自由講場

跳至

首頁
23456...8

尾頁

水晶宮

elong 發表於 16-11-24 23:06
剛剛20個月大渣。
佢未滿月,爸爸已去澳門,
好少相處又唔係一齊生活,

佢未離婚都少睇個仔啦、同離婚冇咩關係、反而少見到有機會殷勤d.....男人都係犯賤
佢太貪心了、踢爆左都唔肯斷、死性不改

侯爵府

畀面勳章

回覆:各位,又係我,人生交叉點,如果係你會點?

你老公一定唔會改,佢仲已經離過2次婚,其實對婚姻也好兒戲。不過我覺得你根本唔想離婚,或者現在暫時唔好提離婚的事住,比D時間想清楚先,不過你預左佢一定左右逢源,現在盡量keep錢先,最終結果點你也要有錢傍身。

wcpcelia    發表於 16-11-25 09:02

珍珠宮

雖然我未婚
但想講
唔好迫自己短時間內做決定
尤其你仲搖擺緊
離婚又冇限時限刻
等件事再沉殿下

伯爵府

睇回覆見你提左幾次,我覺得你都係因為信先會去求籤同睇紫微斗數,咁咪即管開條件,觀察到春天後再決定離唔離婚囉
如果佢真係有轉變,你接受到就一齊落去
如果唔得,就諗下點安置好你仔仔同啲貓,第時點供養?
小朋友的確好需要正常家庭長大,如果你擔心佢掛住拍拖唔睇個仔,咁就算你離婚或唔離婚,佢要唔返都大可以唔返!
我自己就可能會唔離,起碼等小朋友正常成長先,隻眼開隻眼閉係好傻,再唔係咁咪各有各玩囉

複式洋房

回覆樓主:

加油呀!努力令自己開開心心過日子!!!

子爵府

其實我先唔會講離婚 因為你根本唔知會唔會一直都比錢你
佢變心 我都唔會益左個女人
我唔會離婚 一黎我仔仲有老豆 二黎佢仲會對頭家會負責任 因為未離婚 三黎我唔會比佢同第二個名正言順
一離婚 所有野都變哂 太多未知
反正佢唔係成日係香港 根本都無太大影響

子爵府

2018復活節勳章

男人有一次就會有2、3 次。我有個auntie,個老公年輕時出過一次軌,佢原諒左佢,而家2公婆加埋都過百歲,無啦啦身邊又出現幾個女人,有個仲話個十歲大既小朋友係佢既要佢比錢養,auntie好大打擊,估唔到原來個男人死性不改,而家年紀咁大先黎離婚,仲難去適應

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

katieng116 發表於 16-11-25 01:08
傻瓜,人係最脆弱的時候好喜歡求神問卜
希望有一點明燈指引

一齊返之後ok嗎?

伯爵府

2018復活節勳章 王國教室勳章

回覆:各位,又係我,人生交叉點,如果係你會點?

恕我直言,佢唔系好老公,亦不是好爸爸。只系唔離有段關係,佢就會時不時返下來甘解者。分分鐘有D己離婚的爸爸見仔女仲多過你c6。

禁止訪問

公爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

elong 發表於 16-11-24 23:06
剛剛20個月大渣。
佢未滿月,爸爸已去澳門,
好少相處又唔係一齊生活,

原來你己經係小四,你仲信你C6會為你專一?

禁止訪問

珍珠宮

醒目開學勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

elong 發表於 16-11-25 00:36
同意
而家係錢大,無愛情就抓住麵包。
如果……唔知離婚佢會唔會走數,

唔係想淋你冷水, 你真係唔好咁老定個c6唔會走數
學樓上jm咁話, 除非c6做公務員是直接扣份糧俾贍養費, 如果做私人公司/自己係老闆, 就算法庭判左佢有心走數你都奈佢唔何, 要追討都煩死
就算佢離婚頭幾年乖乖咁俾你, 你擔保佢唔會再同小三有bb?
你仲話佢近來搵錢少左, 你諗下佢到時俾得邊個? (第2任前妻, 你, 定小三?)
你自己都識講佢已經無睇頭2個前妻既子女, 已經證明左「人走茶涼」啦, 好現實架咋
原來你已經係佢第3任太太, 但佢都仲係死性不改滾女人, 佢真係無得救架啦

公爵府

我會離婚算,
一世人對住個自已都會對佢有條既男人,
我會俾個機會自已,當重新開始好過,
將來仲有機會搵到個真心待自已好既人,
咁樣拖拉簡直浪費自已時間同青春,

我講如果係我喳

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

elong 發表於 16-11-25 00:30

我記得你嘅意見,
唔係我豁達,呢個都係愛既基本,愛中都有原諒。當然要對方都願意配合,原諒才可以work out.

如果你覺得係豁達?原諒佢對你唔係易事?
咁我會建議你,真係唔好比機會自己同呢個人再一齊,因為你會有條刺,將來你日常既言行,會有機傷害到一家三口,我覺得唔值得,對你都唔公平,就不如放過自己,放棄佢。

男爵府

回覆樓主:

但免強無幸福,你要問自己仲愛唔愛你老公~男人一變左心,好難反轉頭。加上偷得一次可以再偷~自己諗清楚

珍珠宮

醒目開學勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

elong 發表於 16-11-24 23:53
唔係有錢架!
我地只係住村屋,
普通人家,
好現實既問題, 間屋係咪買?有無你名? 供滿未?
如果供滿左, 又係你名既, 咁都定d, 就算離婚都唔驚無家可歸

公爵府

虎到金來勳章

elong 發表於 16-11-24 23:12
以佢本質,
佢係改唔到。
原本我唯一希望係借心理輔導幫我地做婚姻輔導,
唔洗唸, 仔細, 即離, 仲細對佢無咩記憶仲好.

甄太太    發表於 16-12-5 15:45

子爵府

回覆樓主:

離婚
有阿爸但佢不忠,阿仔將來有樣學樣
佢有小三都都可以搞大人地個肚唔理你個仔
同埋,男人唔可以女人
所以無左你或小三,佢都好快搵下一個
我相信你提出離婚已經接受離婚後的生活
你老公唔係真心放棄小三
安撫完你唔好離婚,跟住又搵小三
佢唔捨得小三,你就要捨得佢
無謂俾佢一次又一次傷害
未經本人同意,請勿轉載內容!

翡翠宮

畀面勳章

諗清楚,你想要家庭定愛情?

你老公一定唔會變,如果為個仔,要改變的是你。要學識唔好太執著,佢一日表面冇小三,你就最好相信佢冇,因為真相一定係有。

你唔可能要他要承諾以後專一,佢就真係會即時做到,只能用時間慢慢等佢改變,或者環境令佢改變,慢慢將佢既重心輚移係家庭之上,或者等佢年紀大開始識得收心養性,甘比都等到,問題只係你仲想唔想同佢係一齊。

呢個係長期作戰,亦未必一定成功,所以首先諗清楚你現在生命中最重要的是甚麼,如果仔排第一,將生活重心放係呀仔身上,其他野唔好諗住。

日日是好日

首頁
23456...8

尾頁

跳至