自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

2024年龍年勳章

我同事個女,學校無學券,一個月八仟返全日(已包所有雜費),星期六日學兩三樣興趣班.......一個月已經過萬。
另一個朋友個仔,學校有學券,一個月都要俾二仟幾三仟蚊返全日(未包雜費),加埋學下興趣班同學校雜費,又要六仟至七仟一個月。

有時覺得大學仲抵讀......

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

豐儉由人,唔一定要去咁貴既學校架

luvkaka    發表於 16-11-24 15:12

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

judycyk 發表於 16-11-24 14:36
我同事個女,一個月八仟返全日,星期六日學兩三樣興趣班.......一個月已經過萬。有時覺得大學仲抵讀...... ...
呢D係私立幼稚園, 即係去讀私大都一樣貴

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

vivibabyvivi 發表於 16-11-24 14:38
豐儉由人,唔一定要去咁貴既學校架
下年仲有得免費添

用戶要求終止服務

畀面勳章

但大學一星期只係返15-18個鐘

同埋你接唔接受到師生比例係1:150

珍珠宮

減齡達人勳章

要比較的話,應該用返政府資助的幼稚園同政府資助的大學課程。唔會貴過囉。

bosch    發表於 16-11-25 10:05
wcpcelia    發表於 16-11-24 15:17
tkkmama    發表於 16-11-24 14:45

子爵府

回覆:覺唔覺得讀幼稚園仲貴過讀大學

有錢人玩意,識__ __咩!

珍珠宮

我同事個女,學校無學券,一個月八仟返全日,星期六日學兩三樣興趣班.......一個月已經過萬。

有時覺得大 ...
個人選擇者.香港地最自由係尼樣架啦, 豐儉由人..

珍珠宮

我同事個女,學校無學券,一個月八仟返全日,星期六日學兩三樣興趣班.......一個月已經過萬。

有時覺得大 ...

我有時唸,唔生交既稅會多d,生左,慳翻既稅就當比小朋友好d既環境,都ok oY

公爵府

2024年龍年勳章

回覆 pomanlife 的帖子

大學都有分私大定政府的嗎??

珍珠宮

減齡達人勳章

幼稚園學卷係人人有份,香港人福利,你朋友放棄福利,自己選擇私立幼稚園,就不應呻貴。

zjz    發表於 16-11-24 15:09

珍珠宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

大學有政府補貼。興趣班冇學卷幼稚園冇政府補貼。冇得攞嚟比。

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

都係架..... 我女個時都7千幾一個月
計埋學野, 真係過萬
以家小學就好D

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

有時覺得大 ...
BTW, 你亞仔隻牙結果搵左邊個醫生整?

彩鑽殿

judycyk 發表於 16-11-24 14:46
回覆 pomanlife 的帖子

大學都有分私大定政府的嗎??

以前樹x(某d科),依家唔知仲係唔係?

公爵府

2024年龍年勳章

回覆 野原美冴 的帖子

佢無話貴,係我覺得貴.....
不過另一個朋友個仔以前學校有收學券,但扣除都要交二仟幾一個月.....其實都唔係平

珊瑚宮

+3金熱血 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

回覆:覺唔覺得讀幼稚園仲貴過讀大學

我虎女去年讀全日班K3,扣咗學券都要交3380x10期, 當年我讀大學都係 40000 左右/年,真係差無幾

ps: 都已經唔係講緊私幼果 d 學校了

全力支持捐血行動~
Blood for Life 熱血使命 @ fb

男爵府

算唔算一分錢一分貨?你同事個女有冇學到一口流利標準英語同國語?有時聽人講讀學卷再出去學英語同國語加埋既錢同讀私校差不多,如果兩者比較,私校只系貴多1-2千咁我都打算讀私校,搭車時間同車錢都系翻度,不過你同事女翻全日系貴d
.
.
不随便評價他人,是一种修養。而不活在別人的評價裡,是一种修行。

.
.

公爵府

2024年龍年勳章

回覆 crystalpui 的帖子

揾咗TOMMY CHAN呀....
佢收我15000,要落一粒粒果D釘仔加鋼線......下星期第三個月了
上次見佢話要睇多一至兩個月.....

等阿仔大少少約開始發育要做肌能矯齒.....可以拉長少少個下巴,會靚仔D

公爵府

2024年龍年勳章

回覆 Yubi.T 的帖子

無錯,其實我都係呢個意思,可能我表達得唔好,好似令人誤會咗我朋友話貴.....
其實就算扣除學券......都分分鐘貴過大學.....

首頁

尾頁

跳至