跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我BB依兩個星期先開始吃固體食物, 首一個星期, 每一天吃一次糊(連1/4蛋黃), 之後這星期, 每日下午一次 糊(連1/4蛋黃)及晚上吃祝 (試過連續兩天比魚肉﹑豬肉﹑拌埋d粥一齊食),可能未習慣,佢每次吃幾口咋, 飲奶都好少 (約每次2-3oz)

但最慘至今已有四天無大便, 好擔心呀, 你地有無遇過?

民房

原文章由 wiman 於 08-12-9 15:30 發表
我BB依兩個星期先開始吃固體食物, 首一個星期, 每一天吃一次糊(連1/4蛋黃), 之後這星期, 每日下午一次 糊(連1/4蛋黃)及晚上吃祝 (試過連續兩天比魚肉﹑豬肉﹑拌埋d粥一齊食),可能未習慣,佢每次吃幾口咋, 飲奶都好少 (約每 ...

wiman,

我個b 試過兩天無大便。我當時的做法係:

1. 每次換片時,用凡士林按摩佢的肚仔...暖d 腸胃,等佢入面易d 郁動;(其實宜家每天沖完涼都會咁做,佢都好舒服)

2. 飲兩餐奶之間飲水;

3. 不停同佢講要佢記得大便呀,如果唔係肚仔會唔舒服(佢真係好似識聽咁);

4. 近來佢開始食半固體食物之後,我發現佢食蘋果蓉或香蕉蓉都幫到大便。你可以試試。

子爵府

我阿b反而食左粥就天天有大便,以前有時會兩日先一次便便架。
可能因為d粥一定會加一種蔬菜,sor far食過蕃薯、合掌瓜、西蘭花(只用莖部,因為怕d花有殘留農藥),肉就每次都用豬肉(只係要味,d豬肉唔食)。
未敢加蛋黃同魚肉,因為阿b有d濕疹,所以都係遲d先。

bb六個月仲每食咁少,會唔會係個胃太淺呢?擔心的話可以睇下醫生。一日餵咁多餐真係辛苦媽媽啦!

首頁

尾頁

跳至