自由講場

跳至

首頁
23456...9

尾頁

子爵府

開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 貓狗褓姆 畀面勳章

有冇學又點? 學唔代表一定會知好多,冇學亦唔代表咩都唔知, 係你成日講住話要個靚琴,你識揀咩係靚琴? 成日話幾百蚊冇好嘢,人哋初學乍~ 都未知適唔適合,或者小提琴唔啱要轉其它㗎喎~ 你小朋友學咗幾耐?你陪佢上堂會吸到幾多?個老師會講幾多嘢比你聽?考試可以唔係為咗考而考,係可以令小朋友有個標,你小朋友有冇同鋼琴夾過?有冇表演過? 有冇參加過比賽? 有冇玩樂團? 呢d都可以訓練到專注力㗎~學樂器只喺自己嘅世界要學到 專注力唔難,要同其他人一齊夾到又有專注力先係真正嘅實力,學咗over 3年為專注力一事無成第時回頭睇返分分鐘都唔知自己當時做過d咩,眼光放遠少少啦

子爵府

Melody_BB 發表於 16-11-27 09:22
最好考完先換或者拉一排先考,因為琴大咗D手指位差少少,會走音。
係㗎, 仲有新琴新弦都要比d時間新弦,就算同一size嘅琴換咗弦,都要比時間,新用d弦好易走音

珍珠宮

penpen 發表於 16-11-27 09:46

我只是提出多一個意見,建議樓主唔好買太平個琴,係因為知道初頭用幾百蚊個琴,好易走音,超級煩。

在我角度嚟講,初學嘅琴起碼唔好gee gee聲影響學習效果。

珍珠宮

penpen 發表於 16-11-27 09:46

若然冇學就不用再討論了,大家的方向都不一樣。但大家的意見並非非黑即白。

另我小朋友未夾過樂團,因為學校規定高年級的學生才能參加。
在家中亦夾過下concerto嘅歌。

最後,希望樓主為小朋友找到合適的琴作個好開始。

子爵府

skmibb 發表於 16-11-29 07:29
若然冇學就不用再討論了,大家的方向都不一樣。但大家的意見並非非黑即白。

另我小朋友未夾過樂團,因為學 ...

你都幾得意,事隔兩日又拱返上嚟留言叫人唔好再討論! 冇學唔好再討論? 方向唔同? 你自己又有學? 有學先可以討論? 憑咩呀你? 咁你小朋友學校個樂團都唔知叫有要求定冇要求,只可以高年級參加,我小朋友果間,audition得就可以加入,有實力老師見到叫佢去試音加入!祝 繼續留喺自己嘅世界練專注力成功!

珍珠宮

penpen 發表於 16-11-29 08:17
你都幾得意,事隔兩日又拱返上嚟留言叫人唔好再討論! 冇學唔好再討論? 方向唔同? 你自己又有學? 有學先可 ...

其實回應返樓主問題便可。
好明顯你我的價值觀不一樣,各間學校做法又不一樣,沒說誰是對是錯。你小朋友學琴道路可以係選會A,我小朋友學音樂我道路可能是B,有問題嗎?

題外話,近十多年考皇家音試的評分,我覺得越來越手鬆,本人教的學生基本上都merit以上。

用戶要求終止服務

開心吸收勳章 玩具勳章 BK猜猜猜慶中秋

回覆樓主:

去琴行試上手最好
“Nothing in the world is more dangerous than sincere ignorance and conscientious stupidity.”
― Martin Luther King Jr.

