自由講場

跳至

首頁
56789...19

尾頁

男爵府

好男人,唔好放佢走。家庭觀念好重要。佢屋企又好似好人事。溶入佢地嘛。

別墅

yamilau 發表於 16-11-24 18:34
20頭仲係成日覺得自己好細個咁睇嚟你真係唔係幾適合生b住
如果真係諗到咁長遠,點解唔好好 ...

我都想同佢傾下,但唔知點同佢傾法,我怕我唔識表達,因為家庭聚會對佢黎講好重要 ,我驚我叫佢早走,叫佢唔好去咁多,佢會反感,覺得我唔係一個好老婆

翡翠宮

群姐baby 發表於 16-11-24 18:36
如果同佢傾,咁應該要求佢點做?要佢點讓步法?

呢樣應該要問你自己,唔係問我喎!!

禁止訪問

回覆樓主:

子爵府

引用:Quote:oni2 發表於 16-11-24 18:12 本身你

原帖由 群姐baby 於 16-11-24 發表
一次半次,又哎又西咁應該都會陪我,但唔通次次都咁咩。有一次佢病左,我話我照顧你,陪你係屋企休息,唔 ...
分手啦. 我同你講, 你所有擔心既事一定會發生. 你都眼見有現成小朋友被逼陪打牌, 即係你既小朋友一定會係一樣命運! 唔好諗咩到時生活方式會改, 佢d 咁既發神經親戚, 到時只會俾說話你老公聽, 因為佢地自己小朋友都唔肉\"尺\", 點會體諒你同你個b?! 到時你老公就算想係屋企,想陪你, 想揍仔都身不由己呀!

拎出來講怕佢覺得你自私? 明明而家自私既係佢呀! 年紀大想結婚生仔, 但又想繼續原生家庭既生活, 咁即係要你一個人就晒佢咋. 如果你係一件年紀細但冇人要既豬扒, 你想快d 上岸,就算\"偉\"曲求存都冇所謂你就認命嫁佢啦. 否則你唔好因為佢而困死你自己, 你大把條件搵個更適合你既男人.

珍珠宮

群姐baby 發表於 16-11-24 17:00
男朋友大我10年,我20頭,當初係欣賞佢痴家,家庭觀念重,所以對佢有興趣,之後開始拍拖,一齊左大半年。佢 ...

如果你哋結咗婚,有BB,咁,對於佢個家族來說,已經有所不同啦,我估計都唔會再比你大住個肚去觀戰,亦會叫你老公在家陪你。

不過,
講咁多,其實你哋一齊咗唔耐,你咁快諗結婚生仔⋯⋯
其實,如果只是因為男方三十幾所以想快快成家納室的話,你細佢十年唔係重點,最重要嘅係你份心智。
如果你心智係比較仲好細個,比較幼稚,就算你同佢結婚生仔,唔好話你,你呢個老公都會好攰,因為本身家庭冇得唔理,又自己有咗頭家要照顧,又有個BB要照顧,仲要照顧埋你,你話呢?

其實,如果要我講,以你的性格來說,比較適合揾一個大你一年多少少的男仔,同你一齊成長,大家步伐差不多,疲累不會一面倒。

男爵府

群姐baby 發表於 16-11-24 17:00
男朋友大我10年,我20頭,當初係欣賞佢痴家,家庭觀念重,所以對佢有興趣,之後開始拍拖,一齊左大半年。佢 ...

你想得太多了,思想都幾幼稚,想清楚先好結婚生仔,如果唔係累自己又累個bb

做人,5好難为自己

別墅

Hotpot-baby 發表於 16-11-24 18:38
好男人,唔好放佢走。家庭觀念好重要。佢屋企又好似好人事。溶入佢地嘛。
...

