夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

KILW 發表於 16-11-27 19:12
我反而唔明點解咁多人覺得無問題。
生完個b身體未復原又可能唔舒服,呢樣唔做得,嗰樣唔食得,多左個b又未 ...

樓主係話今晚佢C6返佢媽咪度食飯,一晚咋喎
If you never abandon,I will in life and death

男爵府

whoami? 發表於 16-11-27 22:25
樓主係話今晚佢C6返佢媽咪度食飯,一晚咋喎

我唔知樓主真實係咩原因唔開心,我自己覺得唔係去一日定一晚問題,係坐月期間老婆剛剛生完好需要老公喺身邊。個老婆幫你陀左10個月,呢10個月1分鐘都無休息過,生完個身體永遠唔一樣,宜家唔係叫老公成世留屋企,只係叫佢喺老婆生完一個月,個老婆身心經歷完一大輪仲未復原時陪老婆多d啫,老婆放棄左咁多野幫佢生左個b,佢放棄一個月嘅食飯自由早d返屋企都唔肯?
始終喺呢個時候,老公嘅重要性遠比其他人高,坐完月全家人一齊去食唔得咩? 咁趕一定要喺呢個月dump低老婆同個初生b喺屋企,自己去食飯? 要去番工,什至原來阿媽命不久矣去見多幾面都可以理解,但普通食飯就唔明點解唔可以遲少少囉。

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章

KILW 發表於 16-11-27 23:32
我唔知樓主真實係咩原因唔開心,我自己覺得唔係去一日定一晚問題,係坐月期間老婆剛剛生完好需要老公喺身 ...

聽你咁講 我只想問 點解為人地而生呢?
你唔係因為愛個小朋友先生佢出黎咩

可能我唔係為人地既決定而生 所以我不能理解為人地而生既思想

雖然話坐月但真係全無能力自己一個照顧多幾個鐘
真係坦足24係床?咁好辛苦姐

男爵府

小豬澄 發表於 16-11-28 00:11
聽你咁講 我只想問 點解為人地而生呢?
你唔係因為愛個小朋友先生佢出黎咩

或者應該講付出,唔好用個"幫"字,會清晰d。我相信喺陀仔生仔呢件事,即使係大家都愛小朋友,女人一定比男人付出更多。咁喺生完頭一個月,想老公行動上做番多d支持都唔過份。
坐月無話要瞓喺度,即使老公喺屋企,都可以由老婆餵奶換片等,老公嘅存在係感覺上嘅分別,例如: 同老公一齊望住剛出世嘅bb,喺旁邊佢同你講句我愛老婆,點都好過一句我出街食飯,一晚啫,你地自己攪掂啦。

大宅

我唔知樓主真實係咩原因唔開心,我自己覺得唔係去一日定一晚問題,係坐月期間老婆剛剛生完好需要老公喺身 ...
講真,我自己都生過小朋友,但我無你咁諗,要個老公係頭一個月分分秒秒咁陪係我身體喎,佢都只係返阿媽度食一餐飯啫,又唔係去玩,唔洗咁呀?最多提佢整好啲野先出門口,同埋食完早啲返囉。

男人諗野都係比較簡單,如果我同老婆講我返阿媽度食餐飯,但老婆搬呢堆道理出來,就算我會因為咁而唔去,都要諗下點同阿媽交待,唔通照直同阿媽講咩。
If you never abandon,I will in life and death

水晶宮

生完荷爾蒙都未恢復水平,情緒係容易波動,佢可能俾99煩佐好耐先返去呢

琥珀宮

有咩問題?食完飯都返屋企啦,你咪當佢出街食,食完再飯屋企,而唔係去99度食完再返屋企,唔係去99度,咁會唔會開心D?

珍珠宮

育兒性格勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

KILW 發表於 16-11-28 01:35
或者應該講付出,唔好用個"幫"字,會清晰d。我相信喺陀仔生仔呢件事,即使係大家都愛小朋友,女人一定比男 ...

一晚返去食飯咋窩...最多咪3個鐘
俾老公抖下氣都要啦
我個時返娘家坐月, 我老公唔會o係度訓架
放工後1-2日上來睇一次,食完飯咪走, 我相信好多媽咪都係咁

其實都好講本身性格, 如果平時痴開老公既, 當然1分鐘都唔想佢走開
又或者無其他人幫手, 老公就一定要 STAND BY 住

珍珠宮

回覆樓主:

乖啦!唔好喊!好少事

伯爵府

whoami? 發表於 16-11-28 14:10
講真,我自己都生過小朋友,但我無你咁諗,要個老公係頭一個月分分秒秒咁陪係我身體喎,佢都只係返阿媽度食 ...

男人睇完 / 聽完果堆道理,應該只會覺得好煩
優悠在澳洲

大宅

jump.jump 發表於 16-11-28 14:56
男人睇完 / 聽完果堆道理,應該只會覺得好煩
返去同阿媽食餐飯,真係好小事之嘛,如果樓主係要無限放大,只會自己唔開心,何必呢?

伯爵府

好明白你,你想老公陪係咪?
叫佢早d 返黎陪你, 坐月唔好喊呀, 傷眼, 愛自己多d

大宅

回覆樓主:

如果只有一個人同bb 2個響家,
其實真係好需要老公陪咖。

男爵府

照你咁講,咪應該成個月都唔好返工?

男爵府

回覆樓主:

好少事、月坐真係唔好喊、好好咁坐月啦、反正有阿媽係身邊、已經比好多人幸福、

大宅

如果老公唔係身邊幾個鐘你就已經咁depressed. 你呢個坐月期都真係幾難捱. 為左自己好, 放鬆D啦

男爵府

fukuoka_saga 發表於 16-11-29 08:59
照你咁講,咪應該成個月都唔好返工?

如果可以唔洗做就有錢,我老公自己都想成個月唔返工。一般人工作係為糊口,放工唔返屋企係自己個人選擇,本質上唔同。其實唔只係陪老婆,如果老公自己係想要小朋友,剛出世頭一個月正常應該係想盡快返屋企,正如屋企多左隻貓狗,什至有部新遊戲機,佢都會想早d返屋企玩下。要食飯去透氣即係覺得辛苦? 咁自己走左去,要老婆自己一個挨係咩心態?
不過呢d夫婦有同識唔介意無問題,正如有女人攪結婚要男方參與,佢唔參與會唔開心,有女人覺得未婚夫唔好多多意見攪亂檔,唔出現當幫忙。我只係覺得喺湊初生b呢樣野,原來咁多人可以無所謂啫。

禁止訪問

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至