烹飪搵食

跳至
[用具] 慢煮神器

首頁

尾頁

公爵府

請問有人用過嗎?可以分享一下心得嗎?

看見 black friday sale,A 字品牌而家一千樓下有交易,好似好吸引,想睇下有冇用家的第一手資料。謝謝

禁止訪問

公爵府

clubman1800 發表於 16-11-24 12:43
放棄,完全不行.
可以講多少少嗎?哪方面不行?溫度不能保持?溫度不準?還是其他?

侯爵府

大廚勳章

mugtaitai 發表於 16-11-24 11:55
請問有人用過嗎?可以分享一下心得嗎?

看見 black friday sale,A 字品牌而家一千樓下有交易,好似好吸引 ...

唔錯啊⋯⋯買啦

我用緊,整過鮑魚,牛扒,雞,鹵水牛展。

快樂烹飪好時光,天天都是快樂天。
互相幫助~

天氣仲係好熱啊

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

見人見智,原本見減價都想試,但老公朋友千叮萬囑叫唔好買,佢話唔好用,肉質整出嚟唔係人人鍾意,佢本人就唔喜歡,加上我好難有咁多時間等慢煮,所以就算數唔買。鍾意嘅朋友又大讚話正,另有較中立朋友話牛扒ok, 雞豬海鮮麻麻。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

公爵府

rose-mag 發表於 16-11-24 14:24
見人見智,原本見減價都想試,但老公朋友千叮萬囑叫唔好買,佢話唔好用,肉質整出嚟唔係人人鍾意,佢本人就 ...
謝謝你的 comment

慢煮的肉質我係接受嘅,長時間對我來講也唔係問題,我老公一路都話想買一部 sous vide 機,但正規嗰 d 好大部,好佔地方,我一路都猶豫,見到呢枝棒,體積上好吸引,但功能上就唔知了,就咁插落煲度,又唔冚蓋,溫度保持得到嗎?所以想聽聽用家的意見

so far 上面兩個意見,一正一負,平手,睇下仲有冇多 d comments

水晶宮

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

公爵府

Tebing 發表於 16-11-24 22:15
**** 該帖被屏蔽 ****
Sorry I've already ordered. Care to share any comments on this? Why are you selling it? Do you not like it?

子爵府

環保接龍勳章 大廚勳章

又唔係d咩高技術野。你唸吓,同去旅行嗰d煲水發熱管,掉入個杯入面就煲到水嗰d,一樣野來既姐。只不過慢煮器多左個sensor同circulator,保持d水流動就唔會一忽熱一忽凍。

如果你想整牛扒,要缺係之後點樣整個crust。平時煎牛扒,一般都係抹乾先落鍋,同埋會煎耐d煎到佢熟為止,咁會比較容易有焦香。但係sous vide完之後就係一舊濕立立既肉,要先整返乾,然後要用最短既時間去煎香,呢吓先係最考功夫。做唔好呢part,就只會係一舊烚熟牛肉,會有幾好食?

同埋我覺得唔太環保。我想搵d合心水既silicone bag之後先再玩。
你今日backup左未?

大宅

我屋企个电子瓦煲,Keep Warm D水就55度,"舒V"牛扒都一樣Work,洗鬼買多樣野!

子爵府

環保接龍勳章 大廚勳章

bronicaps150 發表於 16-11-25 12:56
我屋企个电子瓦煲,Keep Warm D水就55度,"舒V"牛扒都一樣Work,洗鬼買多樣野!
唔係樣樣野都用55度煮呢。

大宅

"舒V"棒;並非煮食既神器,你试下"舒V"一條黄花魚自己试下,我简单煎香佢比拼下,睇邊樣好食?

公爵府

眼訓 發表於 16-11-25 12:51
又唔係d咩高技術野。你唸吓,同去旅行嗰d煲水發熱管,掉入個杯入面就煲到水嗰d,一樣野來既姐。只不過慢煮 ...
我其實比較期待整魚。而家煎完嘅三文魚/鱈魚都係“鞋恰恰”嘅,一 d 都唔滑,去朋友屋企食飯,佢用 sous vide 整出來嘅三文魚真係滑滑,試過難忘

我諗住暫時用住 zip lock bag,都要出去搵 d 可以耐高溫嘅,希望可以循環再用多幾次,唔使一次一個咁罪過

大宅

其實"低温水煮烹调"并非新鲜事物,中式方法浸白切雞,又例如,水佬方法;蝦眼水浸鱼..,温泉蛋,,等等,N年前以经有,不過香港人,玩乜都糸架生行先,愈賣愈平咪多件阻地方玩具!

公爵府

bronicaps150 發表於 16-11-25 12:56

我冇電子瓦煲...

其實我有試過用蒸爐做,溫泉蛋 set 65度 30 分鐘,但可能我嘅蒸爐溫度唔準,次次都失敗

子爵府

環保接龍勳章 大廚勳章

mugtaitai 發表於 16-11-25 13:08
我其實比較期待整魚。而家煎完嘅三文魚/鱈魚都係“鞋恰恰”嘅,一 d 都唔滑,去朋友屋企食飯,佢用 sous v ...

我用鍋煎都好OK喎!c6更大讚。皮向下唔好太大火煎5分鐘,然後返轉,熄火,用餘熱煎佢,幾多分鐘就視乎幾厚,我就通常兩三分鐘離鍋。皮脆肉嫩。唔難。
當然sous vide會保證唔會失手。可以將salmon起皮,皮另外煎香一齊serve。

至於膠袋呢。。。真係唔敢循環用,都唔知會唔會老化。凍野就OK。。。

公爵府

bronicaps150 發表於 16-11-25 13:12
其實"低温水煮烹调"并非新鲜事物,中式方法浸白切雞,又例如,水佬方法;蝦眼水浸鱼..,温泉蛋,,等等,N ...
你講得啱,其實呢個煮食方法唔係新鮮嘢,我都用過唔同方法整溫泉蛋同浸白切雞,我嘅問題係溫度總係唔係好控制得宜,撞彩控制得好嗰次出來嘅效果就好,下一次又唔擔保可以再做翻出來,係呢樣嘢令我覺得好氣餒

工欲善其事,必先利其器,工具只係幫助我將一件事做得好 d 容易 d,高手當然唔需要,我嘛

公爵府

眼訓 發表於 16-11-25 13:23
我用鍋煎都好OK喎!c6更大讚。皮向下唔好太大火煎5分鐘,然後返轉,熄火,用餘熱煎佢,幾多分鐘就視乎幾 ...
我都係皮向下慢火煎。熄火用餘熱煎係好主意喎,我試下先。謝謝

子爵府

環保接龍勳章 大廚勳章

mugtaitai 發表於 16-11-25 13:25
你講得啱,其實呢個煮食方法唔係新鮮嘢,我都用過唔同方法整溫泉蛋同浸白切雞,我嘅問題係溫度總係唔係好控 ...
認同你!我係鍾意63.5C既烚蛋。對我呢d control freak來講係恩物。

大宅

電子瓦煲咪就糸Slow Cook 既始祖:HK$2~4舊水就買到,鬼佬早上放下材料,8个钟放工返黎就自動Keep Warm食得,我有个Hamiltion Beach 6L 用極都吾坏;
https://www.hamiltonbeach.com/re ... ml?search=slow+cook

不過香港人乜都要快,又興左一輪Microwave,家家都有部,家下咪一樣入曬美食冷宫

首頁

尾頁

跳至