夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

好媽媽勳章

一時感觸

我家出了一個不知所謂的男人, 各姊妹睇完e 個case 好好想下

人物: 高大(6呎1)靚仔斯文, 大學畢業, 月薪2.5萬, 31歲

好條件啊!!! 女人睇到係咪流口水???

但係你地有冇睇過一個揾2.5萬人工的人, 每個月要還3萬債, 每個月都以借貸渡日, 因為賭. e 個情況維持咗8年.

有一個大陸老婆(雖然我都睇佢唔順眼, 但係見佢跟咗個咁男人, 我都登佢可憐) 一個女. (3yrs), 佢一家的生活費, 咁多年都係阿媽照, 再加埋阿媽不停幫佢 "咩" 3萬蚊以外的債, 阿媽捱咗6年, 終於和他一樣支不抵債, 賣田賣樓, 幫自己還, 阿媽都好有良心. 幫佢還清咗d 高息債, 2.5萬人工, 每個月還1.5萬, 還5年. 一家3口, 又有宿舍, 阿媽就放手, 以後唔再理佢, 趕咗佢出門, 阿媽搬咗都唔話比佢知個地址, 我同家姐就一人一個月比租比兩老住.

原本我同家姐的budget 可以租大d 比兩老, 想佢地住得寛d, 點知兩老一口拒絕, 只選了一間300呎, 1房的簡位, 個廳真係想行張床都冇位(以前住900呎). 目的係, 唔想有位, 怕有朝一日又捉番隻老鼠入屋.

續....

水晶宮

好媽媽勳章

個賤男, 搬咗出去唔夠兩個月(宿舍仲未申請到, 租咗間$2000/150呎套房) 一家三口就屈咗係咁細的板間房. 但係最可悲的事, 唔夠兩個月, 個2.5萬人工又滾到每個月又要還2萬. 個女人落咗來香港唔夠3個月, 第一個月仲有家用, 第二個月已經冇, 第三個月開始問老婆攞.

連飯錢都唔比, 連個女兩餐都唔理, 走頭無路, 個大陸婆揾阿媽, 阿媽今次要狠心, 第一, call 咗社工幫大陸婆先, 再打電話比個賤男. 個賤男就發"冷咋" : 我唔會理佢地, 我自己都理唔掂, 佢忍到咪忍law, 忍唔到就叫佢帶埋個女返大陸~~~~~返咗去我都唔會理佢

大宅

坦白講佢真係"扌執"到,有對咁好嘅父母,但又真係難為咗兩老

水晶宮

好媽媽勳章

最最最最恐怖係, 個賤男原來出面識咗個新女仔, 大陸婆係部電腦度見到佢地交往咗2個月(即係大陸婆落咗來香港1個月就攪攪震) 情度係已經去到最親的階段.

各姊妹:

唔好諗住女人的力量可以大到改變到一個男人!!

個個啱啱被個賤男上咗個女人,唔好比現在的假象騙到, 同一個男人一齊之前, 真係要睇清楚至好放真感情,有冇老婆, 有冇仔女, 當然要知, 但 無論如何..... 唔好幫男人還債, 交咩費.

個個女人, 你只係係一個垃圾站攞咗件發臭千年的垃圾番屋企當寶咋!!!!!! 唔好咁儍啦, 件垃圾有老婆有仔女唔在講, 仲有一屁子債有排還, 除非你有錢冇"訂"洗! 如果唔係唔好用錢來買傷心, 那怕到時人又冇, 自己的姑婆本都比個男人騙走

做女人, 一定要爭氣. 愛情????? 係d 作家, 電視作出來的. 說到底, 一段好的愛情, 都係建立在一個穩定的生活環境.

水晶宮

2019新春慶豚圓 2019勳章

個個女人............係bk ?
天空之城, 快樂之地

水晶宮

好媽媽勳章

唔知, 只係想同各姊妹講, 身邊有未婚, 要教女, 都要教佢自私d, 為自己想多d. 唔好比愛情e 層糖衣蓋住雙眼啊

男爵府

樓主.
嚟個男人係你細佬??

女人真係幾時都只可靠自己

男爵府

2019勳章

男人係另外一種動物, 唔係我地女人可以理解, 做女人最好有自理能力, 唔怕一萬最怕萬一

水晶宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 畀面勳章

唉 ~ 一個男人唔生性(不論嗜賭或去滾)真係唔洗恨

點解呢個世界有咁多呢d不負責任嘅男人............

原文章由 jaja 於 08-12-2 09:48 發表
男人係另外一種動物, 唔係我地女人可以理解, 做女人最好有自理能力, 唔怕一萬最怕萬一

子爵府

通常都係唔係阿哥就細佬架喇~不過點都好~個男人真係唔要得囉~整到自己阿爸阿媽都咁慘~

伯爵府

But in this world, there are lots and lots of very very good men lah, don't just let his case change your perception to men.

Maybe most of the guys around me are very good (like my bro in law, relatives, father, brother, my husband), I always think a smooth marriage is normal and easy.

大宅

Pulmma

我同你個case都好似, 真係一x眼淚, 你亞媽都話忍到心走唔比佢知住係邊, 我亞媽就無咁醒啦.

