家事百科

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

我懷疑家人有情緒病,我姑奶經常打鬧個女又話個女唔聽話,想攬住佢一齊死.打完個女之後又覺得好內疚,所以成日喊,經常唔開心.加上丈夫最近失業,情況更加雪上加霜.

請問可以搵邊間服務機構去幫忙或是接受治療?唔該晒!

Love and Kindness are never wasted.

大宅

認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章

可以去普通既私家醫生(有d診所門口有紙貼住可以治療情緒病)到睇一次,叫醫生開張轉介信,然後再到政府醫院既精神科到排期,一般新症都要等一年左右先有得睇,不過佢地會做評估,如果情況嚴重,一般幾個月就可以睇到.

如果佢係想睇政府,就去普通家庭醫生到叫佢寫封信比你就可以.一般都係$50-$80一封信左右.如果去睇果d專醫情緒病既診所,佢地就會貴d,一般一星期既藥,大約$200-$400左右.

不過佢既情況,我建議佢可以找社工幫幫忙,佢地情緒同物資等等都會幫到佢.可以叫佢去屋企附近既家庭服務中心睇睇,每天都會有不同既當值社工係到.

珍珠宮

請問有邊間機構同服務團體可以有呢種服務? 明愛有沒有? 我搵唔到相關嘅WEB SITE

原文章由 lccleo 於 08-12-1 19:57 發表
可以去普通既私家醫生(有d診所門口有紙貼住可以治療情緒病)到睇一次,叫醫生開張轉介信,然後再到政府醫院既精神科到排期,一般新症都要等一年左右先有得睇,不過佢地會做評估,如果情況嚴重,一般幾個月就可以睇到.

如果 ...

Love and Kindness are never wasted.

複式洋房

回覆 #1 babycam 的文章

pls visit www.resourcecounselling.org

大宅

認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章

你果位家人住邊區??我幫你睇睇佢果到係邊間機構負責.

首頁

尾頁

跳至