自由講場

跳至

首頁
45678...19

尾頁

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

siubbsw 發表於 16-11-24 18:04
你是否覺得這聚會辦得太密,每次太長時間和活動太無聊?我都覺,如果換着是我,要我餘下的人生每星期都這 ...
俾著我, 先唔講將來, 而家都頂唔順個個WEEK 都玩同一樣野/見同一班人, 佢梗係唔悶, 我悶爆呢, 以後既日子都係咁, 我諗係我飛佢先!!!

珍珠宮

回覆樓主:

結左婚, 有左先算啦, 同都20幾歲, 一d都唔細, 唔好比籍口自己啦

wcpcelia    發表於 16-11-25 08:53

別墅

siubbsw 發表於 16-11-24 18:04
你是否覺得這聚會辦得太密,每次太長時間和活動太無聊?我都覺,如果換着是我,要我餘下的人生每星期都這 ...

係,如果早既我都還接受,但個個星期咁夜,完全會影響我地生活,間唔中咁夜,間唔中天光唔訓我都冇所謂

別墅

木土土 發表於 16-11-24 18:06
當佢話「打牌冇得打到一半走」,你就應該要求咁只食飯唔打牌就走,若佢都唔肯,真係算把啦,你咁後生搵過另 ...

有時我會安慰自己,佢因為家庭觀念重,重視家庭聚會,所以唔想缺席

子爵府

牛年勳章

回覆樓主:

直接詢問佢意見,問下佢會點安排

大宅

群姐baby 發表於 16-11-24 17:50
我唔知應該點開口講,我驚佢覺得我自私,覺得我家庭聚會都唔出席,但我唔係唔想去,係唔想咁夜
...

你驚佢覺得你自私?但而家係佢自私wor 俾我會寧願男人就我多過我就佢的男人

別墅

natalie520 發表於 16-11-24 18:06
其實20頭唔細,我22歲生大仔,好多話我好細個,但我心諗就算年紀細唔代表我唔係一個好媽媽,上面有人回覆講 ...

我都係咁念,影響我一個我都算,如果日後影響到小朋友個個星期咁夜,中要番學,我都唔會接受

子爵府

我的育兒心得勳章 陪月勳章 BK猜猜猜慶中秋

回覆樓主:

本身你如果唔 enjoy 大家族其實係好難融入
認同上面話要試下佢:食飯唔打牌陪你得唔得
一次半次都唔得就

子爵府

群姐baby 發表於 16-11-24 17:50
我唔知應該點開口講,我驚佢覺得我自私,覺得我家庭聚會都唔出席,但我唔係唔想去,係唔想咁夜
...

就係襯未結婚講清楚 開門見山 講掂數

唔知點講第日後果自負 無人幫到你的

子爵府

回覆:家庭日,好男人?但我好矛盾.....

你好似好驚無得瞓/瞓唔夠/捱眼瞓,就算唔應酬,有B後都未必可以定時瞓覺,你會否太過杞人憂天,世事嘅嘢邊預料得咁多,計劃而做唔到又會唔開心,人越大要解決嘅問題越多,所以無需要諗太多,瞓覺時間習慣來嘅啫,多個人共同生活,就唔同單身時,要懂得遷就、體諒……,年齡有差距,佢想有B,但你仲細未必適合太快有,因你都想/要人照顧,再多個B就更加……,再拍下拖先,同時傾下,如結婚後生活方式不大改變,你就要諗下自己是否鍾意&適合依種生活喇!

別墅

oni2 發表於 16-11-24 18:12
本身你如果唔 enjoy 大家族其實係好難融入
認同上面話要試下佢:食飯唔打牌陪你得唔得
一次半次都唔得就:gd ...

一次半次,又哎又西咁應該都會陪我,但唔通次次都咁咩。有一次佢病左,我話我照顧你,陪你係屋企休息,唔好打牌啦,平時個個星期都打架啦,依家病左,我為佢好,叫佢休息。但事實就係佢好難為,唔去就好似犯罪咁,病住都中話要出藉,其實佢有冇念過我好膽心架

公爵府

no need to go to his family every sunday, esp BEFORE marriage la....

別墅

汽水餅 發表於 16-11-24 18:16
你好似好驚無得瞓/瞓唔夠/捱眼瞓,就算唔應酬,有B後都未必可以定時瞓覺,你會否太過杞人憂天,世事嘅嘢邊 ...

我係怕到時又要照顧bb,又要番工,有時間休息都要用哂去打牌,我知道有bb未必可以定時定候休息,但起馬唔好浪費,可以爭取多啲時間,亦有個好啲既環境比小朋友休息,冇理由要個小朋友個個星期係咁嘈既環境下搞到咁夜

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

群姐baby 發表於 16-11-24 17:00
男朋友大我10年,我20頭,當初係欣賞佢痴家,家庭觀念重,所以對佢有興趣,之後開始拍拖,一齊左大半年。佢 ...

你諗過龍了

翡翠宮

回覆樓主:

一方面2 0頭一D都吾細,拜託吾好講到自己軟腳蟹咁少少獨立能力都無

另一方面20頭又確實係細,我20頭仲讀緊書,正準備面向世界,結什麼婚?!

翡翠宮

回覆樓主:

如果傾過,但佢1步都唔肯讓,即無傾的餘地,咁我唔會結婚~

男爵府

回覆樓主:

20頭仲係成日覺得自己好細個咁睇嚟你真係唔係幾適合生b住
如果真係諗到咁長遠,點解唔好好地攤出嚟同個男人傾下呢?2個人嘅事,靠你自己一個諗係無結果的
利申 我都係20頭

男爵府

呢d咪代溝+唔夾囉

別墅

mini1204 發表於 16-11-24 18:27
一方面2 0頭一D都吾細,拜託吾好講到自己軟腳蟹咁少少獨立能力都無

另一方面20頭又確實係細,我20頭仲讀緊 ...

因為男方好想結婚,我其實冇念住咁快結,但係有念過日後會同佢結,所以先咁認真念定日後會有咩問題有機會發生,希望大家可以早啲解決,大家有共識

別墅

小manman 發表於 16-11-24 18:30
如果傾過,但佢1步都唔肯讓,即無傾的餘地,咁我唔會結婚~

如果同佢傾,咁應該要求佢點做?要佢點讓步法?

首頁
45678...19

尾頁

跳至