自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

是否要先申請無相身分證先可以攞回鄉證?只有出世紙得唔得?
見中旅社網站寫要無相身分證

男爵府

出世紙 回港證就得

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

strawb 發表於 16-11-24 11:55
...

只得出世紙, 阿姐連籌都唔俾你. 一定要跟住中旅社資料執.

CTSHK:
提交具中文姓名的香港(或香港永久性)居民身份證。年齡未滿11周歲提交無相片身份證的,同時提交有效的香港特區護照;未持有身份證的提交多次使用有效期半年以上的回港證或簽證身份書。

大宅

nicolebean 發表於 16-11-24 11:57
出世紙 回港證就得

其實咩證件都未申請過,諗住係中旅影相做回鄉證,之後先做特區+身分證

大宅

bosch 發表於 16-11-24 12:27
只得出世紙, 阿姐連籌都唔俾你. 一定要跟住中旅社資料執.

CTSHK:

即係一定要做左特區+身分證先可以做回鄉證呀

wcpcelia    發表於 16-11-24 16:44

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

strawb 發表於 16-11-24 12:59
其實咩證件都未申請過,諗住係中旅影相做回鄉證,之後先做特區+身分證
...
你應該先做特區+身分證, 再做回鄉證

男爵府

...

一定要帶有相片的護照,例如回港証及特區護照。否則要你再去一次,本人領教過了⋯⋯

大宅

MsBusy 發表於 16-11-24 13:01
你應該先做特區+身分證, 再做回鄉證

即係要去中旅影相(確保張相實pass),再做特區,最後先返去做回鄉證

大宅

busyguide 發表於 16-11-24 13:11
一定要帶有相片的護照,例如回港証及特區護照。否則要你再去一次,本人領教過了⋯⋯
...

即係要去中旅影相(確保張相實pass),再做特區,最後先返去做回鄉證...唉

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

strawb 發表於 16-11-24 13:19
即係要去中旅影相(確保張相實pass),再做特區,最後先返去做回鄉證
先做特區, 拎到証件, 再去中旅影相做回鄉證,我記得特區同回鄉影相要求唔同

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆樓主:

你冇回港証件。。又點申請回鄉卡呢。。。所以要先申請回港証或特區護照,申請特區護照時,佢會搭單整埋冇相身分證的。
回港証即整即取,特區就需時耐d,可預約去整或郵寄去整,取証時才帶小朋友去。
如預約去整,就要帶多一個非父母o既人作為副署人。。之後取証就唔使再帶小朋友都得。

男爵府

strawb 發表於 16-11-24 12:59
...

你未有香港身分又點做其他證件呢
所以一定要有回港證或者特區護照+身分證
否則做唔到回鄉證

你唔港專登去中旅社影相架
周圍都好多影相鋪
你講聲係影做回鄉證既相,佢地識影架啦
有張紙+相,唔好唔見張紙就得

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

即係要去中旅影相(確保張相實pass),再做特區,最後先返去做回鄉證...唉
...

去快圖x影,佢可以影完用同一張相做2個唔同格式,一個for特區,一個for回鄉卡,當然錢亦分2個收啦,但起碼唔需要小朋友分2次影相。

琥珀宮

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

...
首先,
1. 你要申請左回港證或特區護照加身份證 (呢兩樣證件係一齊申請的),

2. 有左回港證或護照+ID, 先可以申請回鄉卡...

***回鄉卡張相, 建議係申請當日係中旅影, 否則, 如在外影, 佢隨時話你唔合規格要係中旅再影過。

如晴報或任何記者刊登此留言, 必追究。因為我唔認為係度講就預左比人抄!!!

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

...

我就係快圖美影,影一次可以曬特區護照&回鄉證嘅格式,另外會俾張code紙妳,申請回鄉證時交俾中旅社職員。不過就貴少少,詳情妳可以去快圖美問下。

大宅

回鄉證同特區相片都係用白色底,我仲諗住去中旅影完有4張相,可以確保做到回鄉證,之後就順便做埋特區添

大宅

多謝咁多位jm幫忙

依家先去快圖美影(確保一相可以兩用),搞完特區先搞回鄉證。

之前仲諗住兩證可以同時申請,如意算盤打唔響了

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

strawb 發表於 16-11-24 14:05
多謝咁多位jm幫忙

依家先去快圖美影(確保一相可以兩用),搞完特區先搞回鄉證。

你去影回鄉證相,叫相舖d 人出兩款相,佢地應該都做到,應該平過快圖美。最繄要回鄉證相有回條。

趕住拎回鄉咭或可見未來5年唔會用護照的話咪申請回港證,平d又即日到手,可同日申請兩種證件。否則用護照抵d。

大宅

bosch 發表於 16-11-24 16:02
你去影回鄉證相,叫相舖d 人出兩款相,佢地應該都做到,應該平過快圖美。最繄要回鄉證相有回條。

趕住拎 ...

想經澳門去珠海,咁即只申請回港證就ok嗎?

首頁

尾頁

跳至