真係不知所謂, 講都無人信, 賭到不像人形, 九千條數, 記財大耳loan既名記都記唔到咁多間, 還咩, 你吹咩, 一陣間條數仲大過之前. 唔幫佢還, 嘈到你間公司全世界都知, 報警, 話欠債還錢好啱. 賭咗九千年都知倒錢落海, 但佢係倒埋屋企人錢落海. 失望, 痛心, 眼淚, 家破.......都無變.....

男人, 好多女人以為拾到寶, 唔好咁容易上身呀, 要走, 唔係咁易呀.

原文章由 Pulmma 於 08-12-1 12:19 發表
一時感觸

我家出了一個不知所謂的男人, 各姊妹睇完e 個case 好好想下

人物: 高大(6呎1)靚仔斯文, 大學畢業, 月薪2.5萬, 31歲

好條件啊!!! 女人睇到係咪流口水???

但係你地有冇睇過一個揾2.5萬人工的人, 每個月要 ...

[ 本文章最後由 lky3107 於 08-12-2 12:27 編輯 ]

王國長老

2019勳章 王國長老

我都有個疑問, 呢個男人係樓主大哥定細佬.

不過幾時都覺得, 做女人冇男人真係唔駛死.

最緊要自己有收入.

大宅

畀面勳章 親子達人勳章

其實係唔係病態賭徒?? 係唔係要睇醫生/社工等????

水晶宮

好媽媽勳章

係我大哥!!!!應該係!!! 希望唔係!!!!

3年前開始, 人地問我有多少個兄弟姊妹, 我只會答只得3姊妹. (其實我仲有個細佬, 結咗婚後, 好似失咗蹤咁做咗老婆奴, 有冇見過朝早比咗1000 老豆飲茶, 晚黑問老豆攞番, 話比老婆知道死硬, 你地話, e 個細佬應唔應得過??)

so, 和我咩關係都冇意思, 我只係想講個case 比大家知

女人, 把自己的一生付託給一個男人前, 一定要想清想楚. e 句說話, 我係五年前同個大陸女人講過, 個時, 賤人已經係咁, 賭到oneone dundun, 佢當時答我: 禾相信禾e定會解變佢!

結果.....

前幾年叫我幫佢揾不育的醫生(醫生話賤人滾得多, d 精唔得所以一直生唔到) 我又同個大陸婆講: 生養小朋友要理好多野要有好的準備. 個大陸婆答: 禾箱信, 個bb 依定會解變到佢.

結果............ 就係咁

冇錢, 仲昆緊另一個女人

所以呢, 女人一定要帶眼識人

好似我阿妹咁,冇拖拍, 佢成日都講: 如果拍咗, 結咗婚, 仲慘過做女個陣, 咁男人要來做什麼?

男人可以窮但唔可以唔負責任. 只要有共同腳步

cwong:

我冇話所有男人都唔好, 我老公都好好仔架!!

[ 本文章最後由 Pulmma 於 08-12-2 16:08 編輯 ]

子爵府

Poo得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 Xmas吸收勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

禾相信禾e定會解變佢!
禾箱信, 個bb 依定會解變到佢!

唔好意思~真係好笑~

由細到大..阿爸都教我...唔好諗住自己可以改變到一個男人..

我信喎~!!

翡翠宮

你覆述大陸嫂個兩句說話太抵死啦 不由得不笑呀 不過講真, 我成日都話香港地真係生女好過生仔架mouth: 生女多半邊仔, 生仔分分鐘連個仔都無埋 不過你屋企個兩兄弟又真係........ 會5會同你父母以前過於寵信有關呢
原文章由 Pulmma 於 08-12-2 16:06 發表

3年前開始, 人地問我有多少個兄弟姊妹, 我只會答只得3姊妹. (其實我仲有個細佬, 結咗婚後, 好似失咗蹤咁做咗老婆奴, 有冇見過朝早比咗1000 老豆飲茶, 晚黑問老豆攞番, 話比老婆 ...

瑪瑙宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章

原文章由 Pulmma 於 08-12-2 16:06 發表

3年前開始, 人地問我有多少個兄弟姊妹, 我只會答只得3姊妹. (其實我仲有個細佬, 結咗婚後, 好似失咗蹤咁做咗老婆奴, 有冇見過朝早比咗1000 老豆飲茶, 晚黑問老豆攞番, 話比老婆 ...

妳講果兩句,我同我個女笑到碌地.

伯爵府

幸福…唔係必然,自己一日未蓋棺,一日都唔好下定論!!!

原文章由 c-wong 於 08-12-2 12:00 發表
But in this world, there are lots and lots of very very good men lah, don't just let his case change your perception to men.

Maybe most of the guys around me are very good (like my bro in law, relati ...

大宅

自己要改變自己都難,,仲話改變其他人??用另一個生命嚟賭一舖就已經夠晒自私,,係個女人自己唔清醒啫,,佢唔係唔自私,,係唔自愛就真!!

有冇經濟能力都好,,從來都唔認為女人冇咗男人唔得!!

首頁

尾頁

跳至
熱門主題
del ... 2 3 4 5