婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

我都覺得係囉...人地活左幾十年,
有咩理由因為你搬左去佢屋企,
反而要跟足你要求來改變呢?
工人受薪你有咁既要求就得,
但而家唔係咁樣喎。
如果我搬去同我daddy 住,
要佢改呢樣改嗰樣.....
我諗一早比佢"pang"我出門口!!

原文章由 晞玥 於 08-12-2 14:34 發表
七十幾歲既老人家咁多年既生活方式都慣左係咁,已經係冇得改冇得變!
你地明明喺出面住都要踩隻腳搬返去同99住,一齊住又嫌呢樣嫌嗰樣乜乜物物!你怪得邊個?
而且你99又唔係d咩賤人99,只係佢既生活方式你接受唔到+唔鍾意 ...

珍珠宮

樓主真係好少(甚至未試過)同老人家相處,
唔少老人家老左, 性情係會變o既, 有d會越來越得人鍾意, 但有d就會剛剛相反(同佢佢後生時性情完全相反)。

我其中一個家人就係咁, 後生時乾淨企理, 夏季時你永遠唔會聞倒佢身上有異味(佢從來唔用香水/古龍水/止汗劑/柔順劑架wor, 都唔知佢點做到), 做乜野都一絲不"狗"。佢班老友、舊同事都贊過佢好相處。
而家老左(都係七十幾), 就完全相反。
污"wear"唔在講, 用完o既牙籤(當然仲有其他垃圾)永遠隨手放落地, 解釋俾佢聽, 佢永遠唔信、唔聽、唔做, 仲覺得係你有問題。

加多句(唔啱聽都要講), 請唔好將自己仔女放到最大

[ 本文章最後由 goat 於 08-12-2 18:11 編輯 ]

大宅

原文章由 goat 於 08-12-2 18:09 發表
樓主真係好少(甚至未試過)同老人家相處,
唔少老人家老左, 性情係會變o既, 有d會越來越得人鍾意, 但有d就會剛剛相反(同佢佢後生時性情完全相反)。

我其中一個家人就係咁, 後生時乾淨企理, 夏季時你永遠唔會聞倒佢身 ...

都明白大家既用意,我都係想同人講下我內心既野,冇意中傷任何人,都係講緊d老人家唔聽人講野姐,睇下大家有咩心得姐。況且如果我地要搬99亦唔想我地搬,我只係想取得個平衡姐,唔想有d可能預計到果d事情發生係bb身上姐,我又想問下小朋友唔係最大又乜野最大呢?難度係老人家?(係因為bb仲未有能力自己照顧自己我先緊張bb姐,如果bb有能力照顧自己就唔成擔心佢係地下執到d野又擺入口啦)”可憐天下父母心”

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

….睇完呢樓主既回應,
深深感受父母對子女既愛,
係遠超子女對父母既愛,
BB 細個唔識照顧自己,
作為父母一定包容同埋用心照顧,
到父母年老,做事力不從心,
卻可能令子女覺得煩厭……
所以,你養仔時仔養仔真係無錯架,
今日心愛既子女,將來點對自己?
唔好太有寄望,只怕只有失望罷。

原文章由 kineey 於 08-12-3 12:31 發表

都明白大家既用意,我都係想同人講下我內心既野,冇意中傷任何人,都係講緊d老人家唔聽人講野姐,睇下大家有咩心得姐。況且如果我地要搬99亦唔想我地搬,我只係想取得個平衡姐,唔想有d可能預計到果d事情發生係bb身上姐,我又想問下小朋友唔係最大又乜野最大呢?難度係老人家?(係因為bb仲未有能力自己照顧自己我先緊張bb姐,如果bb有能力照顧自己就唔成擔心佢係地下執到d野又擺入口啦)”可憐天下父母心”

大宅

講真宜家呢個年代,都冇諗過子女會對對反自已架啦!(因為宜家係社會搵食真係好艱難),費事期望越高失望越大!我只係心想盡左自己責任吧!

珍珠宮

原文章由 kineey 於 08-12-3 12:31 發表

既然明白就最好, 除非(touchwood)父母早死、自己早死於父母、送父母入老人院, 否則, 我諗基本上每個人都好大機會要面對家中長者性情轉變呢個過程。
你都識講bb未有能力照顧自己, 正如呢類退化緊o既老人家, 佢地亦都係"返老還童", 會嗲你、無理地發脾氣, etc。我當然唔希望你奶奶會變到呢個地步, 到時大家仲辛苦
有時我覺得老人家同bb係性情上基本係冇分別o既;
分別在於, 成人會tolerant bb, 但唔會tolerant老人家。(講就咁講, 但有時我遇到呢類老人/bb, 都會發火, 大家一齊學習啦)
大家都係家庭成員/社會一分子, 冇話邊個就係最大嘛。

大宅

唉....總知家家有本難念的經,我個99話就72歲(不知幾醒日日打牌,抄股),我都真係好想好錫佢(因為我本身媽媽亦已過左身),只不過有時提下佢d野,佢仲大大聲駁反我地十句,仲覺得我地成日求佢咁,總知就覺得我地冇左佢唔得咁啦,同佢講佢又唔聽人講,仲要駁反我地,想人錫佢(暫時真係做唔到囉), 我宜家只係,我講就照講佢唔聽我都冇法! 希望日後可以改善啦!

大宅

其實我覺得大家真係唔可以住埋一齊架,因為始終99同新抱都係因為個仔/老公先有緣相識,根本就係兩個年代and世界嘅人,好多c6成日要免強老婆去對佢地個媽好,講真,大家都唔係認識好耐,99同新抱都無健立過任何感情,點可以咁麻木叫老婆去錫佢阿媽啫
都話愛錫一個人先可以包容佢架嗎~老婆剛嫁入來就即刻要愛99錫99??拍拖都要時間啦 尊重就一定個個都做到~包容一個陌生人傷害自己????可以咩????
調番轉d99都做唔到啦~~
樓主99雖然"呢啡",但我覺得都仲值得尊重嘅,因為佢暫時無講d野or做d野傷害樓主~

大宅

保佢大個保

首頁

尾頁

跳至