可愛11 發表於 16-11-23 19:48
Staub 無白裡, LC有黑白裡。

唔怪得啦!我淨得staub

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

小可愛11 發表於 16-11-23 19:50
咁我就唔知,我只係分享我十幾年來嘅用法 (both LC & Staub).

明白,學到野

水晶宮

回覆樓主:

http://hk.apple.nextmedia.com/supplement/special/art/20140301/18641220

保養及使用時注意事項:

1.凍鍋落油,減少黐底機會;也切忌乾燒,否則容易令琺瑯塗層爆裂。
2.一開始用中火,慢火燒至熱了以後才轉細火,因為琺瑯塗層不能承受太高溫度,特別是白色琺瑯,一般建議高溫(大火)時間不宜多於1至2分鐘。
3.常做「油份mask」,即每次用完輕輕塗一層很薄很薄的生油,特別是鍋邊部份,因為沒有琺瑯,更需要油份。
4.如有黐底,可加室溫水浸鍋兩小時,再以慢火燒至暖水,以海綿清洗,盡量少用洗潔精。
5.琺瑯裂開一樣可以繼續使用,生了銹可用百潔布輕擦,清水洗淨。
6.一定要拭乾鍋內外水份,置放地方要乾爽以防生銹。
7.忌擺,意思是鑄鐵鍋要經常使用,因為越用越靚。

彩鑽殿

puppydingo 發表於 16-11-23 19:53
我去LC shop class, 係教凍鑊落油。

gg姐有sponsor, 痴左下集有新

枉我咁信佢

珊瑚宮

畀面勳章

puppydingo 發表於 16-11-23 19:59
http://hk.apple.nextmedia.com/supplement/special/art/20140301/18641220

保養及使用時注意事項:

從來無開鑊,養鑊,只係每次洗乾淨,用廚房紙巾抹乾,放好。

水晶宮

小可愛11 發表於 16-11-23 20:04
從來無開鑊,養鑊,只係每次洗乾淨,用廚房紙巾抹乾,放好。

我其實從來無理…姐姐搞掂…我只係煮

水晶宮

pomanlife 發表於 16-11-23 19:59
枉我咁信佢

我睇過1-2集…我其實覺得佢麻麻

公爵府

Wacoal 發表於 16-11-23 18:57
新買staub, 有開鍋, 洗完有搽油! 我燒熱左鍋再落油至出煙,轉中火落豬扒,痴到d豬扒甩唒,有冇高人教下我 ...

火太大

珍珠宮

男爵府

個鑊要燒到出煙先放材料

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

Tracy221 發表於 16-11-23 21:52
個鑊要燒到出煙先放材料

我有呏,燒到出白煙先放豬扒,都痴

子爵府

2018復活節勳章

早幾日去買,個sales教我凍鑊落油同用中至細火,唔使用大火

侯爵府

大廚勳章

豬扒有無沾上生粉?沾完拍打多餘的粉,就可下鑊中火煎,二分鐘就試鏟下它,鏟得起就煎另一面。
快樂烹飪好時光,天天都是快樂天。
互相幫助~

天氣仲係好熱啊

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

幸福羊寶寶 發表於 16-11-23 22:19
豬扒有無沾上生粉?沾完拍打多餘的粉,就可下鑊中火煎,二分鐘就試鏟下它,鏟得起就煎另一面。
...

有上粉,鏟左個面差不多燶,但痴底

侯爵府

大廚勳章

Wacoal 發表於 16-11-23 21:57
我有呏,燒到出白煙先放豬扒,都痴

唔洗出白煙咁激
互相幫助~

天氣仲係好熱啊

侯爵府

大廚勳章

Wacoal 發表於 16-11-23 22:21
有上粉,鏟左個面差不多燶,但痴底

試多一樣,預早幾粒鐘,塗油&開火暖暖地就關火。

脆邊蛋都煎到嫁,好食過易潔鑊煎果的~

互相幫助~

天氣仲係好熱啊

首頁

尾頁

跳至