珍珠宮

upppppppppppp

子爵府

回覆樓主:

我細個學過小提琴,學到八級因為當時決定小提琴係興趣,讀書係“正職”就無再學 。或者我嗰d嘅已經過時但只想少少分享。
我覺得初學,琴質素不是最重要,老師同個小朋友花幾多心機才最重要 。當年我同同學仔都係喺凱聲買琴,到三四級才陸陸續續到換4/4才開始買比較好的琴 。

音樂靠“浸”,初學者其實未有能力分辨自己拉得難聽係因為琴技還是琴質 。隨住學習時間日久,也到換琴時候,先至慢慢換個好d嘅琴也不遲 。

penpen    發表於 16-11-29 09:01

子爵府

skmibb 發表於 16-11-29 08:27
其實回應返樓主問題便可。
好明顯你我的價值觀不一樣,各間學校做法又不一樣,沒說誰是對是錯。你小朋友學 ...

回覆樓主問題便可,咁你就唔好按回覆我啦
手鬆係你講,你所謂你教嘅都係你講,鋼琴亦唔同小提琴,有時考試比賽拎咩分都要睇好唔好彩遇到咩評判/考官,同埋我講考到merit唔係要表達考到merit,係想講幾佰蚊平嘅琴都有好音色可以考唔錯嘅成績

珍珠宮

penpen 發表於 16-11-27 00:22
同一部琴老師拉好好聽......,真係比你點醒咗,你早d出聲我就唔洗同果個人爭論啦 ...

珍珠宮

skmibb 發表於 16-11-27 07:54
冇嘢要爭論,我只係帶出唔好買得太cheap(幾百蚊貨仔,求其買)。

我女初學個琴在通利買六百元,用了三年

珍珠宮

睇你哋啲留言好好笑!
有$咪買貴啲,冇$咪買平啲囉,有乜好拗吖!
個琴唔掂,老師會出聲架啦

伯爵府

回覆樓主:

我女學一年上小學咪即刻做了副團長, 咪用粵華老師買嘅琴, 所以技巧好重要, 唔練琴比個一百萬琴你都係劏雞

penpen    發表於 16-11-29 10:15

男爵府

回覆樓主:

其實我女想學小提琴,大家有無介紹?

珍珠宮

減齡達人勳章

sarali 發表於 16-11-29 09:18
睇你哋啲留言好好笑!
個琴唔掂,老師會出聲架啦:joyo ...

我初學小提琴,都會有疑惑點解拉來拉去都咁難聽,我仲會賴個琴有問題,個琴質素差($3百幾元),老師聽見我賴個琴,就拎我個琴拉一次,簡直變成天籟之音,非常好聽,亦直接ko我的疑惑,要我死心,不是琴的問題。

penpen    發表於 16-11-29 10:15

珍珠宮

野原美冴 發表於 16-11-29 10:10

但手工做同機器做出嚟,就算係同一個老師拉都一定有分別啊!

子爵府

sarali 發表於 16-11-29 09:18
睇你哋啲留言好好笑!
個琴唔掂,老師會出聲架啦:joyo ...
當我cheap囉買咗老師先出聲,個琴冇得退㗎喎

珍珠宮

減齡達人勳章

skmibb 發表於 16-11-29 10:13
但手工做同機器做出嚟,就算係同一個老師拉都一定有分別啊!

咁就梗係有分別啦!

但對於初學者來說,根本比個1萬的琴,都係一樣難聽。

我初學時,都認為拉老師個貴琴,可能好聽d,老師亦大方的比我拉下,結果拉出來的聲音同自己個平琴無分別,聽唔出有分別。
大概學到3、4級左右,再用貴丶平的琴去拉,我才聽出音質有分别。

大宅

畀面勳章 環保接龍勳章

茶走 發表於 16-11-29 10:04
其實我女想學小提琴,大家有無介紹?

即係大人學?
其實學拉小提琴都係我由小到大的夢想. 一個月前啲起心肝想同呀女報,正巧看見有一個弦樂團小提琴招生. 個團要求要家長陪上堂的,同時要面試,所以抱住兇多吉少的心態去報. 如果收的話上堂自己又覺得ok, 我自己都會試下去工聯會報個course . 希望可以在音樂上互相交流一下就 perfect !
Carol mama

首頁
23456...9

尾頁

跳至