夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

回覆樓主:

吾溝通無得解決

別墅

nnx 發表於 16-11-25 19:39
你覺得係問題而c6唔覺有問題。
咁你即要製造其他相關問題,令佢覺得原本你覺得既問題係問題
...

例如呢⋯⋯?

珍珠宮

BK Milk勳章

Moseslau 發表於 16-11-25 19:36
超少,其實感情咁淡

我同老公都差唔多18年,又冇話好淡,大家有共同興趣就有話題。一齊食吓飯行吓街都好架。

大宅

Moseslau 發表於 16-11-25 20:46
例如呢⋯⋯?

咁你覺得有咩問題先?

男爵府

隨著漫長歲月,感情早被磨得又平又扁,

不是人人喜愛化心思,如何維繫感情的。

愛不一定身體接觸 ,情不一定要時刻昇華 ,

細水長流的愛情,在婚姻生活更顯得珍貴。

這並不是多少年頭的保持 ,而是生活上的點點滴滴 ,

可惜,很多人只渴求美麗的畫面, 而忽略何謂細水長流?
或許沒有真正領悟婚姻的可取之處。

別墅

cedarcone 發表於 16-11-26 01:15

好深奧,但都大概明白,我依家嘅狀況係必經之路,我真係要看開一點,多謝大家的「點醒」,我剛同佢溝通完,我會 be positive 去維繫我同佢之間嘅感情!

洋房

cedarcone 發表於 16-11-26 01:15

我只可以講身為女人嘅都想有人攬下錫下。朋友你講嘅層次太深奧!

珍珠宮

回覆 Moseslau 的帖子

好明白你感受. 唔知點安慰同教你做, 因我都係失敗者.
我都上嚟呢度問過, 得到嘅答案係: 首先要自我檢討, 因為可能係自己太煩, 太自我中心. 跟住要自我揾興趣, 自己生活, 自己俾開心自己, 你嘅快樂無可能要倚賴你老公俾你, 反而你要企喺佢嗰方面諗, 俾空間個男人, 如果唔係佢就會越嚟越唔睬你, 越走越遠. 你唔可能要你老公跟你要求去做. 你可以選擇嘅, 一係就分開, 一係就接受現狀.

祝你好運, 希望你得到好多同情同正面嘅答案.

coffeelife    發表於 16-11-28 03:37
HOPE EVERYDAY IS A GOOD DAY

大宅

Moseslau 發表於 16-11-25 12:56
至老公:

我好寂寞!每晚我都覺得得好寂寞!

你地幾多歲?有冇小朋友?結左婚幾多年?
你話你同他溝通左,其實他點解話你唔知足?他有咩壓力你知唔知?
你想他行近你?其實真係唔係話你叫他做咩就做到架,你要他感覺到舒服,沒有壓力自然就會慢慢行返近你,男人冇得迫架。你唔好煩他,給他多點空間,你要找返自己興趣,唔好將重心放係將到,慢慢抽離返,他知你太愛他,反而冇咁緊張妳

翡翠宮

生活係兩個人要一直堅持噶,唔好太在意小矛盾,多D好似朋友咁平等相處

子爵府

Moseslau 發表於 16-11-25 12:56
至老公:

我好寂寞!每晚我都覺得得好寂寞!

廿五年的時間不短,孩子都長大有自己的生活,兩夫妻的相處變得平淡如水,這對男人來說不會覺得有問題,因他已經把這些視為家庭生活一部份。為何男人會在中年時出軌就正因外邊給了他們不一樣的感覺,是一份重回年輕激情時代的感覺。

男人是絕對迫不得,你覺得是問題,但他覺得剛好。要扭轉局面就是要先認識自己和他,畢竟你們過去有聊天的習慣嗎?要把感情重新升溫,首先要吸引對方的注意力,不要讓自己沒有自信,快不要想他去配合你想他做得事。自己多開拓生活圈,這是可以增加自己的閱歷和話題,讓他明白你未必會原地等候,何況婚姻中要和諧相愛相處,也需要他都努力才成。

有一點切記,自己的婚姻相處是獨特的,不用和其他人比。
mc <()>

子爵府

回覆樓主:

放鬆D,跟官要知官姓乜,大家就住尼做啦,收貨收順D,大家抖氣都抖得舒服D

別墅

mc 發表於 16-11-27 12:13
廿五年的時間不短,孩子都長大有自己的生活,兩夫妻的相處變得平淡如水,這對男人來說不會覺得有問題,因 ...

說得很對!我都好怕「外邊的不一樣」會破壞我同佢之間淡如水的感情!不過吾到我驚,要來就會來!點擋點避都避吾到!我點痴線都冇用!
多謝你同大家嘅意見!姐妹們,Be Positive! 嘗試改變一下自己!希望對愛情對愛人重拾信心!加油(emoji)(emoji)

水晶宮

心底有D咩嘢可以同佢講咼,大家可以互相遷就下

首頁

尾頁

跳至