論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

工人成日睇醫生,我每次都要請假照顧女兒俾佢去睇。今個月已第4次,d大假就咁用唒。其他人是否都一樣?

男爵府

maggiechan0306 發表於 16-11-24 23:07
工人成日睇醫生,我每次都要請假照顧女兒俾佢去睇。今個月已第4次,d大假就咁用唒。其他人是否都一樣?
...

我個姐姐一年睇咗兩次,平時有兩聲咳就飲枇杷膏

別墅

maggiechan0306 發表於 16-11-24 23:07
...

咩病?
我姐近一個月都睇左兩次,可能更年期,d m 又多又亂,佢講,我唔知有幾嚴重,帶佢睇私家,下次可能叫佢睇公立

子爵府

回覆樓主:

前姐姐由舊年12月開始,每個月睇2次醫生,尿道炎,直到5月肺癆,入廠40日,之後驚死係香港,出院即回鄉

wcpcelia    發表於 16-11-25 15:01

子爵府

現在好多醫療集團醫務所係有夜診或24小時應診,可考慮等你放工才叫姐姐睇醫生。

別墅

好多醫生收 8-9PM, 你放工返來先叫佢去睇咪得囉........

複式洋房

熊妹妹 發表於 16-11-25 00:03
前姐姐由舊年12月開始,每個月睇2次醫生,尿道炎,直到5月肺癆,入廠40日,之後驚死係香港,出院即回鄉:igi ...

肺癆?....傳染病黎喎, 香港都要食半年藥, 佢番家鄉咁危險呀.....

男爵府

...
叫佢夜晚先去睇醫生

子爵府

2024年龍年勳章 秋日勳章 炎夏勳章 春季勳章 冬日勳章 畀面勳章

回覆樓主:

我自己都係放工之後先睇

子爵府

...
乜嘢病呀?一個月4次?
係啦!睇夜診囉!夜晚去急症室排隊囉!

你每次都咁合作,放假俾佢出去,梗係想去睇医生啦!唔使做野,又可出街hea

玩吓佢啦!叫佢等你放工番嚟先出去睇

我會玩佢,話個医生唔ok, 睇咁多次都唔好,去医院啦!星期六晚,帶佢去急症室,留低佢自己慢慢等番8,9個鐘

我之前有個妹工人好曳,放假玩到癲,11點係銅鑼湾話唔見咗身份證,銀包,又借咗8,9間財仔

有晚係咁嘔,咪帶佢去廣華 (之前,仲要同佢去警署報失身份證),護士同佢check 体温,叫佢拉開jacket, 入面得件低V 閃石T,個姑娘同我講, 你個工人都好曳

我忍住度氣,咪叫佢自己慢慢等,攞番晒d 鍞匙,番屋企瞓覺,第二日,炒q 咗佢

仲得意,因佢唔見咗身份證,$100 都唔使俾,話等佢攞上番身份證先番去俾番$100 !

唔怪之得,医管局俾人走數億億聲!

男爵府

育兒性格勳章

你有無扣佢錢?有應該唔會成日病

子爵府

HSKZ 發表於 16-11-25 10:23
肺癆?....傳染病黎喎, 香港都要食半年藥, 佢番家鄉咁危險呀.....

當然醫好咗,出院才可以返鄉下

大宅

Mars_Mars 發表於 16-11-24 23:37

咩病?

我姐姐嚟m來成一個月

別墅

lemonstar28 發表於 16-11-25 13:42
我姐姐嚟m來成一個月

又係咁,同我個個又係咁

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

今個月已第4次<--你有冇扣番佢人工??

子爵府

2024年龍年勳章 秋日勳章 炎夏勳章 春季勳章 冬日勳章 畀面勳章

回覆樓主:

冇錯,睇e生當日扣一日病假,冇薪的,之後應該少提出了

複式洋房

ss2002 發表於 16-11-25 09:53
好多醫生收 8-9PM, 你放工返來先叫佢去睇咪得囉........

佢唔肯等。我估這是人權,佢要即刻睇,我冇辦法say no

複式洋房

wcpcelia 發表於 16-11-25 15:02
今個月已第4次

但佢返嚟有做嘢,冇同我請病假

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

引用:Quote:wcpcelia 發表於 16-11-25 15:02 今

原帖由 maggiechan0306 於 16-11-25 發表
但佢返嚟有做嘢,冇同我請病假
每次她要看醫生, 還掂你都要請假在家, 就叫她什麼都不用做, 因為要放無薪病假(未能出示連續4日的病假紙), 扣多幾次錢後, 她就未必有需要看得咁密

複式洋房

我嗰個工人恨睇醫生㗎!

叫佢排急症仲開心,因為可以出街,坐喺度,唔使做,入院包治療,有得食,有得玩電話,上工過咗3個月就有有薪病假,咁好福利!

首頁

尾頁

跳至