自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

我想問下,大家有冇小朋友食左某d 食物,會令到佢身體上生左d 野,好似損左咁。。。。。。

例如我個女,我地發現如果佢食左菠蘿,佢個鼻翼就會無啦啦損左一撻仔,如果食得多(其實都係幾粒)連眼角都會咁。

我係想搵同我女同一樣會損既case 參考,謝謝!

最初唔知咩事時,我地有帶佢睇醫生,醫生當時只係話可能毛巾唔乾淨所以咁,比d 藥膏搽。

水晶宮

回覆樓主:

每人對食物敏感的程度不同,我飲左可樂,食左朱古力,花生會發燒,嘴唇踵

侯爵府

spikenard 發表於 16-11-25 10:57
每人對食物敏感的程度不同,我飲左可樂,食左朱古力,花生會發燒,嘴唇踵
...

所以我想搵同我女同case 既人參考返

大宅

Mary媽咪 發表於 16-11-25 10:53
我想問下,大家有冇小朋友食左某d 食物,會令到佢身體上生左d 野,好似損左咁。。。。。。

例如我個女,我 ...

有無圖,我仔又係食左唔知咩,眼角損左咁

侯爵府

walkwithim 發表於 16-11-25 11:09

有既,不過要比d 時間我搵搵
因為我地一留意到,就唔再比佢食菠蘿啦。

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

直接帶阿女做測試, 睇下對咩食物敏感, 然後避免食, 再大d就慢慢小份量試下食, 大d可能會冇左敏感...

侯爵府

walkwithim 發表於 16-11-25 11:09

好似咁,佢一開始係左or 右邊,之後呢邊好返就會去左另一邊,再嚴重就去埋眼角,當時睇醫生佢話係因為毛巾唔乾淨,唔知咩菌感染,嚇到我地呢,後尾慢慢發現係因為食左菠蘿先會咁,所以就無再睇醫生,而冇再食菠蘿又確實冇再發生喎。

大宅

Mary媽咪 發表於 16-11-25 11:26
好似咁,佢一開始係左or 右邊,之後呢邊好返就會去左另一邊,再嚴重就去埋眼角,當時睇醫生佢話係因為毛巾 ...

我仔又無咁大撻,好似濕疹咁

男爵府

Mary媽咪 發表於 16-11-25 10:53

例如我個女,我 ...
係罐頭定係新鮮菠蘿? 多數係新鮮先會吧?

如果新食新鮮, 記得要用鹽水浸過先好食....

侯爵府

littlecake 發表於 16-11-25 11:38
係罐頭定係新鮮菠蘿? 多數係新鮮先會吧?

如果新食新鮮, 記得要用鹽水浸過先好食....

係罐頭,因為我好鐘意食,每次去台灣都會買左放係雪櫃等到夜晚返去食,所以就有比個女食1-2粒,同埋我c6好鐘意買焗豬扒飯食,每次食我女都搶住食菠蘿,食完無耐就會損,我地發現左就冇再比菠蘿佢食啦

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆樓主:

我細果2個仔。。一個掂完污糟野捽面。。眼。。會即腫到成面一舊舊。。
另一個就食完唔知d咩或大塵得滯。。。又係會腫到一舊舊似俾蚊咬咁。。。但會2,3小時內全退。。所以我都冇咩點理

首頁

尾頁

跳至