其實我有溶入佢地,聚會我都會有講有笑,但主要問題係次次都搞到咁夜,第2日又要番工,而且佢又話打牌冇得打到一半就走,我都唔知可以點

子爵府

引用:Quote:汽水餅 發表於 16-11-24 18:16 你好

我係怕到時又要照顧bb,又要番工,有時間休息都要用哂去打牌,我知道有bb未必可以定時定候休息,但起馬唔好 ...
所以我未建議你諗清楚,自己是否適合這種生活模式,同時同佢傾下結婚同有B後,都要有自己嘅家庭日,不能時常出席男家嘅家庭日,睇下佢點講,再諗下這個是否你的結婚對象

伯爵府

2018復活節勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 DHA勳章 hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Sorry其實我覺得佢呢種家庭日的形式有啲恐怖。
我絕對讚成有家庭日,但我覺得正常係可以每星期聚一次,然後可以係食飯/打邊爐/大食會/燒烤之類

但每次都打牌打到11點,我有少少覺得呢家人太鍾意打牌

如果你叫我個個星期都聽人打牌打咁耐我覺得好煩。

個人意見,你依家只係拍拖我覺得你要諗下你接唔接受到佢家庭呢個模式先,諗到生仔太遠了

公爵府

樓主,我看完你所有留言。恕我直言,我覺得妳男友係爛賭囉,只是用家庭聚會來做藉口。
你可以更新記錄, 讓好友們知道你在做什麼...

珍珠宮

回覆樓主:

第一,真係諗得太多了

第二, 2x歲頭 都唔係真係好細個,唔好成日比借口自己細個, 你永遠都比你男友細10年,如果你唔成長,你會生活得好唔開心

男爵府

群姐baby 發表於 16-11-24 18:39
我都想同佢傾下,但唔知點同佢傾法,我怕我唔識表達,因為家庭聚會對佢黎講好重要 ,我驚我叫佢早走,叫佢 ...

2個人如果真係希望有將來,拎一件事出嚟傾有幾難,咪直接同佢講你嘅想法囉,唔解決點結婚?唔通你想呢一世就咁嘅模式生活?如果你拎件事出嚟講佢覺得你自私嘅,呢個男人唔要都擺啦,連做到體諒都唔識
結左婚之後,你地2個已經係一個自己嘅家庭,大家庭係重要,但唔應該將所有星期日都比哂大家庭,間唔中一個月去一次無問題,佢堅持結婚後都要個個星期咁去嘅話,比我唔會再嘥自己時間

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

群姐baby 發表於 16-11-24 18:39
我都想同佢傾下,但唔知點同佢傾法,我怕我唔識表達,因為家庭聚會對佢黎講好重要 ,我驚我叫佢早走,叫佢 ...
衰D講句, 你應該吊起來賣, 同佢講, 個個星期都去打牌食飯好鬼悶, 以後唔會個個WEEK都陪佢, 你自己會找節目, 唔阻佢開心家庭樂, 佢醒既就會問你仲咩, 係咪唔開心, 多少都會為你改變下, OR隔個WEEK 先出席, 否則 佢都係食硬你!

侯爵府

回覆樓主:

等多幾年先再諗

水晶宮

2018復活節勳章

回覆樓主:

放鬆下啦

子爵府

引用:Quote:Hotpot-baby 發表於 16-11-24 18:38

其實我有溶入佢地,聚會我都會有講有笑,但主要問題係次次都搞到咁夜,第2日又要番工,而且佢又話打牌冇得 ...
咁咪即係只有你一人遷就緊佢地咯.

你男友都知你要早訓要早返工都要你陪. 唔怕得罪講句, 佢想同你結婚生仔係因為睇準你依賴性強, 佢享受大男人主義而已. 將來你同個b想唔出席, 佢可能只會當你妹仔咁留你一人在家揍仔而佢繼續打牌的.

男爵府

開心吸收勳章 畀面勳章

其實樓主真係好細個,仲未適合做人太太及媽媽,如果樓主男友真係想早啲結婚生仔,樓主一定要同佢分手,等佢可以快啲搵過個心智成熟啲嘅人結婚生仔

子爵府

除左呢樣 , 其他方面同男友都夾到 ?

珍珠宮

趣教勳章 畀面勳章 貢獻勳章 大廚勳章 遊學勳章 冬日勳章 春季勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 月餅勳章 開心吸收勳章

佢哋成個家族,冇小朋友的嗎?

咁埋第時個後代一個頂幾個老人家?
Please do not quote any information posted by fungwongphie.
不誠實使用電腦會構成罪行,切勿以身試法。
何謂不誠實使用電腦??

首頁
56789...19

尾頁

跳至