自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆樓主:

大部份文具都好襟用,填表都唔係經常性。
好過浪費同濫用。

珍珠宮

引用:要填表,上級批,先可以拿,就算係一粒擦膠

原帖由 熊貓小姐 於 16-11-26 發表
要填表,上級批,先可以拿,就算係一粒擦膠
要等上級批咁又誇左D!

水晶宮

Purple_0322 發表於 16-11-26 16:26
我上一份office工都係咁,仲有去廁所要拍卡,影印同print野要入員工ID

print 嘢就係要。
好多人唔會 客氣

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

我做幾間公司D文具全部都係自己買,連間尺、較剪、膠紙座都係私伙,公司任攞果D太cheap,日日用8個鐘,唔會刻薄自己。

侯爵府

2018復活節勳章 畀面勳章

puppydingo 發表於 16-11-26 16:32
print 嘢就係要。
好多人唔會 客氣

呢個我都同意,不過佢仲加埋會block左你係公司上過既網頁,例如bk, yahoo news等等,even我係lunch time上

所以樓主拎文具要批既policy唔算嚴了

侯爵府

2024年龍年勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

我係一間公司做過2個幾月, 佢唔單止拿文具要登記, 有D仲要拿條"屍"去換, 好似膠紙要拿個用完既膠圈, 原子筆要拿枝筆證明條芯冇晒墨先俾過條芯你, 一人只有一枝紅, 一枝藍筆訂書釘用完, 登記只俾一條你 etc.... 以上都可以接受。

最難頂係老闆話要賓至如歸, 如果d客上黎睇板叫我地自己買d點心返黎招呼d客人, 係自己俾錢冇得claim, 出去同客人傾野又好, 食飯又好, 車費冇得claim, 自己俾。

公爵府

畀面勳章

回覆樓主:

負責訂文具位阿姐, 幫自己訂嘅永遠又新又靚, 唔鍾意啲顏色就可以換一批文具

男爵府

引用:我見過攞一舊擦膠,一舊膠紙都要填表,填完

原帖由 chole2007 於 16-11-26 發表
我見過攞一舊擦膠,一舊膠紙都要填表,填完重要批,2日後先有得攞

...
2日後都好,我做過一間大公司, 每月有個cut off 日,我岩岩入職,剛過左果日,要等一個月後先有得拎,岩入職,咩都無得用,周圍問人借,有時想要一舊擦膠,等成個月,自己買算。。。。。

男爵府

引用:我係一間公司做過2個幾月, 佢唔單止拿文具

原帖由 anita_yps 於 16-11-26 發表
我係一間公司做過2個幾月, 佢唔單止拿文具要登記, 有D仲要拿條"屍"去換, 好似膠紙要拿個用完既膠圈, 原子筆 ...
買野比客食無得claim咁慘
仲要又唔可以買等少or寒酸
真係肉都赤好搵笨

伯爵府

Poo得好勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 Xmas吸收勳章 夏天玩到顛 畀面勳章

有張表,填一填拎左咩,都好快好方便

水晶宮

JoanC 發表於 16-11-26 15:57
填表申請係好事,大家清清楚楚。

係,免得有人貪心

珍珠宮

回覆樓主:

mark返低遮,好正常

珍珠宮

BK Milk勳章

我都試過,填表加一換一

侯爵府

最關心BB問題熱投勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

我9成用品都係自己買,但我公司係無限量供應

珍珠宮

anita_yps 發表於 16-11-26 16:54
我係一間公司做過2個幾月, 佢唔單止拿文具要登記, 有D仲要拿條"屍"去換, 好似膠紙要拿個用完既膠圈, 原子筆 ...

咁cheap

公爵府

我公司要登記同一換一,唔咁做真係好快無晒。因為太多貪心同無手尾同事。隨便拎只會越來越嚴重
唔該唔好同我打招呼,不要點評!

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我試過要MARK名,都可以接受的

男爵府

回覆樓主:

我公司都係填表,一個月一次。。。一次會填晒一個月要用既野。。。我覺得都冇咩問題。。。
好悶呀...

伯爵府

公司文具都唔好用
我自己買

水晶宮

Purple_0322 發表於 16-11-26 16:42
呢個我都同意,不過佢仲加埋會block左你係公司上過既網頁,例如bk, yahoo news等等,even我係lunch time上 ...

我以前份工,因為info 好sensitive, 連一插USB 都會比IT 話。要申請先可以save 嘢落usb

首頁

尾頁

跳至